RETRO 2000 | Stereo MCs: Díváme se pořád dopředu, ale není to vždycky jednoduché

Vydáno 19.03.2024 | autor: iREPORT

Londýnští kluboví matadoři Stereo MCs vydali v roce 2008 povedené album Double Bubble a vyrazili na dlouhé evropské turné. Jeho součástí byla i Praha, a tak jsme se rozhodli využít nabídky a popovídali jsme si s Nickem Hallamem alias The Headem. Rozhovor opětovně vydáváme jako součást retrospektivního cyklu iREPORTu, který přináší sondu do historie hudební publicistiky od doby vzniku časopisu Rock Report (později REPORT) v roce 1991. Vybrané články jsou doplněny dobovými fotografiemi a dalšími digitalizovanými materiály z bohatého redakčního archivu. 

RETRO 2000 | Stereo MCs: Díváme se pořád dopředu, ale není to vždycky jednoduché RETRO 2000 | Stereo MCs: Díváme se pořád dopředu, ale není to vždycky jednoduché

Jste Stereo MCs, už ne MC’s. Co že jste ten přebytečný apostrof zahodili?
The Head: Hehe, jo, moc lidí si toho nevšimlo. Někdo nám to furt vyčítal. Dlouho jsme s tím nic nedělali, až teď. Hm, už se mi po něm stýská!

Zahodili jste něco dalšího?
Zvuky, lidi, šperky? Starou gramofirmu, starý zlý management. Pořád se díváme dopředu, ale není to vždycky jednoduché. Neposedáváme a nebavíme se o starých zlatých časech – bavíme se o tom, co je nového, a pořád experimentujeme.

Zdravý jídelníček

Jak se udržujete ve formě?
Vždycky jsme byli ve formě. Turné není pro zdraví to nejlepší, ale chodíme všichni běhat a plavat a snažíme se jíst co nejzdravěji.

Je těžké být navždy „poznamenáni“ úspěchem dávného hitu Connected?
Je to jen hudba – a je super, že jsme udělali nahrávku, která pronikla prostě všude...

RETRO: První pražský koncert Stereo MCs v roce 2003

Album Double Bubble vás vrátilo do „hry“. Dělali jste před nahráváním nějaké zásadní změny a odlišná rozhodnutí ve srovnání s minulostí?
Chtěli jsme natočit tanečnější, rychlejší desku. Poslední tři roky jsme hráli hodně jako DJs a setkali se se spoustou výtečné muziky, takže nás to hraní a taky fakt, že taneční klubové věci vydáváme na našem vlastním labelu, dost inspirovalo.

Klipy na USB

V základním triu hrajete prakticky už od svého dávného vzniku. Jak to spolu vydržíte? A vídáte se i „mimo službu“?
S Robem se vidím denně – zažili jsme toho spolu hodně, i toho špatného, ale všechno vždycky překonáme, a to mě těší.

Jak už jsi zmínil, hráváte čím dál častěji i jako DJové.
Rob hrává hodně často. Kluby jsou super a podle mě teď nastal velký návrat zajímavé klubové muziky, která je drsná, experimentální a otvírá nové obzory.

Chystáte už nějaké další novinky?
Určitě, a chceme to udělat i neobvyklými způsoby. Chceme třeba vydat USB klíč s nahrávkou jednoho našeho koncertu a s klipy. Kromě toho v únoru zveřejníme tři nové remixy a pak už hurá natáčet další album.

Text původně vyšel v časopise Report č. 12/2008. Znovu ho vydáváme při příležitosti výročí patnácti let od vzniku rozhovoru.

Text: Jana Kománková, foto: archiv iREPORTu
Témata: Stereo MCs, Nick Hallam, Rob Birch, Cath Coffey, Tansay Omar, retro

zavřít