Nesmrtelné soundtracky | Přežijí jen milenci: Víte, kde bydlí Jack White?

Vydáno 27.04.2020 | autor: redakce

Na svém počátku vznikly za konkrétním účelem filmu. Měly dokreslit jeho atmosféru a podbarvit dialogy, zároveň však mohly celý snímek úplně zprznit. Nikdo od nich však nečekal, že se z nich postupem času vytvoří specifický hudební žánr a že jeho skladatelé budou mít samostatné koncerty ve velkých halách po celém světě. Další díl seriálu o soundtracích patří hudbě k filmu režiséra Jima Jarmusche Přežijí jen milenci.

Nesmrtelné soundtracky | Přežijí jen milenci: Víte, kde bydlí Jack White? Nesmrtelné soundtracky | Přežijí jen milenci: Víte, kde bydlí Jack White?

Hudba, která podkresluje hlubokou noc. Noc během které se dozvíte, že Shakespeare ve skutečnosti nenapsal ani jednu ze svých her (všichni jsme to tak nějak věděli, že ano...), uvidíte dům Jacka Whitea a zjistíte, že upíři nejsou takoví, jako je vykresluje sága Stmívání. To všechno je součástí filmu Přežijí jen milenci od největší rockové hvězdy mezi filmovými režiséry Jima Jarmusche. 

Nesmrtelné soundtracky | Mechanický pomeranč: Když má krev na rukou i Ludwig van Beethoven

Jeden film od Jarmusche se už v našem seriálu vyskytl: konkrétně jeho Mrtvý muž s hudbou od Neila Younga. Není to náhoda, pokud totiž u Jarmuschových filmů něco skvěle funguje, jde o atmosféru vybudovanou směsicí obrazu a zvuku. Ano, Jarmusch v sobě nezapře svou zálibu v hudbě, naopak ji rád dává na odiv. Režisér má za přátelé známé hudební tváře: Iggyho Popa nebo zmiňovaného Jacka Whitea - oba se ukázali v jeho filmu Kafe a cigára. Pop se mihl i v Mrtvém muži a Jacka Whitea, respektive jeho dům, zase zmiňuje právě v téhle podivné upírské romanci. 

 

Když se na soundtracku podílí sám režisér

Jarmuschova vášeň pro hudbu se zde zhmotnila ještě trochu jiným způsobem. Nejenže je jeden z hlavních hrdinů, upír Adam, muzikantem a nejrůznější narážky na hudbu procházejí celým snímkem. Jarmusch sám se navíc se svou kapelou Sqürl na soundtracku podílel jako aktivní muzikant - hraje ve skupině na kytaru. A jsou to právě podmanivé tóny kytary, které připomenou už zmiňovaný soundtrack k Mrtvému muži.  

Nesmrtelné soundtracky | Mrtvý muž, který nezemřel

Kromě vazbících kytar slyšíme také kontrastní jemné vybrnkávání. Jistá upíří animalita spjatá s krví versus jejich jemný intelekt. Ano, tahle hudba totiž spoluvytváří základ nové upíří mytologie, kterou Jarmusch staví. Mytologie prosté dosavadních kulturních nánosů. Zapomeňte na Upíří deníky, zapomeňte na Stmívání... Upíři jsou tu jemné bytosti s oblibou v umění napříč dějinami.

I hudba v sobě má průřez dějinami: dunivé kytary kontra klasika. Na téhle atmosférické hudební lahodě má lví podíl nizozemský loutnista a skladatel Jozef van Wissem. I díky jeho citu pro kompozici získala hudba cenu za nejlepší soundtrack v Cannes. 

Nesmrtelné soundtracky | Pán prstenů: Jeden soundtrack vládne všem


Hypnotická atmosféra

A i díky soundtracku má celý snímek podmanivou hypnotickou atmosféru. Možná plyne pomaleji, než se vám líbí, možná trochu kolébá, ale rozhodně vás nenechá usnout. Tušíte totiž, že by se vám pak zdála šílenější věc, než představuje Shakespearův (tedy pardon, Marlowův) Sen noci svatojánské. 

Kromě Jozefa van Wissema a kapely Jima Jarmusche určitě stojí za zmínku také písničkářka a zpěvačka Yasmine Hamdan, jejíž skladba se objevuje v závěru snímku. Rozhodně představuje další z vrcholů soundtracku, který (stejně jako milenci) rozhodně přežije a kvůli kterému zapomenete, kde ten Jack White vlastně bydlí.

Text: Marek Blažíček

Témata: Jim Jarmusch, Přežijí jen milenci, soundtrack

Mohlo by Vás zajímat

zavřít