Příběh českého hitu: Helena Vondráčková - Červená řeka

Vydáno 19.08.2020 | autor: Alena Kaňová

Prastará, původně americká lidová píseň Red River Valley se v podání Heleny Vondráčkové stala téměř přes noc hitem a její interpretku proslavila natolik, že získala na dlouhá léta přezdívku „holka od Červené řeky“. Skladba tehdejší české hitparády dobyla už v roce 1964.

Příběh českého hitu: Helena Vondráčková - Červená řeka Příběh českého hitu: Helena Vondráčková - Červená řeka

„Pod tou skálou, kde proud řeky syčí, a kde ční červený kamení..." Kdo by neznal a někdy si nezazpíval. Písnička patřila již před rokem 1964 mezi evergreeny. Hrála se v originále, ale i v prvním překladu barytonisty Národního divadla v Praze Jiřího Jordana. Poté dostala nový kabát v podobě textu Ivo Fischera, jehož verze Červené řeky píseň tolik proslavila i v Česku. Zároveň získala i zajímavý taneční rytmus a na svou dobu nápadité aranžmá.

Příběh českého hitu: Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř - Není nutno

Helena Vondráčková byla v 60. letech začínající zpěvačkou. Přesto se písně chopila s grácií, jako by zpívala už několik let. Vše podtrhla dívčí barvou hlasu a nevinnou tváří plavovlásky. Podtrženo, sečteno: hit byl na světě.
Známý dirigent Josef Votruba tehdy poznamenal: „Už jsem slyšel ledaskoho, ale ta holka, v jejím věku… Klobouk dolů, to je opravdu muzikant.“

Přes to všechno svá úskalí píseň měla. Hlavně svou délku. Trvala pět minut, což už zavání šansonem. Ale Vondráčková se s tím „popasovala“ už tehdy po svém.

Použila hlasu podobně jako aranžéři nástroje: přednesla každou sloku jinak, se změnami výrazu i s drobnými posuny původní melodické linky. A přitom se z písně ani na chvíli nestala slavnostní přehlídka pěvecké techniky a nad celou nahrávkou zůstal nejvýraznější něžný, a při vši kultivovanosti prostý projev,“ uvedl hudební kritik Jiří Černý.

Helena Vondráčková svou Červenou řeku nazpívala za doprovodu Tanečního orchestru Československého rozhlasu a hned s ní zabodovala v oblíbeném a populárním Vysílání studia A. A právě díky této písni zaujala natolik, že už v prvním roce své kariéry obsadila ve Zlatém Slavíkovi krásné čtvrté místo, což se nikdy předtím žádnému nováčkovi nepovedlo.

Zajímavá je i historie samotné originální skladby. Tvrdí se, že lidová píseň vznikla v Texasu a zpívá se v ní o údolí, které dělí tento stát od Kansasu. O její autorství se ale hlásí i Kanaďané, kteří tvrdí, že si ji notovali už v polovině 19. století. Tak si vyberte…

Rozhodně se však i ve světě stala bezpochyby hitem. Již v roce 1925 byla nahrána na gramofonovou desku a v roce 1929 ji pod názvem Cowboy Love Song proslavil Texasan s příznačným jménem Jules Verne Allen. Zazněla i z filmového plátna, a to v roce 1936. V průběhu dalších let byla nazpívána mnoha slavnými světovými interprety. U nás nechybí skoro na žádném koncertu Heleny Vondráčkové.

Text: Alena Kaňová

Témata: Helena Vondráčková, Červená řeka, Ivo Fischer, Jiří Černý, Jules Verne Allen

Mohlo by Vás zajímat

zavřít