TOP 7 nejzajímavějších klipů Red Hot Chili Peppers

Vydáno 04.09.2016 | autor: redakce

Nejlepší, nejzábavnější, nejhitovější... Ať to pojmenujeme jakkoli, je jasné, že vybrat jen sedm písní z bohaté funk-rockové pokladnice amerických divochů je prostě málo. My víme, že vám tady bude chybět The Zephyr Song, Dani California, Universally Speaking, Scar Tissue, nebo pokud jste fajnšmekr, tak třeba Fortune Faded nebo Wetsand, jež nebyla ani singlem. Ale zadání bylo jasné. Pohádat se můžeme v komentářích, tady je sedm těch nej...! A nezapomeňte, Red Hot Chili Peppers vystoupí v Praze už dnes, v neděli 4. září. 

TOP 7 nejzajímavějších klipů Red Hot Chili Peppers Red Hot Chili Peppers jsou stálicí rockové scény


The Adventure Of Rain Dance Maggie

Věděli jste, že videoklip k největšímu hitu z předchozí desky I'm With You má dvě verze? Vrátíme-li se v čase do června 2011, tak konkrétně jeho třiadvacátý den vyšlo najevo, že hiphopová umělkyně Kreayshawn byla vybrána jako režisér nadcházejícího klipu k pilotnímu singlu z desky, na níž se poprvé ukázal Josh Klinghoffer jako nový kytarista. "Šla jsem jen na filmovou školu, v životě by mě nenapadlo, že by z toho někdy mohlo být něco tak velkého!" řekla tehdy. Snímek se však skupině nelíbil a s vágním prohlášením, že se "výsledek neshodoval s vyzněním songu" byl o měsíc později vybrán zkušenější Marc Klasfeld. Herečka Melanee E. Nelson, jež ztvárnila v původní verzi hlavní roli, se následně vyjádřila, že její role holky-geeka byla zasazena do undergroundového prostředí v devadesátých letech a klip obsahoval nějaké zvláštní, fantasy prvky, jako třeba déšť uvnitř klubu, nebo dokonce kozu. Jak už ale víme, nová verze stavěla na nápadu Anthonyho Keidese o hraní na střeše po vzoru slavného vystoupení The Beatles v roce 1969 a výsledek je dnes dobře znám.

LIVE: Jaký byl první koncert Red Hot Chili Peppers v Praze?

Look Around

Video k Look Around měl na starosti Robert Hales a stojí za ním nápad natočit každého ze členů skupiny v pokoji, který je bude vyjadřovat. Anthonyho pokoj proto obývá modelka Charlotte Free, jeho syn Everly a také jeho vlastní pes. Flea si ve svém pokoji tančí ve spodkách se svou tehdejší přítelkyní Sandhou Khin, Chadův pokoj je spíše koupelnou s křeslem, záchodem a boxovacím pytlem. A Josh? Ten má jen stůl a lampu. Sluší se připomenout, že dobrou reklamu klipu udělala unikátní technologie, díky níž si fanoušci na webu skupiny mohli mezi pokoji jednotlivých členů v průběhu písně libovolně přepínat.

LIVE: Britský Reading festival: Oheň, slunce a pot s Red Hot Chili Peppers nebo Biffy Clyro

Brendan Death's Song

Když byli Anthony a Flea ještě mladí hejsci, kteří poslouchali punk a snažili se prosadit, mysleli si, že jim v tom pomůže předskakování na koncertě jejich oblíbených Bad Brains, kteří měli hrát v malém klubu The Masque. To byl jakýsi ekvivalent strahovské Sedmičky, akorát že ležel v L.A. Pustili tedy tamějšímu majiteli klubu, jistému Brendanu Mullenovi, své první hudební pokusy a poskakovali u toho jako trdla. Psal se rok 1983. Mullen byl první, kdo jim dal šanci a zbytek je, jak se říká, historie. V roce 2009 ale jejich objevitel bohužel zemřel, a tak mu truchlící, ale vděční Red Hoti napsali tuto píseň. Nejlepší, jakou pro album I'm With You nahráli.

Dark Necessities

Než skupina natočí klip k budoucímu singlu Go Robot, můžeme za jejich nejaktuálnější dílo stále ještě považovat první ukázku z desky The Gateway. Anthony Keidis se o ní vyjádřil, že zatímco většina songů byla vytvořena samotnou skupinou, Dark Necessities pomáhal napsat i současný producent Danger Mouse. Frontman skupiny šel za inspirací na Havaj, kde se snažil psát o kráse našich temných stránek a trápeních a o tom, kolik kreativity, růstu a světla z nich může ve výsledku vytrysknout a nikdo se o nich nedovzí. A zatímco kravaťáci z vydavatelství chtěli za první singl vydat právě Go Robot, Danger Mouse bojoval za to, aby se jím stal "jeho" song. Co myslíte, vyhrál ten pravý?

vložte odkaz, text nemažte

 

Californication

Málo se to ví, ale jeden z největších hitů formace Kalifornii ve skutečnosti neoslavuje, ale naopak jí tak trochu pohrdá. Nejvíce to slíznul pochopitelně Hollywood a jeho vývoz tamní kultury skrze filmový průmysl. V jednotlivých částech textu uslyšíte různé odkazy na pornografii, plastické operace, ale i na Kurta Cobaina, Davida Bowieho, The Beach Boys nebo dokonce Star Wars. A i když to videoklip koncipovaný jako počítačová hra možná na jedno zhlédnutí možná hned neodhalí, pozornější divák pozná, že s úpadkem společnosti poměrně konvenuje.

Can't Stop

Jeden z nejikoničtějších a nejrozpoznatelnějších nájezdů na signifikantní kytarový riff všech dob se určitě velkou měrou zasloužil o to, že se z Can't Stop stal jeden z největších funk-rockových hitů počátku milénia. I on pomohl k tomu, aby se Red Hoti po slabší části své kariéry v druhé půlce devadesátých let zase odrazili ke hvězdám. Neměli bychom ale zapomínat ani na klip v režii Marka Romanka, jenž jej naplnil kapelou vykonávajících spoustu nesmyslných, až absurdních úkonů, jakými je držení spousty lahví s vodou nebo hraní na kytaru v místnosti, kde se stále ne a ne pořádně rozsvítit. Can't Stop není nic jiného než párty, která nemá hlavu a patu, a tak by to mělo zůstat.


Under The Bridge

O jedné z nejkrásnějších balad se Red Hoti mnohokrát vyjádřili, že jim už za ty roky leze krkem, a proto ji už skoro vůbec nehrají naživo. Pojednává o tom, jak se Anthony cítil sám a ztracený, jak jej nechápali spoluhráči (Flea a John totiž kouřili trávu bez něj) a je to také reakce na heroin a kokain a jejich vliv na jeho tehdejší život. Na album Blood Suger Sex Magic z roku 1992 se však málem nedostala, protože ji zpěvák nepovažoval za dostatečně dobrou. Přesvědčil ho až producent Rick Rubin, a jelikož to byl vlastní první opravdový hit skupiny, dokázal tak svou pravdu stejně, jako ještě mnohokrát poté.

text: Jan Trávníček, foto: archiv

Témata: Red Hot Chili Peppers, Rick Rubin, Danger Mouse, Beatles, David Bowie, Kurt Cobain

Mohlo by Vás zajímat

zavřít