Konec festivalů v Čechách, alespoň tohle léto. Vláda rozhodla

Vydáno 30.04.2020 | autor: redakce

Zatímco ministr kultury Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci oznámil, že velké mezinárodní festivaly letos nebudou, Colours of Ostrava vydali zprávu s novým datem konání.

Konec festivalů v Čechách, alespoň tohle léto. Vláda rozhodla Foto: Archiv festivalu Pohoda

„Asi to není překvapení, řada festivalů včetně karlovarského už oznámila zrušení, nicméně nyní je to definitivní. Velké letní festivaly, tisícihlavé a mezinárodní, letos nebudou,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci vlády ve čtvrtek 30. dubna.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví a neúspěšný účastník soutěže Česko hledá Superstar, uvedl, že od 11. května bude povoleno konání společenských akcí do sta osob, včetně koncertů, divadel a kin. Nejrychleji zareagovali pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, kteří hned oznámili nové datum. Areál Dolní Vítkovice ožije hudbou a barvami 14. až 17. července 2021.

Koronavirus zasahuje: Aktualizovaný přehled zrušených a přeložených koncertů

„Svět se na chvíli zavřel a izolovaní jsme i my. Půlstoletí nikdo takovou situaci nezažil,“ napsala ředitelka festivalu Zlata Holušová v oznámení o přesunutí letošního ročníku na rok 2021. 

Organizační tým se snaží maximum programu přesunou na nové datum. „Zatím máme od zástupců kapel velmi příznivé ohlasy, jsme v tom spolu, a tak věříme, že si budeme vycházet vstříc,“ stojí v prohlášení.

Pořadatelé festivalu zároveň prosí fanoušky o solidaritu. „Bohužel na pandemii se nelze pojistit a naše investice do festivalu a záloh kapelám jsou obrovské. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti na přesunutý termín a nesmírně bych si vážila toho, kdybyste si je ponechali,“ píše Zlata Holušová s tím, že pouze za podpory fanoušků se podaří v příštích letech udržet myšlenku festivalu i kvalitní čtyřdenní program.

Ministr kultury Zaorálek zároveň uvedl, že vláda vyšla organizátorům větších kulturních akcí vstříc zavedením poukázek, které lze nabídnout fanouškům místo vrácení vstupného. I na to ale mají samozřejmě všichni nárok. Žádat o vouchery v hodnotě vstupenky lze u akcí s termínem konání do 31. října 2020, což je pravděpodobně tedy i předpokládaný konec omezení pro akce nad tisíc lidí.

red

Témata: Colours of Ostrava, festivaly, koncerty, koronavirus, vladní opatření

Mohlo by Vás zajímat

zavřít