RECENZE: Rock Of Ages - Když herci zpívají a dá se to poslouchat

Vydáno 12.07.2012 | autor: redakce

Zavřete oči a zkuste si představit Toma Cruise s mařenou, jak zpívá Paradise City od Guns N'Roses. Tři, dva jedna... můžete otevřít. Jaké to bylo, divné? Rock Of Ages taky je pořádně divný soundtrack.

RECENZE: Rock Of Ages - Když herci zpívají a dá se to poslouchat RECENZE: Rock Of Ages - Když herci zpívají a dá se to poslouchat


rock-of-ages-box-officeDo prodeje se dostal díky úspěchu stejnojmenného muzikálu, který inspiroval filmaře. Ti se přenesli do konce 80. let minulého století a do celkem banálního příběhu zadluženého barmana, který se dá dohromady s rockovou hvězdou, aby zachránil svůj pajzlík. Do role Stacee Jaxxe obsadili pověstného správňáka – tedy Toma Cruise.

Je možná škoda, že tuhle komedii zastínila jiná, v níž taky hraje pan Cruise – totiž jeho rozvod s Kate Holmes. Cruise je v roli prasáckého rockera se všemi manýry, kterými se vyznačovaly třpytkovaté hvězdy té impotentní dekády, dobrý. Popravdě řečeno, s ním Rock Of Ages stojí a padá; příběh to je připitomělý, ale jak ukazují údaje o návštěvnosti, své diváky si to našlo. A Cruise zahrát i zazpívat umí: vzpomínáte na pořad Sveď a smeť z Magnólie?

To bychom měli – a teď k soundtracku. Cruise prý pět hodin denně cvičil zpěv a hned na prvním fláku je to znát. Právě Paradise City totiž herci docela sedí. Nečekejte Axla, Axl je, jak známo jen jeden, ale Cruise opravdu není tak špatný, jak by jeden (například já) čekal.

Se zpěvem Aleca Baldwina je to horší, jak se lze přesvědčit z druhé písně soundtracku, zato waleská krasavice Catherine Zeta–Jones si za mikrofonem nevede vůbec špatně – což ostatně víme už od té doby, co si zahrála v jiném muzikálu, Chicago.

Suma sumárum tu máme hodinu toho nejtypičtějšího z hardrockových osmdesátek. Pokud bažíte po klasickém oplodňováku Every Rose Has Its Thorn od Poison v netradičním hlasovém podání, po More Than Words bez Nuna Bettencourta nebo klasikách jako We Built This City, zřejmě neprohloupíte, když si opatříte soundtrack k Rock of Ages. Bon Jovi, Def Leppard, Extreme... Jestli máte na hlavě nějaké vlasy, začněte tupírovat.
Po pravdě řečeno – já bych ty peníze dokázal utratit i líp. Třeba za cédéčka s originály. Ať už si o 80. letech myslíme, co chceme, některé z kapel, jejichž repertoár tvůrci filmu vybrakovali, prostě patří do šuplíku, kterému se rezavým a fousatým klišé říká Zlatý fond.

BEST TRAX: Paradise City – Tom Cruise, Hit Me With Your Best Shot – Catherine Zeta-Jones, Harden My Head – Mary J. Blige
ZKUS TAKÉ: Bon Jovi: Slippery When Wet, Guns N´ Roses: Appetite For Destruction, Poison: Open The Door And Say ...aaah!



text: Ondřej Fér

4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít