BenQ treVolo: přenosný bluetooth reproduktor, který umocní poslech hudby z mobilu nebo tabletu

Vydáno 10.11.2015 | autor: admin

Chytré telefony a tablety rychle vytlačily na okraj trhu mp3 přehrávače, přenosná rádia a walkmany. Vždyť do paměti těchto sofistikovaných přístrojů se mnohdy vejde celá sbírka CD a pokud místo v telefonu nestačí, pořád máme k dispozici cloudové servery napěchované hudbou. Pak jen z kapsy vytáhnout sluchátka a ťuknout na play. Problém však nastane, když se o poslech chceme podělit: vestavěné reproduktory většinou nedostačují kvalitou přednesu ani hlasitostí. Načež nezbývá než z batohu vyndat reproduktory.

BenQ treVolo: přenosný bluetooth reproduktor, který umocní poslech hudby z mobilu nebo tabletu BenQ treVolo: přenosný bluetooth reproduktor, který umocní poslech hudby z mobilu nebo tabletu

Pomalu, ale jistě se na trhu začaly objevovat přenosné reprosoustavy, které lze k telefonu či tabletu připojit kabelem, pomocí Wi-Fi nebo technologií Bluetooth. Celkem neočekávaně přispěla svou „trochou do mlýna“ tchajwanská firma BenQ, známá především produkcí videoprojektorů. A překvapila hned několikrát. Její aktivní reproduktorové soustavy treVolo využívají kombinaci elektrostatických měničů s elektrodynamickými a navíc jsou skládací. Elektrostatická technologie, která má mnoho výrobních a technologických úskalí, se používá u velmi drahých reprosoustav a je velice složitá. BenQ si však troufl a výsledek je famózní. Dva výklopné elektrostatické reproduktory mají na starosti vysoké a střední frekvence, spodní pásmo obstarávají dva 2,5“ basáky. Udávaný frekvenční rozsah je 60 Hz – 20 kHz. Dalším překvapením je napájení vestavěnými lithium-iontovými akumulátory, které na jedno nabití udrží přístroj v provozu až 12 hodin. Díky nim však poměrně skladná a velmi úhledná krabička přibrala na váze:  1,2 kg je pro dámskou kabelku docela slušná zátěž. Na druhou stranu obsah leckteré kabelky se blíží čtyřem kilům, což je průměrná hmotnost pálené cihly.

 

Pro dosažení optimální reprodukce je třeba kvůli velké směrovosti najít vhodné umístění a natočení. V určité vzdálenosti od zdi hrají silněji, protože ploché elektrostaty vysílají zvuk dopředu i dozadu. Každý reproduktor je napájen svým vlastním zesilovačem, signál je navíc zpracováván pomocí pokročilého DSP obvodu. Ten rozpozná nekvalitní, příliš komprimovanou mp3 a postará se, aby nám zvuk neostrouhal uši. Zvuk přístroje je skutečně nekompromisní a každému bych doporučoval používat raději bezztrátový kodek flac či alac (Apple Lossless). Na ovládacím panelu nehledejte knoflíky basů a výšek, je zde pouze tlačítko měnící tři předvolby ekvalizačních křivek. Ty můžete přepínat i pomocí mobilní aplikace – tedy když se k treVolu připojíte mobilem přes bluetooth. Se zmíněným druhem připojení se tento malý zázrak změní v handsfree a díky vestavěnému mikrofonu můžete nahlas telefonovat (do auta zařízení ale určeno není). Mobilní aplikace vypomůže s ovládáním a ukáže i stav baterie, potřebujete však chytřejší než chytrý telefon – rozuměj s vyšší verzí Androidu.

Pokud si myslíte, že přístrojem ozvučíte narozeninovou párty, jste na omylu. Kvůli velikosti použitých měničů nelze dosáhnout příliš vysoké hlasitosti. TreVolo je určeno ke kvalitnímu a poněkud intimnějšímu poslechu hudby. Nejvíc si ho užijí spíše milovníci té komorní a akustické, v níž vynikne každý drobný detail. Reprosoustava treVolo je dodávána v černé nebo stříbrné barvě.

Ivo Klega, foto www.grunexb2b.com  

Mohlo by Vás zajímat

zavřít