Bathory: vzkříšení čachtické legendy

Vydáno 31.05.2008 | autor: redakce

Historický velkofilm Juraje Jakubiska Bathory bude ve světové premiéře uveden na MFF v Karlových Varech, v českých a slovenských kinech pak poběží od 10. července.

Bathory: vzkříšení čachtické legendy Bathory: vzkříšení čachtické legendy

V mezinárodní koprodukci a nejdražším filmovém projektu střední Evropy ožívá krvavá legenda Čachtické paní, která se podle pověstí koupala v krvi panen a na svých panstvích po léta vraždila a mučila své poddané. Kruté skutky dovedly hraběnku Erzsébet Báthory (1560 – 1614) až do Guinnessovy knihy rekordů, v níž je vedena jako největší vražedkyně všech dob.



Bezmála čtyřista let po její smrti se názory historiků na Alžbětu Báthoryovou rozcházejí. Pojetí její osoby coby vraždícího monstra zpochybňuje nový pohled na hraběnku, která se díky svému obrovskému majetku a nezávislosti stala terčem a posléze i obětí intrik, spiknutí a pomluv.

Kdo ve skutečnosti byla Erzsébet Báthory-Alžběta Báthoryová? Otázku, zda hraběnka Bathory byla obětí či vrahem, se tvůrci filmu rozhodli položit veřejnosti. Diváci, historici a kdokoliv, kdo projeví zájem, se k otázce bude moci vyjádřit v hlasování, které bude od června probíhat na internetu na adrese: www.zena.cz/bathory

zavřít