VZÁCNÁ NÁVŠTĚVA V DIVADLE ARCHA

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Americká avantgardní zpěvačka, choreografka, filmařka a skladatelka Meredith Monk se téměř přesně po třech letech opět představí se svou skupinou Vocal Ensemble na dvou koncertech v pražském Divadle Archa. Tentokrát v rámci světového turné u příležitosti neuvěřitelných 40 let své rozmanité tvorby.

VZÁCNÁ NÁVŠTĚVA V DIVADLE ARCHA VZÁCNÁ NÁVŠTĚVA V DIVADLE ARCHA

Meredith Monk získala během své bohaté kariéry řadu ocenění. Její hudba zazněla v mnoha filmech (např: The Big Lebowski Joela and Ethana Coenových). Ve své rodině představuje již čtvrtou generaci zpěváků. Od roku 1964, kdy absolvovala Sarah Lawrence College, vytvořila více než stovku děl. V roce 1965 Meredith Monk začala se svým přelomovým zkoumáním hlasu jako víceúčelového nástroje a následně složila a představila řadu sólových skladeb pro hlas bez doprovodu a pro hlas a klávesy. V roce 1978 založila skupinu Meredith Monk and Vocal Ensemble, aby tak ještě rozšířila škálu svých hudebních struktur a forem. Od té doby kromě bezpočtu vystoupení společně vytvořili kolem dvanácti nahrávek.

Meredith Monk je průkopnicí v oblasti tzv. site-specific performances, tedy představení vázaných na konkrétní prostor. Je také úspěšnou filmovou tvůrkyní, která má na svém kontě oceněné filmy jako jsou Ellis Island či celovečerní film Book Of Days (1988), které byly uvedeny v rámci minulého hostování Meredith Monk v Praze. V červenci 2000 se její hudbě dostalo pocty v podobě tří retrospektivních koncertů v rámci festivalu newyorského Lincoln Centra. Meredith Monk and Vocal Ensemble absolvovali v roce 2001 turné s představením Magické frekvence, které toho jara mimo jiné uvedli také v pražské Arše.

Osobitá a invenční umělkyně se letos znovu vydala do světa, aby sérií koncertů oslavila 40 let své činnosti. Jedinečným zážitkem budou opět poctěni i návštěvníci jejich dvou pražských vystoupení: 15. a 16. března v Divadle Archa. Ti, kteří se s tvorbou Meredith Monk již měli tu čest setkat, jistě bez váhání potvrdí, že takovou příležitost si není radno nechat ujít!

www.archatheatre.cz
www.meredithmonk.org
zavřít