RECENZE: Joe Cocker hýří energií jako za mlada

Vydáno 17.02.2013 | autor: redakce

Že je Joe Cocker žijící legendou a nefalšovaným rock'n'rollovým dědou, to se ví. Že ale stále dokáže vydat takhle živé, energické a svěží album, to je opravdu výkon. Zvlášť když jde o jeho dvacátou třetí studiovku v řadě.

RECENZE: Joe Cocker hýří energií jako za mlada RECENZE: Joe Cocker hýří energií jako za mlada


joe_cocker-fire_it_up_vinylJOE COCKER
FIRE IT UP
Sony Music
11 trax / 42:18


Dva roky od poslední řadovky Hard Knocks připravil Joe Cocker nový materiál. Album Fire it Up opět produkoval Matt Serletic (mimo jiné Santana nebo Aerosmith) a skvěle reprezentuje Cockerovu celou dosavadní kariéru. Jde o jeho typický soul a blues s trochou toho obligátního popování. Jeho písničky jsou tradičně "easy-listening" s poměrně nenáročnými texty, což oslovuje široké publikum – nezapomínejme, že Cocker se navíc prapůvodně proslavil coververzemi.

Kromě rock'n'rollových kytarových juchavých songů najdeme na Fire It Up plné i baladičtější kousky (You Don't Need a Million Dollars, You Don't Know What You're Doing to Me). Ty nestojí ani tak na Cockerově hudebním umění, jako spíš na jeho ohromném charismatu a osobitému chrapláku. Jejich přílišné zastoupení je však zároveň slabina alba - tyto "ploužáky" jsou v podstatě monotónní a v porovnání třeba i se zmíněnou poslední řadovkou nepříliš originální a atmosferické (i přes opěvovaný chraplák). Přece jenom Cockerovi víc sluší poloha chytlavých houpavých melodií (The Letting Go) a vypalovaček (Fire It Up). Ostatně asi největší Cockerova pecka, Unchain My Heart, je skladba plná energie, dravosti a bezprostřednosti a značí, co mu jde nejlépe.

Na druhou stranu, sám hudebník o svých písních řekl, že: "Nemá rád, když všechny skladby mají jednu náladu." Album se tak nebojí různých vlivů a dělá to vkusně. Dalším důležitým prvkem na Fire It Up jsou totiž úlomky soulu, které pěkně komunikují s tím tradičním rockem a baladami. Někdy jsou písně taky okořeněny britpopem nebo funkem, tam je možná Cocker obecně nejzábavnější. Je to prostě dospělý umělec, který má jasno v tom, kde zatlačit na pilu a kde rozmělnit píseň v emocích. Taková záruka kvality.

Joe Cocker v rámci turné k téhle zábavné desce přijede 19. května do Česka a v pražské O2 aréně rozbalí svoji show namíchanou z nových kusů i notoricky známých písniček, co udělal v průběhu své dlouhé (s The Grease Band byl na Woodstocku 1969) a oceňované (třeba Grammy za píseň s Jennifer Warnes) kariéry. Po poslechu novinky je jasné, že se máme na co těšit.

BEST TRAX: Fire It Up, I Come in Peace, The Letting Go

ZKUS TAKY: Simply Red – The Very Best of, Eric Clapton – Slowhand, Chris Rea – Shamrock Diaries

Lucie Malá
6/7


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít