HITPARÁDY (15.): Sam Smith je za písničku k Bondovi kritizován, britský žebříček přesto dobyl

Vydáno 08.10.2015 | autor: Josef Martínek

Už dlouho nebyla žádná ústřední píseň k bondovce tak špatně hodnocena jako ta od Sama Smitha - navzdory tomu se ale song Writing's On The Wall protlačil na první místo britské hitparády. V albech se nejvíc dařilo Disclosure. Na americkém kontinentě boduje Fetty Wap a v Česku David Gilmour.

HITPARÁDY (15.): Sam Smith je za písničku k Bondovi kritizován, britský žebříček přesto dobyl HITPARÁDY (15.): Sam Smith je za písničku k Bondovi kritizován, britský žebříček přesto dobyl

ČESKÉ ŽEBŘÍČKY BEZE ZMĚNY

Také tento týden má nejprodávanější album v České republice David Gilmour. Jeho deska Rattle That Lock obhájila minulé prvenství. Je vidět, že odkaz Pink Floyd stále žije a že tváře legendární skupiny mají v Česku stále zástupy příznivců. Na stupně vítězů se zpět vyšvihl Kryštof. Kapela startuje už za necelé dva týdny své obří halové turné, na kterém představí desku Srdcebeat i živě. Prodalo se už 80 tisíc vstupenek. Kolik se asi prodalo CD? Na dnešní dobu určitě hodně, neboť se Srdcebeat na čele žebříčku pohybuje už 4 měsíce a jen jednou se nevešel na pomyslné stupně vítězů.

Bronz hájí Miro Žbirka s nahrávkou MIRO, za kterého na čtyřku klesli Iron Maiden. Top 5 uzavírá Daniel Landa s deskou Žito, šestku si připisuje Lana Del Rey s Honeymoon. Jedinou novinkou v Top 10 má na desítce Blacmore's Night díky nahrávce All Your Yesterday.

HITPARÁDY (14.): V Evropě se prodává David Gilmour, v USA Drake

V rádiích už dlouhé týdny úřaduje Kryštof a zatím se nezdá, že by se na kralování singlu Ty a já mělo něco změnit. Alespoň na stříbrném stupínku je změna - poskočil tam Kygo se Stole The Show. Na trojce je ale už opět stará firma - Felix Jaehn a Jasmine Thompson a jejich Ain't Nobody. Do Top 10 poprvé vtrhl Adam Lambert s hitem Ghost Town. Ten vyšel už na jaře, ale u českých dramaturgů slaví úspěch až s tradičním zpožděním.

V AMERICE VLÁDNE HIP HOP A COUNTRY

V USA se na nejvyšší post prodral Fetty Wap, raketa posledních měsíců. Se svou bezejmennou deskou střídá na vrcholu hiphopové kolegy - Drake a Future si s What A Time To Be Alive pohoršili na druhé místo. Třetí místo je ve znamení country, obsadil ho Don Henley. V první desítce se umístilo ještě několik novinek, včetně CHVRCHES nebo Disclosure.

V singlech se první dvě pozice nemění, Kanaďan The Weeknd nadále vévodí s The Hills, na dvojce ho následuje krajan Justin Bieber s What Do You Mean? a třetí pozici nově okupuje Drake s písní Hotline Bling. Pozvolna stoupá Taylor Swift, Wildest Dreams už je osmé, a v Top 10 se nově vyskytuje i Shawn Mendes se Slitches.



SAM SMITH KRALUJE S HYMNOU JAMESE BONDA

V Británii se přední pozice albového pořadí zaplnily novinkami - první jsou Disclosure s deskou Caracal, na které mají spoustu zvučných hostů. New Order se s Music Complete protlačili na dvojku a čtyřka patří projektu CHVRCHES s Every Open Eye. Fetty Wap v Evropě zdaleka netáhne tolik jako v zámoří, zatímco v USA vede, v Británii se musí spokojit s 15. místem.

VIDEO: James Bond a Sam Smith si do noty příliš nepadli

Nový singl Sama Smitha k bondovce Spectre sice sklízí kritiku, i přesto se ale dostal z novinky rovnou na první místo. Zpěvák při startu těží z bondovské prestiže i ze skutečnosti, že je jeho jméno zkrátka v kurzu. Writing's On The Wall je tak na ostrovech jeho 5. singlem number one - počítáme-li i hostování v La La La Naughty Boye. Justin Bieber poklesl s What Do You Mean? na dvojku a třetí místo dvojky R. City a Adam Levine zůstává beze změny. Medailové umístění jim vynesla písnička Locked Away. Lehce si polepšila Ellie Goulding, její On My Mind je nyní šesté, na zopakování několikanásobného triumfu filmového hitu Love Me Like You Do to ale zatím nevypadá. Z novinek stojí za zmínku spojení Rudimental a Eda Sheerana v songu Lay It All On Me na 16. příčce nebo 30. Sia s Alive.

Tip týdne: Sia - Alive

Australanka Sia se chystá vydat novou desku This Is Acting, na které se objeví písničky psané původně pro jiné interprety. Alive psala pro Adele, ba co víc - dokonce se sama britská diva na vzniku písničky podílela. První ohlasy jsou převážně nadšené, je tedy možné, že zpěvačka naváže na popularitu nedávných hitů Chandelier a Elastic Heart.  V prvním týdnu se v Británii dostala na 30 místo, v USA na 56. Pořád má ale Sia v rezervě videoklip. A jak je známo, video prezentaci umí skvěle, tak si počkejme, co nám nachystá.



text: Josef Martínek

Mohlo by Vás zajímat

zavřít