LIVE: Electro Deluxe dobyli Prahu a naznačili návrat na ostravské Colours

Vydáno 04.10.2015 | autor: redakce

Francouzští Electro Deluxe se českému publiku poprvé představili v létě na Colours of Ostrava. Už tam avizovali říjnové koncerty v Praze a v Brně. Zřejmě zaujali, protože do pražského Lucerna Music Baru na ně přišlo poměrně dost lidí.

LIVE: Electro Deluxe dobyli Prahu a naznačili návrat na ostravské Colours ELECTRO DELUXE LUCERNA MUSIC BAR, PRAHA 1. 10. 2015

Vyprodáno nebylo, ale otevřený byl i balkón, který při menším počtu diváků zůstává nevyužitý. Francouzi v Praze hráli skladby pocházející zejména z jejich poslední desky Home. Té patřila celá první půlka téměř dvouhodinového představení a i značná část druhé poloviny. Díky tomu byl koncert méně funkový a méně electro-jazzový, než jaké bývaly jejich show třeba před pěti lety. Aktuální album kapelu nasměrovalo blíže k popu, přičemž si stále drží groovové základy. Podobný trend bude zřejmě pokračovat i na dalším albu. Ukázaly to ochutnávky nové tvorby Cut All Ties a K.O.

Pořádný funk se rozjel až po trojici úvodních písní Devil, Blacktop River a The Ring, při výbušné Ground. To byl ten moment, kdy se mohli začít předvádět jednotliví instrumentalisté, zejména trojice dechařů (trumpeta – saxofon – trombón) a bubeník, kterým skvěle sekundoval baskytarista Jérémie Coke. Zajímavostí je také to, že Electro Deluxe nevystupují s kytarou. Její zvuk supluje schopný klávesista Gaël Cadoux. Celé těleso ale vede v Americe narozený zpěvák James Copley. Kdyby se měl hodnotit pouze jeho zpěv, patřil by spíše k průměru. Jenže jeho rolí je zároveň udržovat publikum živé a bavit mezi jednotlivými skladbami, což se mu v Praze, stejně jako v létě v Ostravě, dařilo.

Electro Deluxe mají styl. Celá kapela do Lucerny nastoupila oděná v černých kalhotách, bílé košili s černou kravatou. Pouze zpívající lídr měl na sobě modrý oblek a motýlka. Dechaři předváděli naučené choreografie tolik typické pro černošské bandy. Divák brzy pochopil, že je na kapele světové úrovně a opravdové evropské špičce, a tak brzy začal svou energii vracet. Copley si s obecenstvem začal hrát, nutil ho zpívat, tancovat, mávat rukama a ukazovat čtyřku na prstech vždy, když si ovace zasloužil saxofonista Thomas Faure, jehož příjmení se čte stejně jako zmíněná číslovka v angličtině. Coververzi Staying Alive (původně od Bee Gees) už zpíval kompletně celý Lucerna Music Bar.

Ačkoliv kapela existuje už od roku 2001 a první desku Stardown vydala v roce 2005, česká premiéra se konala až díky ostravskému festivalu v roce 2015. Copley naznačil, že Electro Deluxe na Colours zavítají i v červenci příštího roku. Byl by to sice návrat hned po roce, ale pražský koncert ukázal, že by to nevadilo. Své publikum tu mají.

Setlist: Devil; Blacktop River, The Ring, Ground, Turkey, Comin' Home, Cut All Ties, K.O., Showdown, Twist Her, Talking About Good Love, Staying Alive, Let's Go To Work, Smoke, Free Yourself

text a foto: Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj

Mohlo by Vás zajímat

zavřít