Odložený JazzFestBrno otevře své brány v září. Zahrají Avishai Cohen, Big Band Gustava Broma nebo Lizz Wright

Vydáno 07.06.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Pořadatelé festivalu JazzFestBrno zveřejnili téměř kompletní seznam náhradních termínů odložených koncertů letošního ročníku, který nově zahájí v září basista a zpěvák Avishai Cohen se sestavou Gently Disturbed. Jazzový příznivci se mohou těšit také na Nubyu Garciu, Delvona Lamarra, Lizz Wright nebo držitele Grammy Pata Methenyho.

Odložený JazzFestBrno otevře své brány v září. Zahrají Avishai Cohen, Big Band Gustava Broma nebo Lizz Wright Odložený JazzFestBrno otevře své brány v září. Zahrají Avishai Cohen, Big Band Gustava Broma nebo Lizz Wright

Avishai Cohen vystoupí v brněnském Bobycentru nově 13. září. S sebou si přiveze sestavu Gently Disturbed, jejichž stejnojmenná deska, která vznikla právě ve spolupráci s Cohenem, je dodnes mnohými považována za zpěvákovo nejlepší album.

Mezi vrcholy podzimní přehlídky bude patřit koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, který 21. října v Sono Centru oslaví osmdesát let existence společným vystoupením se zpěvákem Danem Bártou. „Jedná se o vůbec první spolupráci Dana Bárty s tímto legendárním big bandem v takovémto rozsahu. Jsme rádi, že se nám podařilo najít náhradní termín ještě v letošním roce, kdy Bromův big band slaví významné jubileum,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

JazzFestBrno zveřejnil kompletní program. Přijedou Jason Moran, Erik Truffaz nebo Nubya Garcia

Už na podzim se příznivci jazzu mohou těšit také na britskou saxofonistku Nubyu Garciu nebo na amerického varhaníka Delvona Lamarra. Ti měli původně na jaře vystoupit ve stejný večer, ale nakonec se festivalovému publiku představí ve dvou různých termínech. Zatímco Garcia zavítá do divadla Husa na provázku 28. října, Lamarr se v Sono Centru představí 13. listopadu. „Vstupenky na původní dvojkoncert platí na oba večery. Stejně tak i nově zakoupené vstupenky na koncert Delvona Lamarra budou majitele opravňovat ke vstupu na koncert Nubyi Garcii. Pro její koncert navíc připravíme sál na stání, což divákům přinese ještě intenzivnější klubový zážitek,“ přiblížil výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

Nové termíny svých koncertů už znají také turecký kytarista Cenka Erdoğan a norský trumpetista Mathias Eick, kteří vystoupí v Huse na provázku 4. října. O čtrnáct dní později se v Alterně představí Szabó/Turcerová/Maceček a uskupení Points Septet. Celkově tak podzimní program JazzFestBrno nabídne deset koncertů.

Lizz Wright a Pat Metheny přijedou až na jaře

O něco déle si fanoušci budou muset počkat na andělský hlas Lizz Wright, který rozezní Janáčkovo divadlo 15. března příštího roku. Zpěvačka kombinující gospel, folk, jazz, pop i blues nevystoupí vzhledem ke změně termínu s původně avizovanou brněnskou filharmonií, ale se svojí vlastní kapelou.

Lizz Wright poprvé v Praze: V rámci Strun podzimu uhranula posluchače

Zlatým hřebem neplánovaně prodlouženého 19. ročníku festivalu zůstává koncert dvacetinásobného držitele Grammy, kytaristy Pata Methenyho, který se nově uskuteční 30. května příštího roku. „Realizace koncertů v těchto náhradních termínech bude samozřejmě rovněž závislá na aktuálních vládních opatřeních u nás i v zahraničí. O náhradních termínech zbývajících koncertů dále jednáme,“ dodává Spilka. Vstupenky na všechny koncerty, které již mají náhradní termíny, jsou v prodeji v síti GoOut a na festivalovém webu jazzfestbrno.cz.

PROGRAM JAZZFESTBRNO

13. 9. 2020 Avishai Cohen Trio Gently Disturbed – Bobycentrum

27. 9. 2020 Erik Truffaz Quartet – Sono Centrum

4. 10. 2020 Erdoğan Turumtay Liška Dés a Mathias Eick Quintet – Divadlo Husa na provázku

5. 10. 2020 Tension, Skalpel a Jaromír Honzák DJ Set – Kabinet Múz

14. 10. 2020 Szabó/Turcerová/Maceček a Points Septet – Divadlo Husa na provázku

15. 10. 2020 Sketchbook Wuartet a E Converso – Alterna

21. 10. 2020 Rozhlasový Big Band Gustava Broma 80 feat. Dan Bárta – Sono Centrum

24. 10. 2020 Nikol Bóková Trio a Camille Bertault – Divadlo Husa na provázku

28. 10. 2020 Nubya Garcia – Divadlo Husa na provázku

13. 11. 2020 Delvon Lamarr Organ Trio – Sono Centrum

15. 3. 2021 Lizz Wright – Janáčkovo divadlo

30. 5. 2021 Pat Metheny Side-Eye – Sono centrum

Nové termíny v jednání:

15. 3. 2020 Joshua Redman Quartet

24. 3. 2020 Chris Potter Trio feat. Bill Frisell

29. 3. 2020 Libor Šmoldas NYC Trio feat. Adam Nussbaum &  Jay Anderson

29. 3. 2020 Karel Růžička Quartet feat. Clarence Penn, Piotr Wyleżoł & Tomáš Baroš

31. 3. 2020 Jason Moran Solo

16. 4. 2020 František Uhlíř 70

Text: TZ, Andrea Štipčáková, foto: archiv JazzFestBrno

Témata: JazzFestBrno, Avishai Cohen, Gently Disturbed, Rozhlasový Big Band Gustava Broma, Dan Bárta, Nubya Garcia, Delvon Lamarr, Lizz Wright, Pat Metheny

Mohlo by Vás zajímat

zavřít