SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: James Horner (199.)

Vydáno 04.07.2015 | autor: redakce

Oscarový skladatel James Horner, autor hudby k velkofilmům Titanic, Avatar, Apollo 13 nebo Statečné srdce, zahynul letos 22. června ve věku 61 let při havárii svého soukromého letadla u kalifornské Santa Barbary. Vzpomínáme na něj v našem seriálu.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: James Horner (199.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: James Horner (199.)

James HornerÚspěšných filmů, kterým James Horner obstaral hudební doprovod, je nespočet


Festival Prague Proms upravil program závěrečného koncertu Hollywood Night, který se uskuteční 19. července v pražském Obecním domě a tradičně nabízí skladby z filmů a televizních seriálů. Český národní symfonický orchestr (ČNSO) zde na počest zesnulého skladatele Jamese Hornera připomene jeho melodie z filmu Jméno růže, které otevřou druhou polovinu večera. "Jeho hudbu jsme hráli často a rádi. Naposledy nedávno velmi úspěšně Titanic v Berlíně," uvedl šéf Prague Proms Jan Hassenöhrl.

Horner zemřel při leteckém neštěstí 22. června. Jeho jednomotorový dvoumístný letoun Embraer EMB S312 Tucano se po zřícení poblíž Santa Barbary vznítil a byl zcela zničen. Z hudebníků nalezl podobnou smrt v oblacích v roce 1982 kytarista Randy Rhoades, jehož jméno je spojováno hlavně s Ozzy Osbournem, se kterým po několik let tvořil skladatelský tandem.

VĚČNÁ PLAVBA NA TITANICU

Celine DionPro Celine Dion je My Heart Will Go On dodnes jejím největším hitemPřestože Horner vytvořil hudbu k mnoha filmům, bude už navždy znám především jako autor nejprodávanějšího filmového orchestrálního soundtracku všech dob - Titanicu. Po celém světě se ho prodalo na 30 miliónů kopií a Horner za něj byl oceněn Oscarem. Ústřední filmová píseň My Heart Will Go On v podání Celine Dion si v roce 1999 z udílení Grammy odnesla cenu pro nahrávku roku. Jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů v historii kinematografie v Praze v polovině června připomněla hudebně-filmová show Titanic. V O2 areně byl snímek uveden v jeho původní délce na 24 metrů široké HD obrazovce s Hi-Fi stereo systémem a za doprovodu živé hudební produkce v podání devadesátičlenného orchestru, pěveckého sboru a mnoha hudebníků. Pod vedením amerického skladatele a dirigenta Justina Freera účinkoval v Titanic Live Show Český národní symfonický orchestr.

"Byl jsem unešený a dojatý zároveň. Nejen z dlouhého závěrečného potlesku publika vestoje, ale také z reakcí diváků během představení. Byli do něj tak emočně ponoření, že se v nejdramatičtější části filmu páry začaly k sobě pevně tisknout a plakat. Jak ženy, tak muži," popsal Horner své pocity z londýnské premiéry Titanic Live Show. "Stejně jako všichni ostatní jsem znal tvorbu režiséra Jamese Camerona a jeho důraz na triky a technickou preciznost. Věděl jsem, že všechny efekty budou fungovat skvěle a nemusím jim hudbou pomáhat. Pochopil jsem, že mou prací je vyzdvihnout milostný příběh, který v sobě Titanic má. Při skládání soundtracku jsem se soustředil na dvě věci. Jak podpořit love story. A jak vytvořit zvuk v podpalubí, kde cestují chudí Irové, a přimět diváky, aby jim na nich záleželo," podotkl ke své práci.

REŽISÉŘI SE (PRÝ) HUDBY BOJÍ

Ovšem Horner si nezaslouží být spojován pouze s Titanicem. Filmový skladatel patřící do elitní společnosti tvořené například Jerrym Goldsmithem (Rambo, Mumie, Šerifové) nebo Johnem Williamsem (Star Wars, Indiana Jones) napsal skvělou hudbu k podobně nezapomenutelným a různorodým filmům, jako jsou Vetřelci, Apocalypto, Jméno růže, Avatar nebo Zorro: Tajemná tvář. Je také autorem hudby k dojemnému snímku režiséra Rona Howarda Čistá duše. "Byl to skvělý skladatel a přítel, pracovali jsme spolu na sedmi filmech. Věčně bude v mém srdci," uvedl režisér Howard.

Mimochodem - americký matematik a nositel Nobelovy ceny za ekonomii John Nash, jehož životní příběh byl v oscarovém filmu Čistá duše zachycen, zemřel měsíc před Hornerovou nehodou také při havárii. Při nehodě vozu taxislužby v New Jersey.

TitanicHudba k Titanicu je nejprodávanějším soundtrackem v historiiHorner dokázal psát působivou hudbu k žánrově různorodým snímkům. Muzika ve filmu má podle něj zásadní roli. "Záleží na snímku a jeho režisérovi. Konkrétně pro Titanic byla hudba jeho vitální funkcí. Dala filmu srdce. James Cameron to věděl a v tom mi věřil. Hodně režisérů se hudby a jejích schopností bojí. Potlačují ji a výsledek je - jako u mnoha současných filmů - spektakulární. Jenže spektákl dlouho nevydrží. V případě Titanicu jsem dostal prostor, a proto hudba přetrvala," prohlásil Horner.

OD BÉČEK K MEGAFILMU

James Roy Horner se narodil 14. srpna 1953 v Los Angeles jako syn rakouského emigranta, příležitostního režiséra a producenta Harryho Hornera. V pěti letech začal hrát na klavír. Dětství prožil v Londýně, kde navštěvoval Královskou hudební akademii. Na univerzitě v Jižní Karolíně získal titul bakaláře hudby a na Kalifornské univerzitě v Los Angeles obdržel doktorát. Poměrně rychle opustil svět klasické hudby a začal se věnovat filmové muzice. Stejně jako jeho kolegové začínal na béčkových akčních filmech. V roce 1982 se po práci na snímku Star Trek II: Khanův hněv posunul do vyšší ligy mainstreamových filmových skladatelů.

Pro jeho díla jsou typické prvky elektronické hudby, chorály a využití prvků keltské tradiční muziky. V roce 2006 složil znělku i pro zprávy televize CBS. Spolupráce s touto americkou stanicí vydržela až do jeho smrti, prakticky veškeré znělky této televize pochází od něj. Složil i několik koncertních skladeb, jako například Spectral Shimmers, A Forest Passage nebo Double Concerto for Violin and Cello. V hudební historii však bude navždy zapsán jako autor filmové hudby. A především jako někdo, kdo je podepsán pod megafilmem Titanic.

Roman Jireš

zavřít