Škwor: Snažíme se, aby bylo aktuální turné naším nejlepším a největším

Vydáno 07.10.2015 | autor: Josef Martínek

Skupina Škwor vydala 2. října nové album Hledání Identity a při té příležitosti vyrazí i na velké koncertní turné. V čem bude speciální? Co kapelu inspiruje a jak je to s plány na příští rok? Nejen to jsme zjišťovali v rozhovoru.

Škwor: Snažíme se, aby bylo aktuální turné naším nejlepším a největším Škwor: Snažíme se, aby bylo aktuální turné naším nejlepším a největším

Právě vydáváte novou desku Hledání Identity. Jak byste ji charakterizovali?
Jedním slovem pestrá, myslíme si, že každý kdo má rád Škwor, si na ní najde to svoje.

Před časem jste prohlásili, že nová deska bude rozmanitější a zřejmě tvrdší než ta minulá. Dodrželi jste tento plán?
Nedrželi jsme se žádného plánu, jen jsme prostě chtěli nahrát dobrou desku. Jestli je tvrdší nebo měkčí, to pro nás není podstatné, neřešíme to.

Škwor na novém albu hledá IDentitu. Chystá se i na turné



 

První singl Kolikrát... má poměrně nostalgický text. Bude takové i celé album? Proč jste právě tuto píseň vybrali za singl?
Text k písni Kolikrát... je ze života a tak je napsaná i celá deska. Singl je klasická “škwoří píseň”, proto jsme ji vybrali . Navíc, a to není úplně obvyklé, jsme se na ní shodli bez nějakých větších dohadů.

Co vás při psaní skladeb tentokrát nejvíc inspirovalo? Jak je vůbec pro kapelu po 17 letech existence těžké hledat stále nové a nové inspirace?
Inspiroval nás život, já osobně ani psát o ničem jiném nechci. Samozřejmě, po takové době je problém hledat témata, ale děje se toho tolik, že je pořád kde brát. A bohužel to není vždycky veselý.

Je na nové desce nějaká píseň, na kterou jste obzvlášť hrdí, o které si třeba myslíte, že se dlouhodobě zařadí mezi koncertní stálice?
To si člověk myslí vždycky, když to skládá (smích), ale až čas ukáže. Hrdí jsme samozřejmě na celou desku a opravdu jsme s ní spokojeni. Navíc jako vždycky hned po vydání budeme dávat na naše stránky anketu o nejoblíbenější píseň, takže s tím výběrem playlistu pomůžou fanoušci.



 

Člověk by řekl, že Škwor je hlavně koncertní kapela, proto mě překvapilo, že váš loňský videoklip Síla starejch vín má na YouTube už skoro 2 miliony zhlédnutí. Čím si vysvětlujete úspěch u internetového publika?
Ten úspěch není jen u internetového publika, ale chytla se i na koncertech, což u takhle pomalých písniček není úplně jasné. A proč se tak stalo? Prostě se ta písnička jednoduše povedla a podpořil ji super klip, který pro nás udělal Martin Linhart .

Jak jste na tom vůbec vy sami s dnešní internetovou dobou? Podporujete současný trend online streamování hudby, nebo máte radši klasická CD, popřípadě LP?
Jak kdo, jak kde a kdy. Jsme v kapele čtyři lidi a každej to má trošku jinak hozený, ale v podstatě nemáme problém s žádným modelem.

TOP 6 videoklipů týdne (51.)


Co nám prozradíte o chystaném turné? Bude v něčem výrazně jiné než to předchozí?
Snažíme se, aby to bylo největší a nejlepší turné. Už celkem dlouho se na to připravujeme, takže snad se to vyplatí. Povezeme s sebou super zvuk, světla a spoustu překvápek . Prostě to chceme udělat fanouškům hezký.


Jaké hosty s sebou na turné vezmete?
Hosté budou ve formě předkapel, skupina Wait a Daniel Krob .


Největším koncertem bude pravděpodobně ten ve Foru Karlín v Praze 13. listopadu. Proč jste si vybrali zrovna tento moderní sál?
Řešíme hodně dlouho dopředu kde a jak . A když už máme za sebou úspěšně Lucernu, tak jsme si řekli , že je na čase vyzkoušet ten super moderní sál, o kterém nám všichni říkali.


Příští rok oslavíte 18 let fungování. Chystáte si k plnoletosti nadělit něco speciálního? Jaké velké kariérní cíle před vámi ještě stojí?
Uvidíme, je to tak, že vždycky den po odehrání pražského koncertu začínáme řešit, co příští rok, takže uvidíme 14. listopadu. Máme před sebou ty největší cíle – chceme, aby naše písničky dál lidi bavily.

Hledání IDentity Tour 2015

17.10 Lnáře u Blatné - KD
23.10. Pardubice - klub ABC
30.10. Brno - Semilasso
31.10. Mladá Boleslav - KD
7.11. Žďár nad Sázavou - KD
13. 11. Praha - Forum Karlín
14.11. Česká Lípa - KD Krystal
21.11. Solnice - SD
27.11. České Budějovice - KD Vltava
28.11. Tábor - Hotel Palcát
4.12. Karlovy Vary, Stará Role - Lidový Dům



text: Josef Martínek, foto: Lukáš Kadeřábek/Supraphon

Mohlo by Vás zajímat

zavřít