ROCKBLOG – Tomáš Fröde: Správnej rocker si prdel neutírá

Vydáno 22.05.2012 | autor: redakce

Další díl exkluzivního blogu na iREPORT.cz. Tentokrát od frontmana kapely Imodium Tomáše Frödeho o tom, jak přestal být rockerem.

ROCKBLOG – Tomáš Fröde: Správnej rocker si prdel neutírá ROCKBLOG – Tomáš Fröde: Správnej rocker si prdel neutírá


rock_blog

majales-so-110_20120429_1985262387To se mi zas jednou něco povedlo. Od inkriminované chvíle jsem už - zdá se - jen bejvalej rocker. A hlavně bejvalej kamarád. Bejvalej kamarád mojí velký modly, Honzy Křížka. Ať už to je, jak chce, je to zkušenej rocker, bigbíťák. Harcovník. Kluk, co má rád Motorhead a Iron Maiden. Bouřlivák. Vypravěč, od kterýho jsem slyšel takový rocknrollový story, že je tady nemůžu ani uveřejnit. Mohl jsem já tušit, že díky mým pravidelným nákupům v supermarketu, vztahu k vaření, občasnému uklízení a dokonce (byť velmi příležitostnému) vztahu k žehlení, se připravím o tak zásadní přátelství? Stačilo, abych já trouba o tom nikdy nemluvil. Ba co hůř, abych se nenechal nachytat.

Byl pátek, když jsem z rádia jel koupit žehličku. Ano, žehličku, čtete dobře. Prostě ji má každej... Přece, ne? Bylo to v Praze na Palmovce, kde jsem čekal na tramvaj. Musím uznat, že slečny, které jsem do té doby míjel se žehličkou v krabici, na mě neobvykle pomrkávaly. Bodejť by ne. Jistě ve mně viděly takzvanýho „chlapa do života“. No a pak se to stalo! Tramvaj číslo 12 přifuněla a z ní vystoupil on. Honza Křížek. Připomínám, můj idol a teď i kdysi můj kamarád.

V životě jsem ho neviděl rozčílenějšího. Už zdálky, díky nápisu na igelitce, mu bylo jasné, jakej já si to poklad domů odvážím. Přískokem byl během vteřiny u mě a já zažil takovej zpřah, jakej bych od člověka jako on nikdy nečekal. „Co to kur*va jako je? To je jako žehlička jo? Si se úplně po*ral? Tohle, že je raknroul, kterej ses ode mě chtěl kdysi naučit? Vodkoukat? Viděls mě snad někdy s pracím práškem v prackách?“ No byla to salva slov, výčitek, snad až urážek a celé to gradovalo solidním náběhem k pláči. Ne mému, já byl v šoku, ale Honzovu. Uvědomil si, že jsem ho jako žák zradil a na světě je rázem o jednoho rockera míň. Celý to uzavřel zásadní větou: „Neříkal jsem ti snad, že vopravdovej rocker si ani prdel neutírá?“ Je mi to líto, co naplat... Asi jsem přišel o kamaráda, ale pořád ho mám rád! Mám ho natolik rád, že nejsem ani sto zmírnit mou potupu připojením krátkýho příběhu o tom, jak si následně Honza, týden po „žehličkovém incidentu“, velmi rozvážně vybíral nový sušák na prádlo, nový bicykl a piknikový košík. Mám ho naopak tak moc rád, že přikládám nové foto jeho rocknrollový kapely (legendárních Blue Effect), jako důkaz nespoutaného rockerství všech členů. Mám ho natolik rád, že jsem raději v sobě ušlapal pomyšlení, jak to vlastně má s tím utíráním...
BEf

text: Tomáš Fröde, foto: Jan Zeman
www.imodiumband.cz

Kopie (2) - majales-so-110_20120429_1985262387
zavřít