LIVE: Parov Stelar Band by víc slušel menší klub a víc vřelosti

Vydáno 15.10.2013 | autor: redakce

Rakouský DJ Parov Stelar se se svou doprovodnou kapelou vrátil do Prahy, aby českým fanouškům potřetí za poslední rok připomněl, jak se paří na electro swing.

LIVE: Parov Stelar Band by víc slušel menší klub a víc vřelosti LIVE: Parov Stelar Band by víc slušel menší klub a víc vřelosti

Parov Stelar Band 02PAROV STELAR BAND
Incheba Arena, Praha
15. 10. 2013

Parov Stelar je jedním z otců zakladatelů v současné době módní vlny electro swingu a jeho koncert v Praze byl nutností pro všechny, kteří mají rádi hrátky s jazzem a la Saint-Germain, staré swingové nahrávky nebo nápadité elektro, případně kombinaci všech tří ingrediencí dohromady. Tentokrát se koncert uskutečnil v Incheba Areně, ale těžko říci, jestli byla změna místa oproti loňské Lucerně tou správnou volbou. Možná, že se de Incheby vejde více lidí, ale atmosféra je pro podobnou hudbu v Lucerně rozhodně lepší.

To ale nic neměnilo na faktu, že Incheba praskala ve švech a lidí bylo tolik, že vystát frontu na pití nebo na šatnu byl takřka nadlidský úkol. Masa lidí namačkaná v sále ale zároveň slibovala pořádnou party, a kvůli tomu se na kapely jako Parov Stelar koneckonců chodí. Dlužno dodat, že před samotným nástupem kapely atmosféra řádně houstla - a nejen díky předskakujícímu DJovi, ale především díky tomu, že se na kapelu čekalo skoro stejně dlouho, jako trval následný setlist - přes devadesát minut. Když se ale na podiu objevila parta fešáků ve stylových kostýmech připomínajících třicátá léta, vše bylo rázem odpuštěno a při prvním beatu už lidé jeli naplno.

Parov Stelar Band 03

A právě v tom byl možná zásadní problém. Celá hala byla natěšená, kapela se do svého setu opřela od začátku naplno, a tak nebyl žádný prostor pro rozjezd a následnou gradaci - koncertu tak chyběl zřetelný vrchol, nebo alespoň nějaké výjimečné okamžiky. Většina songů Parov Stelara je navíc poměrně podobná a postavená na zaměnitelných beatech, samplech a basových linkách, takže se stíraly rozdíly mezi známými a méně známými písněmi. Zpěvačka Cleo Panther se snažila, seč mohla, pánové Markus Ecklmayr na saxofon a Gerd Rahstorfer na trubku jakbysmet, ale celé to působilo více jako reprodukce desky, než jako živý koncert. Proti gustu žádný dišputát, na rozjetí mejdanu to rozhodně stačilo, ale na živý koncert to jednomu přišlo trochu málo.

Parov Stelar Band 23Parov Stelar Band 30

Setlist byl nicméně dobře vyvážený a mezi méně známými kousky z poslední desky The Princess se objevovaly největší hity ze starších desek jako Catgroove, Radio Mojo Gang, nebo Matilda a Libella Swing. Zvuk byl minimálně před podiem v pořádku, basy duněly obstojně, dobře byly slyšet dechy, elektronické samply i vše ostatní. K dobré atmosféře přispěla i slušná světelná show.

I vzhledem k poměrně chladnému odchodu (cca jeden přídavek, navzdory bouřlivému potlesku) se Parov Stelar Band zapsali spíš jako odcizení elektronici, kteří odvedou skvělou řemeslnou práci, ale tím vše končí. To ale nemění nic na faktu, že v Inchebě byla ve výsledku skvělá party a nejeden fanoušek propotil tričko.

text: Jiří Kalous, foto: Veronika Matějková


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít