Zapomenuté české kapely 22. | Lidová metelice

Vydáno 08.11.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Tentokrát si metalem připomínáme významné výročí české historie.

Zapomenuté české kapely 22. | Lidová metelice Zapomenuté české kapely 22. | Lidová metelice

Dnes je to na den přesně 400 let od jednoho z nejvýznamnějších momentů českých dějin, totiž od bitvy na Bílé hoře. A já si v té souvislosti vzpomněl na skladbu od jihočeské skupiny Lidová metelice, která právě tuto událost reflektovala.

Zapomenuté české kapely 21. | Beltaine

Někdy se kapela označovala jménem Lidová metelice pana Lískovce podle jejího kapelníka a baskytaristy Jaroslava Lískovce, ale celý název byl ještě mnohem delší a z hlavy ho už nevydoluji. Každopádně v letech 1987 až 1989 Lidová metelice prezentovala program složený z písní vesměs „historického“ obsahu. Na tom by ještě nebylo nic výjimečného, nicméně soubor šokoval tím, že s ním vystupovala dechová sekce! V rámci tuzemského metalu šlo o regulérně průkopnické počínání.

Už bez Lískovce a bez dechařů kapela existovala ještě nějakou dobu po revoluci pod zkráceným názvem Metelice, s již poněkud tuctovějším repertoárem. V posledních letech nicméně Lidová metelice uskutečnila několik vzpomínkových vystoupení, z nichž pochází i připojené video. Původní verze Bílé hory na YouTube bohužel není.

Text: Petr Korál, foto: facebook.com/metelice
Témata: Zapomenuté české kapely, Lidová metelice, Bílá hora

Mohlo by Vás zajímat

zavřít