RECENZE: Nightwork se na DVD nadřeli, kýči se ale neubránili

Vydáno 31.12.2011 | autor: redakce

Nightwork vydali na DVD záznam z loňského koncertu v Incheba aréně. Jak se skupině první halový koncert povedl?

RECENZE: Nightwork se na DVD nadřeli, kýči se ale neubránili RECENZE: Nightwork se na DVD nadřeli, kýči se ale neubránili

nightwNightwork: Incheba Arena
říjen 2010
EMI


Tak předně, na celém DVD mě nejvíc potěšil fakt, že má Vojta Dyk skoro stejný rukopis jako já. V bookletu k DVD totiž členové kapely vlastnoručně napsali pár postřehů z koncertu, kde se například dozvíte, kdy počal Honza Maxián své dítě.

Druhá věc, co klukům zachránila krk, je bonusový dokument z natáčení. Ukazuje totiž, kolik si s přípravou koncertu dali Nightwork a hlavně celý produkční tým práce, jak si na chvilku zapomněli hrát na frajírky, jak jsou nervózní a jak poctivě zkoušej, že by snad ani Honza Vedral skupinu neposlal vysypat se do sajrajtu. (Jasně, že každý velký koncert dá spoustu práce, že před koncertem jsou nervózní všichni, a že jsem se trochu nechala opít rohlíkem.)

Se samotným obsahem DVD se to má tak, že fanoušci můžou být spokojeni. Komu jsou Nightwork fuk, budou mu fuk dál, kdo je nemůže vystát, názor na ně nezmění. Přesto se dá bez předsudků najít několik světlých momentů:
1. Nápad s Alexandrem Hemalou jako moderátorem
2. DVD má koncept výpravy vesmírnou lodí
3. Módní přehlídka v teplácích, ač pořád zapáchá typicky prvoplánovým NW humorem, prostě vtipná byla (až na účast Noida, někteří lidi by prostě neměli....veřejně vystupovat)
4. Nightwork dokonce mají i jednu povedenou písničku – Kladivo.
5. Našel se i moment, kdy NW celou tu šarádu věříte – když Vojta ochází se slovy: „Loučí se s vámi zábavová kapela.“
6. Dechová sekce, smyčcové trio, dětský sbor, artisti. (Jen z toho neudělat estrádu.)

 

Oproti tomu,:
1. Andělská dívka není vtipná. Ani jako recese. Prostě je to strašně blbá melodie a strašně blbý text.
2. Inscenovaná homosexuální svatba byla tak strašně nevkusná, že kdybych byla gay, smrtelně se urazím.
3. Pokud se chcete podívat na vydařenou parodii všech ostatních kapel, pusťe si raději Al Yankovice.
4. It’s My Life? Aerobic? Put Your Hands Up In the Air? Tohle už prosím ne, ne, ne, nikdy, nikdy, nikdy. Není, není a není to ani trochu vtipný. Kluci, nejste Michal David. Ani se jím proboha nesnažte být.

I když mě osobně asi nikdy nezačne bavit ta děsná legrace „Neumíme složit vkusnou písničku, takže si ze všeho radši uděláme srandu, a je fuk, že máme každej jinak dost dobrý projekty, kde děláme opravdovou hudbu, tohle tajtrlíkování je totiž mnohem jednodušší“. Bohužel, i zde platí poučka o nabídce – poptávce, takže dokud v publiku zaburácí smích nad slovem „pí*a“ a nikdo se ani nepousměje nad narážkou na  moderátorský projev Jana Hyhlíka z ČR Vltava, budou mít Nightwork pořád pro koho dávat si gule kam se jim zamane.

Teď jde jen o to, na jakou stranu se tato schizofrenie muzikantů vs. zábavových bavičů postupem času přikloní. Závěrem ještě jednou uznávám, že s koncertem a DVD byla opravdu práce, ale... Není té vynaložené energie škoda na tento repertoár?

Tracklist
: Dyktátor, Kladivo, Drevosůstruhár, Andělská dívka, Mája, Španělská, Modní přehlídka, Tepláky, Slunce v duši, Vedral, Polish your bamboo, Válka Atomů, Globální oteplování, Měsíček, Pilarka, Kde tě mám hledat, Pornstar, It´s my life, Poděkování, Bonusy: Making Of Incheba Arena, Making of Tepláky, Drevosůstruhár

 

text: Tereza Vavroušková
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít