RECENZE: Wohnout stále hýří vtipem. Obalem i obsahem

Vydáno 28.09.2014 | autor: redakce

Do jednoznačně nejkontroverznějšího obalu v historii kapely zabalili Wohnout 15 čerstvých laskonek a kremrolí. Děti byste do jejich cukrárny asi nevzali, vždyť mezi chutné zákusky se zatoulalo LSD, v rohu roste i rostlina nebývalé krásy. Navíc se tam vyskytuje také jeden účinkující, strašnej kretén...

RECENZE: Wohnout stále hýří vtipem. Obalem i obsahem RECENZE: Wohnout stále hýří vtipem. Obalem i obsahem


Wohnout Laskonky a kremroleWOHNOUT

LASKONKY A KREMROLE
Vydavatel: kapela, distribuce: Warner Music
15 trax / 53:17

Tracklist: Dobrý ráno, LSD, Barbíno?, Velmi inspirativní, Fanynka, Pohádka, Svatozář, Díky moc, Kretén, Nářadí na dobrou náladu, Vltavo, No tak ahoj, Vojáci, Indie, Laskonky a kremrole

Jste-li na scéně víc než patnáct let, není snadné přijít s něčím překvapujícím a novým. A konzervativní fanoušci takové snahy stejně většinou neocení. To dobře vědí i Wohnout, proto ani oni nenabízejí po hudební stránce nic přelomového. A jelikož lze čtveřici směle zařadit mezi party veselé a hravé, ani pár tanečních kroků stranou (Díky moc) nevyrazí nikomu dech. Bylo by snadné novinku odbýt ve stylu "klasickej Wohnout", což je ale svým způsobem pochvala. Díky tomu patří skupina mezi ty šťastné, které je možné ve většině skladeb snadno identifikovat po několika tónech.

Wohnoutí cukrárna na sebe strhla pozornost už "vývěsním štítem", u kterého není snadné určit, je-li víc perverzní, nebo humorný. Jasno nebylo ani uvnitř skupiny. "Musím vám říct, že nikdy v dějinách kapely nebylo kolem žádného obalu tolik dohadů a emocí," přiznal Matěj Homola.


Čtveřice si podle svých slov dává stále více záležet na textech. Ty vždy není snadné rozkódovat prvním poslechem. Sama kapela u přiložených ukázek na YouTube přiznává, že "slova jsou dost osobní a místy lehce zašifrovaná". Jindy je vše otevřené, jako v případě singlu Barbíno?. Otázka je, zda si některá žena připustí příslušnost k tomuto typu něžného pohlaví a pochopí ránu do vlastních blonďatých řad. Pohádka není tak poetická, jak její jméno napovídá. Na povrch totiž vyplave ryze pragmatický fakt, že každý má svou cenu. Na toto téma přirozeně navazuje Svatozář s hostujícím houslistou Vojtou Lavičkou, ve které si hlavní hrdina touží osvojit triky politiků. Největšího hňupa českého showbyznysu udělali bratři Homolové a spol. z Xaviera Baumaxy. Jestliže Františku Sahulovi byla svého času přišita nálepka úchyla Průši, může se stát, že populární písničkář kvůli hostování ve skladbě Kretén dopadne podobně. Příběh popisuje samolibého účinkujícího, kterému vadí úplně všechno. Zejména věci, po kterých jiní interpreti touží.

Nářadí na dobrou náladu si každý představuje jinak, tato píseň je věnována skateboardingu. Jednoho napadne, že svižnějším tempem by se Wohnout mohli nechat unést častěji i bez prkna. Naopak tou pravou smutnou písničkou s velkým S je Vltavo. S velkou vodou má neblahé zkušenosti množství lidí nejen "na břehu do Prahy až od Budějovic", což v takových případech ještě umocní sílu sugestivního textu a nejlepší skladby této kolekce.

Laskonky a kremrole pokračují v trendu posledních alb. Sice je nepřekonají, ale ani se před nimi nemusejí wohnout. Hned v první písničce zazní stará pravda: "jde o to, aby nás to bavilo", což i tentokrát vyšlo.


BEST TRAX: LSD, Vltavo, Vojáci
ZKUS TAKY: Vypsaná fiXa - Krásný smutný den, Michal Hrůza - Den, Portless - New Ride

Tomáš Rumler
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít