Kapela Visací zámek vyjela na turné s Pellethead

Vydáno 25.03.2011 | autor: PR

Je to několik měsíců, co Visáči křtili nové CD Klasika v pražské Lucerně. Následovalo několik větších koncertů v Česku. Pak se Visací zámek na chvíli odmlčel - ale jen proto, aby dal co největší váhu tomu, co přijde za pár dní: na přelom března a dubna si Visací zámek připravil turné nazvané podle posledního CD Klasika Tour.

 

Kapela Visací zámek vyjela na turné s Pellethead Kapela Visací zámek vyjela na turné s Pellethead

visaci_zamekNa toto turné si Visáči pozvali opravdu mimořádné hosta, anglickou punkovou skupinu Pellethead. Nejde o žádné začátečníky, tato zkušená skupina má za sebou mnohá turné po Americe i Evropě. Patřili mezi oblíbence legendárního Johna Peela, který o nich prohlásil: „Je to současně nejlepší i nejhorší věc, kterou jsem kdy slyšel."

 

Na podzim 2010, vydali Visáči nové CD Klasika a holedbají se, že nyní svou slávu ještě znásobí. Kolekce nových písní je nabitá provokacemi, nápady a energií. Největší rozruch v médiích vyvolala píseň Prezident je buzna, zatímco největší úspěch u fanoušků zaznamela píseň Padesát, na kterou vznikl videoklip. Ten je ojedinělý tím, že vznikl na jeden jediný záběr.

Visací zámek je v dějinách světové hudby vskutku ojedinělá skupina, protože hraje celou svoji dlouhou 28letou historii v nezměněné sestavě. Tím se řadí mezi celosvětové unikáty.

7. prosince 1982 se na Strahově konal první koncert Visacího zámku. V té době si už o pětici ing. Vladimír Šťástka (bg), ing. Michal Pixa (g), ing. Jan Haubert (voc), ing. Jiří Pátek (dr) a ing. Ivan Rut (g) povídali punkeři po celé stověžaté matičce, protože dotyční si po vzoru Jaroslava Haška udělali z bližních dobrý den a pustili mezi ně fámu oslavující v té době ještě neexistující punkovou kapelu v Praze.

„Visáčům" pak nezbylo nic jiného, než za to pořádně vzít, a přes dočasné změny názvu (V.Z., Traktor) společně přežili již téměř tři desetiletí, dva zcela odlišné režimy, devět řadových alb, dvě kompilace, sedm klipů a načali druhou tisícovku koncertů.

Pellethead se nesnaží znít jako žádný vzor. Prostě se postaví na podium a hrajou se severským humorem a s excentrickým pojetím na podiu. Podnikli turné po Británii, USA i Evropě – a nyní na pozvání Visáčů přijíždějí dobýt Česko.

Turné Visací zámek & Pellethead
25.3.2011 Plzeň Šeříkovka 
26.3.2011 Dvůr Králové Zálabí 
31.3.2011 Ústí n.L. Národní dům 
1.4.2011 Havlíčkův Brod Klub Oko
2.4.2011 Liberec Castaclub 
5.4.2011 Praha Akropolis

dm 

zavřít