ROCKBLOG - Petra Krajčinovič: první kuchařka pro opravdové rockery

Vydáno 27.11.2012 | autor: redakce

"Paličkou praštěná kuchařka Vol. 1 Apetite for Destruction je fúzí všech mých vášní, rockový muziky a skvělých jídel, kterými se můžeš nakopnout před akcí, dolaďovat v průběhu večírku a vyléčit se den poté," říká v novém díle ROCKBLOGU moderátorka Petra "Krajča" Krajčinovič.

ROCKBLOG - Petra Krajčinovič: první kuchařka pro opravdové rockery ROCKBLOG - Petra Krajčinovič: první kuchařka pro opravdové rockery


petrakrajcinovic3Když mě iREPORT požádal, abych napsala na jejich blog, jak jsem vymyslela a napsala Paličkou praštěnou kuchařku, vůbec mne nenapadlo, že s tím začnu přesně na den za pět měsíců, v pro mě nejlepším kousku Čech, a v podobně nastaveným rozpoložení, jako jsem byla v červenci.

Vyhrajte Paličkou praštěnou kuchařku

Tenkrát u stolu na chalupě, na území relativního klidu, v místě, kde je mi nejlíp. V nátělníku a s můrama za krkem jsem přemýšlela o tom, co fakt umím. Kromě dětí mně naskočily okamžitě další dvě důležitý složky mýho života. Muzika - 39 let a vaření 35 let. Teď na konci listopadu, ve starý vestě, u rozpálenejch kamen, s iPhonem hrajícím pecky vybraný do dalšího dílu PPK přes youtube sedím a zase píšu. Poslouchám nový Soundgarden - husí kůže i na chodidlech - s podivným mrazením kolem žaludku, které mám od chvíle, co PPK vyšla, s pokorou čekám, jak se moje potrhlá kuchařka bude líbit tobě, čtenáři.

1133441117Petra Lekešová Krajčinovič aka Krajča (*1970)
Vystudovala Střední pedagogickou, utelka z Fakulty pedagogiky a promovala na Literární Akademii Josefa Škvoreckého. Vařit začal v sedmi a ještě o rok dřív se zamilovala do muziky. Otec, přední pražský Dj, jí pouštěl za mixážní pult od deseti let, v sedmnácti začala moderovat a pouštět muziku profesionálně. Za rádiovým mikrofonem poprvé stála v roce 1991 v dánském Voice of Copenhagen, následovala Evropa 2, Frekvence 1, televize TV3, Rockzone a rádio Hey! Od devadesátých let, uchvácená grungem, definitivně podlehla rockové muzice. Není ale ortodoxni rockerka, poslouchá funky, soul, rap, reggae, acid jazz a další kvalitní žánry a neskonale ráda u muziky vaří, hlavně v noci.

Plánuju a přeju si, aby lidi dobře uvařili a solidně u toho zapařili. Všichni, co neradi za sporák a milujou muziku nebo naopak. Hudba je od pradávna naší součástí a jídlo je potřeba přežít. Já jídlo i hudbu s dovolením spojila a napsala jakousi příručku, jak vychutnat oboje současně a hlavně si pořádně užít.

petrakrajcinovic
























Spoustu let vařím pro kamarády a mezi nimi jsou i muzikanti. Životní styl a fantazie těch vyvolených jsou extravagantní, pobuřující, nekonvenční a spontánní. Pro mě je tenhle svět pořád vzrušující a nasbírat kupu potřebných zajímavostí, byl běh na dlouhou trať. Abych neposlala do světa jen další sterilní kuchařku, musela jsem přelouskat mraky materiálu a hlavně odžít si vaření a paření na vlastní kůži. Za ty roky, co se pohybuju po kuchyních a kolem muziky, jsem nasbírala tisíce receptů a cédéček, stovky vinylů, historek a informací z muzikantskýho prostředí a rádií.

ptrakrajcinovic2
























Paličkou praštěná kuchařka Vol. 1 Apetite for Destruction je proto fúzí všech mých vášní, rockový muziky a skvělých jídel, kterými se můžeš nakopnout před akcí, dolaďovat v průběhu večírku a vyléčit se den poté. Text i recepty jsou propojený a zpracovaný jako rádiový playlist a ke každýmu receptu najdeš fotku jídla, u níž se, doufám, zasměješ nebo uslintneš. Fotograf-muzikant Komár ani já jsme si vůbec neuvědomovali, do čeho jdeme, že focení jídla je jedna z nejtěžších fotografických disciplín. Doklaplo nám to, až když jsme byli v tvůrčím procesu a nezbylo, než se porvat o co nejlepší výsledek. Grafik-milovník nejtvrdších odnoží metalu Lukáš Andrle naprosto dokonale převedl moje nápady a fantazie do knižní podoby. A přes všemožný slibotechny, neuvěřitelný peripetie a další zvěrstva vyšel první díl Apetite for Destruction i jako hold čtvrt století starý desce GN'R.

Paličkou praštěná kuchařka je moje dlouho nošený a dramaticky a bolestivě porozený dítě a moc si přeju, aby ti dělalo stejnou radost jako mně.



Petra Krajča Krajčinovič

zavřít