TOP 10 nominačních tipů v anketě Žebřík 2013 (II.)

Vydáno 16.02.2014 | autor: redakce

V druhém díle nominačních tipů ankety Žebřík 2013 představujeme interprety, kteří se umístili v první pětici v kategoriích Zpěvák a Zpěvačka roku. Hlasovat pro ně můžete do 28. února. Slavnostní vyhlášení proběhne 15. března ve Fakultě umění a designu ZČU v Plzni.

TOP 10 nominačních tipů v anketě Žebřík 2013 (II.) TOP 10 nominačních tipů v anketě Žebřík 2013 (II.)

 

DAN BÁRTA

Svým loňským albem Maratonika si Dan Bárta vysloužil nadšené reakce kritiky i fanoušků a umístění ve finální sedmičce v hlasování Ceny hudební kritiky Apollo. "Na Maratonice pokračuje Bártovo hledání ideálního spojení vkusného popu a jazzového hraní. Kvality kapely spočívají v dokonalém zvládnutí svých nástrojů, a to jak ve studiu tak na koncertních pódiích," napsal v recenzi alba Daniel Maršalík. Současně s vydáním své v pořadí čtvrté nahrávky vyrazil na turné o čtyřiceti zastávkách a letos má na programu dalších dvacet.

 

 

 

 

MATĚJ RUPPERT

O Matěji Ruppertovi bylo loni nejvíc slyšet v souvislosti s vydáním nového alba Monkey Business Happiness Of Postmodern Age a několika povedenými klipy kapely. Zpěvák na sebe upozornil také kauzou kolem Českého slavíka, když po vyřazení rappera Řezníka ohlásil, že se na protest proti vzdává sošky, kterou získal v roce 2006 v kategorii Skokan roku. "Nikdo by totiž neměl diktovat, co se v kultuře smí a co ne. Nikdo nemá právo být arbitrem vkusu," prohlásil ke kauze Ruppert.

 

 

 

 

RICHARD KRAJČO

Kromě třech nominací kapely Kryštof se mezi adepty na zisk sošky umístil i Richard Krajčo. Populární zpěvák bude obhajovat loňské druhé místo, kdy skončil v závěsu za Tomášem Klusem. V minulém roce absolvoval Krajčo se svoji kapelou halové minitour k úspěšné nahrávce Inzerát a na podzim velké turné po českých klubech a kulturních domech. Richard se dále věnoval divadlu a na svědomí má také soundtrack k filmu Křídla Vánoc, v němž si zároveň zahrál hlavní roli.

 

 

 

 

TOMÁŠ KLUS

Loňský vítěz Tomáš Klus strávil uplynulý rok hojným koncertováním v kulturních domech i na velkých festivalech a také prací na nové nahrávce. Album s názvem Proměnamě je hotové a vyjde na jaře, venku je už pilotní singl Napojen. Muzikant bude zároveň jedním z hlavních hostů vyhlášení ankety Žebřík, které se uskuteční 15. března v Plzni. Jak Klus sám předeslal, zazní tu i čerstvý materiál z očekávané desky. Krátce na to vyrazí na dvouměsíční turné.

 

 

 

 

VOJTA DYK

Mezi pěti zpěváky, kteří v prvním kole získali nejvíc hlasů fanoušků, opět nechybí ani Vojta Dyk, který bude obhajovat loňský bronz. V uplynulém roce měl napilno koncertováním s B-side Bandem, prací na nové nahrávce Nightwork Čauki Mňauki a přípravami velkého koncertu v O2 areně, jímž kapela udělala tečku za svojí kariérou. Mimo jiné měl Vojta na programu také příjemné rodinné povinnosti: na jaře se stal poprvé otcem.

 

 

 

 

 

ANETA LANGEROVÁ

Letos uplynulo už deset let od okamžiku, kdy se Aneta Langerová stala prvním vítězem Česko hledá Superstar. Od té doby jako jeden z mála účastníků podobných soutěží pravidelně vydává desky, umisťuje se ve všech možných anketách, sbírá ceny a také je patronkou projektu Světluška, který pomáhá nevidomým. Loni jí v anketě Žebřík patřilo druhé místo.

 

 

 

 

 

ANNA K.

Prvenství v Žebříku bude letos obhajovat Anna K. Populární zpěvačka strávila konec loňského roku na unplugged turné, vůbec první akustické šňůře ve své kariéře. S aranžemi nových skladeb vypomáhal Steve Walsch, spolupracovník Norah Jones a Erasure. Část výtěžku turné věnovala na osvětu nabádající ženy k včasnému vyšetření prsou a pravidelným kontrolám.

 

 

 

 

 

CELESTE BUCKINGHAM

Hodně úspěšný rok má za sebou Celeste Buckingham. Jeho značnou část strávila na studiích ve Spojených státech, kde ji dokonce finančně podpořil miliardář Donald Trump. Její management se také dohodl na celosvětové spolupráci s rapperem a producentem Pitbullem, jež mimo jiné zahrnuje nahrání společného duetu. Koncem roku pak Celeste vydala své druhé album Where I Belong a začátkem toho letošního se objevila jako jeden z nováčků v magazínu Billboard.

 

 

 

 

 

LENKA DUSILOVÁ

Stálice české hudební scény Lenka Dusilová bude letos obhajovat třetí místo. Pomoc by ji v tom mohlo povedené album Lenka Dusilová & Baromantika - Live at Café v lese, jež je podle zpěvačky symbolickým rozloučením s dvouletým koncertním cyklem k albu Baromantika. Kromě jiného se zpěvačka objevila v klipu kapely Fru-Fru a zúčastnila se také projektu Český kalendář Michala Horáčka nebo vzpomínkového koncertu k nedožitým sedmdesátinám Karla Černocha.

 

 

 

 

LENKA NOVÁ

Nováčkem v žebříkovských nominacích je Lenka Nová. V minulosti 12 let zpívala s kapelou Laura a její tygři. V roce 2003 vydala sólový debut Nová deska, před dvěma lety druhou nahrávku Psí hodina. S Michalem Horáčkem spolupracovala na albech Ohrožený druh a Kudykam, nejnověji také na projektu Český kalendář. Mimo jiné participovala na projektu Vivaldianno Michala Dvořáka a Jaroslava Svěceného.

 

text: Petr Adámek

 


 

klus 06 top

zavřít