RECENZE: Uwaga, uwaga! Polští veteráni Turbo stále žijí heavy metalem.

Vydáno 28.06.2014 | autor: redakce

V návaznosti na loňskou verzi v mateřštině doplnila polská heavy metalová legenda Turbo svou diskografii o vydání v jazyce Shakespearově. A klasiku pokorně ctí i po hudební stránce. S dřívějšími žánrovými výkyvy a dočasnou pauzou v rozpuku svobodného dýchání již bezmála pětatřicet let.

RECENZE: Uwaga, uwaga! Polští veteráni Turbo stále žijí heavy metalem. RECENZE: Uwaga, uwaga! Polští veteráni Turbo stále žijí heavy metalem.


turbo theFifthelementTURBO

THE FIFTH ELEMENT
Metal Mind
12 trax / 58:16 min

Tracklist: Think and Fight, Taste of Forever, Heart on the Pyre,The Fifth Element, Smash the Wall, Handfull of Sand, Relentless, Amalgam, Light up the Night, This War Machine, Blues Measured by the Clock Ticking, Smash the Wall (Acoustic)

V osmdesátých letech dvacátého století znamenala parta okolo kytaristy Wojciecha Hoffmanna v rámci socialistického bloku ekvivalent osudu našich metalových veličin. Zatímco Arakain nebo vitacitovský Dodo Doležal svou tvorbu časem zmodernizovali, Turbo i po letech setrvává v síni tradic spolu třeba s Titanicem a Kreysonem, což není odsudek, nýbrž pouhé konstatování.

Oddaně ctí veškeré zákony heavy metalu a tudíž se nevystříhali ani všech přidružených klišé. Takže dojde na svižnou, leč propracovanou jízdu kytarového dvojspřeží, důraznou rytmiku, místy patřičně dozdobenou dvěma kopáky, instrumentálku postavenou na tklivém kytarovém sólu a hbitých prstech (Amalgam), "stadiónový" sbor v refrénu (Light up the Night) a v neposlední řadě srdceryvné brnkání na baladickou strunu (úvodní třetina Blues Measured by the Clock Ticking). Nepřekvapí ani zopakování jedné ze skladeb v akustickém, jako nezřídka samoúčelném podání, v němž původní song ztrácí šťávu. Nicméně s ubíhajícími minutami tonou povětšinou ve středním tempu vedené písně v průměrnosti. Z té soubor s maidenovskou inspirací nepozvedá ani solidní, leč nikterak výjimečný zpěvák Tomasz Struszczyk. Příliš se nepředvádí, pokorně pracuje pro celek, jen v případě This War Machine spustil falzetovou pilu, jejíž zuby jako by brousil Udo Dirkschneider. Škoda, vždyť právě tradiční heavy metal býval nejen přehlídkou instrumentální ekvilibristiky, nýbrž i doménou velkých hlasů. Že, pánové Dickinsone, Halforde, Kiske či madam Pesch?

Turbo je záležitostí především pro kovové nostalgiky, kteří jako jedinou inovaci připouští moderní zvuk. Na The Fifth Element naleznou všechny kýžené ingredience. Na druhou stranu je třeba ocenit kapelu, která vyvolenou hudbu obhajuje navzdory trendům. Srdeční záležitost se tomu říká.

BEST TRAX: Think and Fight, Taste of Forever, The Fifth Element
ZKUS TAKY: TSA - Heavy Metal World, KAT - Metal & Hell, Iron Maiden - Powerslave

Daniel Folprecht
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít