Rock a motorky: Ne vždy jen bezstarostná jízda

Vydáno 30.07.2011 | autor: redakce

Rock a motorky k sobě patří jako trsátko ke kytaře už desítky let. Nezměnila to vražda návštěvníka festivalu v Altamontu v roce 1969 ze strany ochranky složené ze členů Hell´s Angels. A nezmění to ani úmrtí hudebníků na oplechovaných miláčcích v Česku ani v zahraničí.

Rock a motorky: Ne vždy jen bezstarostná jízda Rock a motorky: Ne vždy jen bezstarostná jízda

tema judas

Spojení hudby, muzikantských hvězd, jejich příznivců a lásky k nachromovaným strojům je staré přes půl století. První motocyklový klub Hell´s Angels vznikl na konci 40. let. O pár let později, v roce 1953, byl natočen i jeden z prvních filmů na téma motorkářského rebelství. Jmenoval se The Wild One (Divoch) a hlavní roli hrál Marlon Brando. Do hudební historie se film navíc zapsal i tím, že jeden z motorkářských gangů se ve snímku jmenoval The Beetles (Brouci). Podle jedné z teorií právě toto jméno stojí za pozdějším názvem The Beatles. Druhý gang ve filmu nesl název Black Rebel Motorcycle Club. Ten si o téměř 50 let později zvolila jedna kalifornská kapela...

Po motorce v 50. letech zatoužil i jeden z průkopníků rokenrolu Buddy Holly. V roce 1958 si v texaském Dallasu se svými spoluhráči došel pro zbrusu nový Ariel Cyclone (kolegové dali přednost Triumphu). Traduje se, že prvním obchodem, kam pánové zamířili, byl Harley&Davidson. Na prodavače ale neupravené rokenrolové celebrity neudělaly ten pravý dojem. Výsledkem jeho namyšleného přístup bylo, že muzikanti vyrazili ke konkurenci, kde zaplatili hotově. A nemalou částku. Holly si ale motorky příliš neužil, zahynul při leteckém neštěstí o deset měsíců později.

SMRT V ALTAMONTU
Klíčovým rokem byl 69. Tehdy měla premiéru kultovní roadmovie Bezstarostná jízda s Petrem Fondou a Dennisem Hopperem, která velebí 60. léta, hippies a vše kolem. Dodnes patří k základní „intelektuální“ výbavě každého motorkáře. V ten samý rok ovšem zároveň symbolicky skončila „květinová éra“. Stalo se tak v den, kdy ochranka najatá ze členů Hell´s Angels na festivalu v kalifornském Altamontu pořádaném Rolling Stones ve zmatcích před pódiem zastřelila jednoho z fanoušků. Ani tím však v té době již pevný vztah mezi rockem a touhou po rychlosti nebyl zpřetrhán.

tema justinZa pozornost stojí také snímek z roku 1979 s názvem Quadrophenia. Film je založen na stejnojmenném albu s rockovou operou od The Who. V muzikálu o soupeření part rockerů v polovině 60. let se na silné mašině v jedné z rolí prohání i Sting.

VÁŠEŇ A SYMBOL
Vášnivým sběratelem motorek je Billy Gibbons ze ZZ Top. Modely nazvané CadZZila nebo HogZZila nakonec odkazují na samotnou kapelu. Jízda na Harley&Davidsonu po pódiu byla součástí koncertů Judas Priest či Manowaru. V roce 1991 to ovšem Rob Halford z Judas Priest poněkud přepískl a zranil se při nehodě přímo na jevišti. Koncert ale ještě odehrál a teprve poté se vypravil do nemocnice. „Musel jsem být tehdy v agonii,“ komentoval později svůj výkon. Turné bylo věnováno aktuální desce Painkiller právě s Harleyem na obalu.

V minulosti si mohli movitější fanoušci motocykly svých oblíbených rockových hvězd koupit. V aukci nabízel motorku, která se objevila i na DVD kapely, zpěvák Godsmack Sully Erna. Lídr U2 Bono zase - jak jinak než kvůli charitě - nabízel svou Ducati 916. Před Bonem se na ní proháněl spoluhráč Adam Clayton a ještě před ním již nežijící frontman INXS Michael Hutchence.

tema fananekAni čeští rockeři nejsou pozadu a ve svých garážích schovávají nejeden „vyvoněný“ kousek. Mezi nimi třeba bývalí členové Lucie Michal Dvořák a David Koller, Petr Kolář, Vilém Čok, Vašek Bláha z Divokýho Billa, Lou Fanánek Hagen, Daniel Landa nebo Daniel Hůlka.

VZLETY, PÁDY A...
Letité manželství mezi rockery a motorkami sebou stejně jako život sám přinesl vzlety a bohužel i pády. Bob Dylan se na motorce málem zabil v roce 1966. Nehoda a zranění ho přiměly, aby opustil v té době hektický život a zhruba na rok a půl se stáhnul do ústraní. „Viděl jsem svůj život projít před sebou,“ popsal později okamžiky při nehodě.

Billymu Idolovi po bouračce na Harleyi v roce 1990 chtěli amputovat nohu a Mark Knopfler kvůli zranění po nehodě na motorce musel před šesti lety zrušit evropské turné. Nehody nejsou ovšem otázkou posledních let, už třeba v polovině 50. let si těžce poranil nohu rokenrolový konkurent Elvise Presleyho Gene Vincent.

K českým příznivcům těžkých motorů na dvou kolech patří i skladatel Petr Hapka. Ten v minulosti doprovodil hrou na varhany i mši za kamarády-motorkáře, kteří už nejsou mezi živými, již pořádali členové klubu majitelů Harley&Davidson v pražském kostele Cyrila a Metoděje. Ještě v čerstvé paměti je smrt bubeníka Chinaski před třemi lety, toho samého roku v říjnu se také na motocyklu zabil zpěvák americké punkové kapely Plan 9 Aaron Fuller. Jména mnohých muzikantů lze nalézt v internetovém The Dead Rock Stars Clubu, tedy v tom posledním, kam jako rocker-motorkář či automobilista vstoupí.

steven tyler motoK motorkám měli blízko i příznivci hnutí označovaného jako „Mods“. Termínem byli původně označováni vyznavači moderního jazzu. Z toho se vyvinula na konci 50. a začátku 60. let subkultura milující mimo jiné černošský soul a rhytm´n´blues. Její vyznavači měli vybrané oblečení a poněkud slabší bratříčky silných mašin, skútry. Hlavními představiteli na hudební scéně byli The Who nebo Yardbirds.

Svou lásku k motocyklům projevil Steven Tyler z Aerosmith tak, že navrhl vlastní podobu jedné řady motorek. Pro Tylera byl na zakázku vyroben i originální design choppera, který je nyní umístěný v pražském Hard Rock Café. „Nikdy na něm ale nejel, nechal jen sám pro sebe udělat design. HRC jej od něj hned poté koupilo,“ řekla Daniela Chovancová za pražské HRC.

ANKETA: MOTORKÁŘI VĚDÍ
1) Co vás k motorkám přivedlo a kdy se tak stalo? Na jaké motorce vlastně jezdíte a co vám to dává?
2) Co mají motorky a rock společného, proč spolu tolik souvisí?

michal na veteranuMichal Dvořák, ex-Lucie, skladatel
1)
Bylo mi asi čtyři pět let a děda mě v kůlně vždycky posadil na motorku ČZ z roku 1936, nastartoval ji a já ji směl na volnoběh túrovat. Od té doby jsem se myslím stal „motorkářem“. Když děda zemřel, nechal jsem ji z piety celou zrepasovat.

Když jsem si udělal řidičák na motorku, nebylo mi ani 18. Od té doby jsem vystřídal celou řadu motorek, Jawa 175, 250, 350, pak Yamaha XT, TDM 900 a v současnosti řádím na BMW GS 1200. Jízda na motorce je úžasná. Myslím si, že je to taková moderní náhrada koní. Aspoň já si tak občas připadám. Na motorce je pocit z krajiny, kterou projíždíte, úplně jiný, intenzivnější. Všechny vůně, vítr, déšť, to všechno tak nějak umocňuje pocit z prostředí, kterým projíždíte. Opojení z rychlosti, samostatnosti a dobrodružství, to je asi to, proč jezdím na motorce.

2) Samozřejmě že hudba k motorkám patří! Stejně tak krásný holky, nevázaná zábava... Myslím že rocková hudba má s motorkami společného mnoho. Je to jakési odlišení od davu, energie z hraní i jízdy, řev motorů a zvukové aparatury, volnější životní styl atd. Hudba i jízda na motorce, to je prostě krása! Kdo nezažil nepochopí.

vasek blahaVašek Bláha, Divokej Bill
1)
Motorky má rád v podstatě odmala. Moji první mi postavil táta, byl to motor z pionýra, rám vlastní výroby a kola z vozejku za auto. Bylo mi tak osm deset, vrátil jsem se po 14 dnech z pionýrského tábora a doma na mne čekala tahle krasavice jako překvapení. Potom přišel normální pionýr, pak Simson, toho jsme předělali na Enduro. Kdo v tý době neměl Simsona, neexistoval, měli jsme normálně gang. To jsem se, jak se říká, jezdil i vyčurat přes dvůr na motorce.

Pak jsem si přes zákaz mamky pořídil Yamahu Tenere, starej vrak bez papírů za 20 tisíc korun, a na ní jsem prvně přičuchnul k jízdě v terénu. Další přišla MZ 250, ale po roce mi přišla už slabá, tak šla do světa a pořídil jsem silniční Hondu FMX 650, kterou mám dodnes.

Posledních pět let mě hodně vzaly enduro cross stroje. Tak jsem si koupil Yamahu WR 400, na té jsem se trošku oťukal a teď mám Hondu CRF 450. No a abych mohl jezdit i v zimě, kdy se na mašině nedá, tak mám ještě čtyřkolku Yamaha Grizzly 700, což je taky nádhera.

2) Motorku beru jako sport a chci se na ní zapotit. Chci vidět, jak se zlepšuju, dokážu stát na místě, vyjet technickej kopec, dát tam akorát plynu, akorát zaspojkovat. To mě bere určitě nejvíc. Když mažeš po louce na zadním, tak je to dost podobný adrenalinu z koncertu. Nevím přesně proč, ale mám pocit, že to k sobě patří. Prostě je to tak.

NEJEN ROCKEŘI
Kdo také jezdí na silném stroji?
Jiří Bárta - violoncellista
David Allan Coe - americký country zpěvák. Byl členem „jednoprocentního“ motorkářského klubu Outlaws MC, tedy jedním z těch, kteří podle Americké motocyklové asociace záměrně porušují obecné zákony
Che Guevara - kubánský revolucionář, který v roce 1952 s přítelem podnikl velký motocyklový výlet po Latinské Americe
Herbert von Karajan - dirigent, stejně jako někteří rockeři uměl pilotovat i vlastní letadlo

fananek moto3MOTORKÁŘSKÁ HITPARÁDA
Hagen Baden - Fichtl, Harýk v krabici, Kawasaki
Horkýže slíže - Motorkárska
Daniel Landa - Holky a mašiny
Tři sestry - Motorka chce na výlet, Venda, Na srazu, Auťáky II.
Vypsaná fixa - Domácí motokrosař
The Beach Boys - Little Honda (parodie)
Arlo Guthrie - The Motorcycle Song
Motörhead - Killed by Death
Willie Nelson - On The Road Again
Salad - Motorbike To Heaven
Saxon - Motorcycle Man
Steppenwolf - Born to Be Wild
Richard Thompson - 1952 Vincent Black Lightning

...a pro pamětníky:
Milan Chladil - Jezdím bez nehod
Dalibor Janda - Říkal si Hurikán
Věra Špinarová - Bílá Jawa 250
Jiří Suchý - Babeta šla do světa

text Dušan Kütner, foto: SONY Music, archiv

zavřít