Mobergové pokřtili druhé CD

Vydáno 25.01.2007 | autor: redakce

Po třech letech od debutu World Music from Prague vydává mnohačlenný Moberg Ensemble své druhé CD nazvané Dybych věděl. Desku pokřtil Petr Nikl na Baráčnické rychtě a byl u toho i náš redaktor Petr Metelka.

Mobergové pokřtili druhé CD Mobergové pokřtili druhé CD

MOBERG ENSEMBLE
25.11. BARÁČNICKÁ RYCHTA, PRAHA

Křtím tě jménem…

Mamutí soubor Moberg Ensemble možná někteří z vás zaznamenali před dvěma lety, kdy mu vyšlo první CD s názvem World Music From Prague. Těleso, čítající okolo patnácti lidí, interpretuje lidové písně z Horňácka a obléká je do, poslední dobou stále populárnějšího, kabátku world music. Klávesy tvoří tajemnou atmosféru, do níž vstupují ženské a mužské sbory i sóla. Tempo udávají dvoje perkuse nejrůznějších velikostí a nyní i bicí. O melodie se zase starají housličky, klarinet a piano. V sobotu Moberg pokřtil druhou desku Dybych věděl… na Baráčnické Rychtě a rozhodně bylo na co se dívat i co poslouchat.

Kmotrem byl Petr Nikl, multiumělec, vystupující jednak sám, jednak s ženským vokálním souborem Lakomé Barky, ale také jako performer například s Václavem Koubkem. Jeho hlavní profesí je ale výtvarné umění. Podílel se například na vzhledu českého pavilonu na výstavě Expo 2005. Po jeho vystoupení se chopil nástrojů a mikrofonu Moberg. Sálem se rozlehl silný a jasný hlas Veroniky Vitvarové, jedné z nejvýraznějších postav souboru a po zádech většiny přítomných přeběhl mráz. Bohužel, nazvučení nebylo ideální, a tak jsme si nemohli zcela vychutnat její sametový klarinet ovládaný s mimořádnou bravurou.

Povedený byl také výkon Evy Stanislavové, zejména v její sólové pisni Vy chlapci. Pochvalu zaslouží i perkusionisté Jakub Žalud a Monika Rebcová. Zazněly písně z obou desek a soubor sklízel nadšené potlesky. Mobergu sice možná sluší spíše festivalová podia, ale i tento koncert mne velmi pobavil a velice se těším, až si novou desku poslechnu v celku. A vy byste měli taky…

Petr Metelka
























www.mobergensemble.cz

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít