Kryštof: úspěch je dar, který bereme s pokorou

Vydáno 11.05.2011 | autor: redakce

Festival Okoř se šťávou proběhne zkraje června a jako hlavní hvězda vystoupí domácí parta Kryštof. Zeptali jsme se proto Richarda Krajča, jak hodnotí uplynulé turné, jak se vyrovnává se slávou a jestli Kryštof točí nové album.

Kryštof: úspěch je dar, který bereme s pokorou Kryštof: úspěch je dar, který bereme s pokorou

krajco2Foto: Petr TibiJaký máš pocit z právě dokončeného turné po kinech, naplnilo vaše očekávání?
Že to teda bylo turné! Absolvovali jsme téměř padesát vyprodaných koncertů a musím přiznat, že to dopadlo lépe, než jsme čekali. Před jeho vypuknutím jsme totiž netušili, jak lidi budou reagovat na dokument o kapele propojený s koncertem pod plátnem, ale dle reakcí i recenzí se zdá, že jsme se trefili do černého.

Kryštof na absenci hitů rozhodně netrpí. Kde nebo kdy vzniká prvotní nápad?
Recept neexistuje. A otázkou taky je, co je vlastně hit. Zda věc, kterou provaří rádia, nebo píseň, která se v rádiích ani nehrála, a přesto ji lidi na koncertech zbožňujou. Taková je třeba naše Ostravska balada, DuDuDuu nebo Cosmoshop. A pokud jde o skládání, tak já jsem takový čekatel. Musí se ve mně něco pohnout, abych to dokázal dostat do melodie a textu. Každá píseň tím pádem odráží nějakou vzpomínku či událost, ale ty bych si rád nechal pro sebe.


Letos zahrajete na několika festivalech a pak se asi vrhnete na nové album...

Já už něco mám, doufám, že i kluci skládají do šuplíku a během toho roku bychom si rádi dali pár soustředění a materiál připravili. Ve chvíli, kdy se to povede, nastoupí studio. Doufám, že to bude brzy a ta pauza bude skutečně jen roční.

Jak tvoříte? Dohromady, nebo zvlášť?
Prvotní nápady každý zvlášť a ty pak na soustředěních dáváme dohromady, aranžujeme, vybíráme to, s čím se ještě bude pracovat a co odložíme. Na těch soustředěních už vznikají první skici a směry písní, přemýšlíme, jak by se dala udělat. Ve studiu už tomu dáváme spíše finální tvar.

Co pro tebe znamená, že se kapele tak daří? Mění to i tvůj soukromý život?
Je to prostě velké štěstí. Myslím, že nikdo z nás nikdy nedoufal v to, že naplníme větší místo než nějaký klubík a že se s našimi písněmi budou lidi ztotožňovat nebo v nich hledat sílu, když jim není nejlépe. Je to dar, který bereme s pokorou a taky víme, že nám to může být dopřáno jen na pár chvil. Úspěch s sebou nese samozřejmě i věci, které nejsou tak milé, jako je právě např. ztráta soukromí, ale to už k tomu patří. Člověk se musí snažit vše nějak vybalancovat.


Kryštof
vystoupí 4. června na Open Air festivalu Okoř se šťávou. Dále zahrají Sto zvířat, trio B.S.P. (Baláž, Střihavka, Pavlíček), které letos odehraje pouze čtyři vystoupení v ČR. Dále se těšte na České srdce, Vltavu, Vladimíra Mišíka & Etc, UDG, Lety mimo a další. Akci moderují Pavel Anděl a Petr Korál. Program a další info najdete na oficiálních stránkách festivalu www.okorsestavou.cz.

zdroj: TZ, mp

zavřít