Nejdražší kytara na světě. Nástroj Kurta Cobaina byl vydražen za 143 milionů korun 

Vydáno 21.06.2020 | autor: redakce

Akustická kytara, na níž Kurt Cobain nahrál slavný koncert MTV Unplugged, se stala nejdražší kytarou i hudebním suvenýrem na světě. Uvedla to aukční síň Julien's Auctions, která dražbu, při níž padlo hned pět rekordů, v losangeleském Beverly Hills pořádala.

Nejdražší kytara na světě. Nástroj Kurta Cobaina byl vydražen za 143 milionů korun  Nejdražší kytara na světě. Nástroj Kurta Cobaina byl vydražen za 143 milionů korun 

Kytara 1959 Martin D-18E zpěváka Kurta Cobaina byla v sobotu vydražena za 6 010 000 dolarů, což v přepočtu dělá přibližně 143 338 200 korun českých. Původní odhady přitom spekulovaly, že by cena mohla dosáhnout jednoho milionu dolarů.

NIRVANA: Kurt Cobain zažehl černou záři nad popem. Z jeho odkazu těží Billie Eilish i rapper Lil Nas X

Nejvyšší příhoz má na svědomí australský podnikatel Peter Freedman, majitel firmy Rode Microphones, který přihazoval přímo na aukci v Beverly Hills. Svůj první obchod s hudební technikou otevřel v roce 1967 v Sydney.

Freedman plánuje slavný nástroj poslat na světové turné, veškerý výtěžek ze vstupného přitom věnuje umělcům a hudebním profesionálům, kteří se kvůli pandemii světového koronaviru potýkají se zásadním výpadkem příjmů.

„Je to velký obchod, ale já jsem ji ani nekoupil pro sebe. Zaplatil jsem za ni, ale hodlám ji použít, abych poukázal na kritickou situaci umělců po celém světě,“ sdělil Freedman pro britský deník Guardian. Po skončení výstavního celosvětového turné hodlá kytaru prodat a výtěžek opět věnovat na povzbuzení hudebního světa.

BIZÁR TÝDNE: Kdo nazpíval nejhorší coververzi Nirvany? Zpěvák Puddle Of Mudd

Cobainova kytara má tovární číslo sedm a byla jednou z pouhých tří set dvou kusů, které firma Martin pod označením D-18E vyrobila. Cobain si pak sám přidal na nástroj ještě snímač Bartolini. Freedman spolu s kytarou dostal také pevný obal, který zpěvák Nirvany ručně dekoroval, uvnitř byl také plakát k albu Feel The Darkness, které v roce 1990 vydala punková kapela Poison Idea.

Slavné vystoupení, během kterého hrál Cobain na vydraženou kytaru, zaznamenala televize MTV v listopadu 1993, pouhých pět měsíců před hudebníkovou smrtí.

red

Témata: Kurt Cobain, Nirvana, MTV Unplugged, Beverly Hills, Peter Freedman

Mohlo by Vás zajímat

zavřít