ROCKBLOG - Chinaski: 10 našich nejpamátnějších koncertů

Vydáno 05.02.2014 | autor: redakce

Jedna z nejpopulárnějších domácích kapel posledních dvou dekád letos slaví kulaté výročí. Při té příležitosti míří Chinaski na svůj dosud největší koncert do O2 areny. Zásadních koncertů ovšem zažili mnoho. Frontman Michal Malátný pro náš ROCKBLOG vybral desítku těch vůbec nejpamátnějších.

ROCKBLOG - Chinaski: 10 našich nejpamátnějších koncertů ROCKBLOG - Chinaski: 10 našich nejpamátnějších koncertů

Chinaski rockblog 03aMichal Malátný začátkem devadesátých letPrvní koncert v historii
kdy:
podzim 1987 - Robousy u Jičína

Hráli jsme jako předkapela skupiny Dr. Mozse. Byli jsme spíš banda kámošů než opravdová kapela. Během koncertu se na pódiu pohybovali lidi, bylo v tom hodně divadla, takový kabaret. Tehdy jsme ani neměli pořádný název. Zahráli jsme 7 písní včetně Punčocháčů, které máme v setlistu dodnes.

 

Poprvé na opravdovém festivalu
kdy: léto 1990 - 1. český Woodstock kdesi ve Východních Čechách

Tehdy jsme vystupovali jako Starý hadry. Ten název vzniknul přesmyčkou ze Starých hradů, kde jsme hráli, a uchytilo se to. Byl to pro nás první velký festival, kde jsme vystupovali. Ve zkušebně jsme pak zjistili, že o nás napsali v Rock and Popu. K článku dali ilustrační fotku, na které jsme byli shodou okolností taky my. Skákali jsme radostí do stropu.

Vyprodaná sokolovna
kdy: 29. března 1997 - Žamberk

Do vydání alba Dlouhej kouř jsme koncertovali převážně v hospodách, malých klubech a menších kulturácích. Nic většího. Krátce po vydání tohohle alba jsme přijeli do Žamberka, kde na nás čekalo 600 lidi. Sokolovna byla napěchovaná ke stropu, lidi stáli na židlích, stolech, hlava na hlavě, namačkámo až ke stropu. Nezapomenutelný zážitek.

 

Chinaski rockblog 01Sportovní hala, Praha, rok 2005Předskakování INXS a Sheryl Crow
kdy:
24. června 1997 - Sun festival, Sportovní hala

Tahle akce skončila průšvihem. Kvůli špatné propagaci o ní skoro nikdo nevěděl a na místo dorazilo pouhých 800 lidí. My jsme ale poprvé okusili zahraniční produkci a pocit, jaký to je hrát se světovejma hvězdama. Poprvé jsme nahlédli do zákulisí takhle velké akce. Ti lidi v hale sice nepřišli na nás, i tak to pro nás byla velká zkušenost. Dokonce jsme potkali Sheryl Crow, když si před šatnou brnkala na kytaru.

 

První vyprodaná sportovka
kdy:
8. prosince 2005 - Sportovní hala, Praha

V tomhle roce jsme jeli Music Bar tour pojmenované podle našeho aktuálního alba Music Bar. Na desce jsme měli hit Tabáček, který hodně rotoval v rádiích a jeho síla se ukázala i na tomhle koncertě. Poprvé jsme v hale zažili pocit, když lidi přijdou přímo na tebe. Bylo vyprodáno a před námi největší kotel, který jsme do té doby zažili.

 

Chinaski rockblog 04Kosovo, zakladna pro vojáky, rok 2007Objevili jsme naši "americkou základnu"
kdy:
21. května 2006 - Restaurace Klas, Chicago

U majitele tohohle podniku Franka jsme strávili stravili 3 dny. Posedávali jsme na baru, koukali na hokej a samozřejmě jsme i zahráli. Přišlo asi 400 Čechů a Slováků. V USA jsme byli pětkrát, jeli tam několik menších turné, ale když se v naší kapele řekně Amerika, tohle je pro všechny jednotící bod. Navíc super jídlo i atmosféra.

 

Koncert pro vojáky
kdy: 10. května 2007, Kosovo

Za těch dvacet let jsme hráli všude možně. V klubech, halách, na palubě lodi, dokonce na sjezdovce. Tenhle koncert na vojenské základně v Kosovu byl ale hodně speciální a zvláštní. Platil tam "suchej zájon", takže se nesmělo pít. Ale i bez alkoholu šlo o hodně silný zážitek.

 

Naposledy s Pavlem Grohmanem
kdy: 22. července 2008 - festival v Lipnici nad Sázavou

Tohle místo máme rádi. Pamatuju si, že když jsme odehráli náš festivalový set, tak po nás nastoupila kapela v takových zvířecích maskách. Měli výborného bubeníka, hrál jako stroj, neuvěřitelný, nikdy jsem nic podobnýho neviděl. Běžel jsem tehdy do šatny pro Hrocha, abych mu to ukázal... Netušil jsem, že to byl náš poslední koncert s Pavlem. Umřel o tři dny později.

 

Chinaski rockblog 02Lucerna Music Bar, rok 2011Koncert ve vězení
kdy:
září 2010 - věznice Pankrác

Mysleli jsme si, jaký jsou vězni tvrďáci, tak jsme dali do setu co nejvíc rockových a kytarových věcí. Nakonec ale zabrala nejvíc Klára. Oni tam měli zakázáno tancovat, ale během Kláry se všichni zvedli a začali a pařit. Když se pak za námi zaklapli dveře, nebyl to příjemný pocit. Už to nikdy nechci zažít.

 

Koncert číslo 1000
kdy:
7. prosince 2011 - Lucerna Music Bar, Praha

V Lucerna Music Baru koncertujeme poslední roky pravidelně a rádi. V roce 2011 to bylo speciální v tom, že jsme koncert pojali opravdu velkolepě. Pozvali jsme asi 30 hostů, všechny, kdo s námi kdy hráli nebo hostovali. Dorazil např. David Koller, Michal Dvořák, Adam Stivín, Milan Cimfe a další. Každý si s náma střihnul jednu píseň. Celý ten mejdal trval tři a půl hodiny.

text: Michal Malátný, foto: archiv Chinaski 

 


 

Chinaski 2013 promo4 TOP

zavřít