RECENZE: OneRepublic rozhazují plnými hrstmi líbivé melodie bez emocí

Vydáno 26.06.2013 | autor: redakce

Po zasloužené pozornosti, kterou vyvolala čtyři roky stará nahrávka Waking Up, se zdálo, že OneRepublic v čele s autorsky plodným zpěvákem Ryanem Tedderem mají namířeno do nejvyšších pater kvalitního poprocku obývaných melodiky z Coldplay, Train nebo Owl City. Jenže ouha - i když své třetí album kluci z Colorada neuspěchali, prokázali na něm formu podobnou našim hokejistům na posledním mistrovství světa.

RECENZE: OneRepublic rozhazují plnými hrstmi líbivé melodie bez emocí RECENZE: OneRepublic rozhazují plnými hrstmi líbivé melodie bez emocí

onerepublic-native-2013-2000x2000ONEREPUBLIC
NATIVE
Universal Music
12 trax / 46:44

Tracklist: Feel Again, If I Lose Myself, What You Wanted, Counting Stars, I Lived, Light It Up, Can't Stop, Au Revoir, Burning Bridges, Something I Need, Preacher, Don't Look Down, Something's Gotta Give, Life In Color

Nejen úspěch desky Waking Up, ale také debutu Dreaming Out Loud s megahitem Apologize sliboval poměrně velká očekávání. Posluchače ale zaskočí hned první skladba Counting Stars, přeplácaný mix německých Liquido, kopie Train a v závěru nebožtíka Michael Jackson. Zoufale nepůvodní.

Vedle výrazné melodiky jsme od Teddera zvyklí na více autorské originality. Přitom lze těžko něco vyčíst jeho opravdu příjemnému hlasu, který nechává vyniknout v měkkých tónech trochu soulově zabarvené If I Lose Myself. A jdeme dál: například singlová Feel Again by mnohem lépe vyzněla jenom s kytarou jako písničkářský song, místo toho nám autor předkládá přeslazený tlamolep, obalený líbivými tóny kláves a vokály.

V okamžiku, kdy začíná být na albu Native produkce One Republic otravná jako urputný kluk, který vás i přes opakovaná odmítnutí neustále láká na další rande, o které nestojíte, přichází první pořádná pecka - chytlavá What You Wanted, jenž je bohužel svoji relativní originalitou osamocená. Nijak valně nedopadl pokus o přitvrzení v Light It Up (Tedder prostě není Lenny Kravitz) a už vůbec se nepovedla baladická Au Revoir.

Teoreticky nechybí nic, klavír, smyčce ani naléhavý hlas, jenže nejsou slyšet žádné uvěřitelné emoce. Ale abychom nebyli nespravedliví, minimálně ještě jedna píseň si kvůli vydařenému refrénu pochvalu zaslouží, a to Something I Need. Jinak představuje Native svou vykalkulovaností zklamání a nic na tom nemění fakt, že téměř každá z tuctu skladeb by se mohla hrát v komerčních rádiích.

Na obalu se pětice muzikantů z OneRepublic sice stylizuje do zvířecích podob, při poslechu tahle deska místy vyvolá pocit, že se místo hudebních dravců jedná o zaprášené vycpané exponáty z kabinetu přírodovědy.

BEST TRAX: What You Wanted, Something I Need, Preacher
ZKUS TAKY: Coldplay - Mylo Xyloto, Maroon 5 - Overexposed, Train - California 37

Katarína Straková
3/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít