RECENZE: Sting vyplul do muzikálových vod. Cíl plavby nejistý

Vydáno 01.10.2013 | autor: redakce

Sting vydává po dlouhých deseti letech autorské album s názvem The Last Ship. Regulérní studiovou desku ale opět nečekejte - patří totiž ke stejnojmennému muzikálu.

RECENZE: Sting vyplul do muzikálových vod. Cíl plavby nejistý RECENZE: Sting vyplul do muzikálových vod. Cíl plavby nejistý

StingTheLastShipPhotoNoTextSTING
THE LAST SHIP
Universal
12 trax / 45:24 min

Tracklist: The Last Ship, Dead Man's Boots, And Yet, August Winds, Language of Birds, Practical Arrangement, The Night the Pugilist Learned How to Dance, Ballad of the Great Eastern
What Have We Got?, I Love Her But She Loves Someone Else, So to Speak, The Last Ship (reprise)

Zatím poslední Stingovou autorskou deskou byla Sacred Love z roku 2003, potom sice ještě další alba vydal, ale buď jen výběrovky a jinak zaměřené kompilace nebo loutnovou hudbu anglického renesančního skladatele Johna Dowlanda na albu Songs From The Labyrinth. The Last Ship je tedy konečně deska autorská, ale ne zcela autonomní - jde o skladby k chystanému muzikálu, který má být uveden na Brodwayi na podzim roku 2014. A právě dění na jevišti může většině skladeb dodat potřebný kontext a posunout jejich významy.

Sting se v muzikálu vrací do svého dětství, do padesátých let loďařského městečka Wallsend v severovýchodní Anglii a to určuje i jeho obsahovou rovinu - nalezneme tu různé loďařské balady, alegorie, ale i na muzikál méně fixované příběhy z každodenního života. To se velmi výrazně promítá také do instrumentáře, kdy kromě obvyklých nástrojů užívá dudy, akordeon, housle a skladby tak získávají zvuk hudební kultury keltské vesnice.

Typicky muzikálovými prostředky je zpracována hned první skladba The Last Ship, legenda o vzkříšeném mrtvém námořníkovi, který se vrací zpátky na loď. Hned tato úvodní píseň může být velkým překvapením pro mnoho skalních Stingových fanoušků, zejména kvůli netradiční technice zpěvu. Přece jenom jsme zvyklí poslouchat Stingovým hlasem spíše dlouhé plochy na pár tónech, v nichž si pohrává s barvou a dalšími nuancemi. První z lyričtějších skladeb je latina And Yet, co zaujme svým poklidným rytmem bossa novy.

Jednou z nosných složek muzikálu je tanec, ten je zastoupen například waltzem The Night The Pugilist Learned How To Dance či keltskou taneční What Have We Got s níž vypomohl zpěvák Jimmy Nail. Další z hostujících zpěváků, kteří se vešli do základní verze alba (celkem jsou tři), je zpěvačka Becky Unthank v duetu muzikálových postav O' Briana a Meg So to Speak. Podobně jako Sting není Unthank majitelkou hlasu omračujícího rozsahu, ale společně tento drobný nedostatek dohánějí barvou hlasu - jejich finální souznění je pohlazením pro uši.

Albem The Last Ship se Stingovi podařilo překvapit. Kdo se těšil na konzistentní desku, která by byla svébytná po stránce hudební tak i textové, bude se muset těšit dál. Ačkoliv se Sting dušuje, že na albu jsou také skladby, které se nakonec v muzikálu neobjeví, úplně vyvázat je z něj nelze. Otázkou pak zůstává, jak to bude celé dohromady (tanec, hudba, dialogy, scénografie) fungovat na divadelních prknech.

BEST TRAX: And Yet, Practical Arrangement, So To Speak.
ZKUS TAKY: Peter Gabriel - Scratch My Back/And I Scratch Yours, Phil Collins - Going Back, Sting - Sacred Love.

Nikola Illeová
5/7


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít