Britští klasici The Adicts a další punks na JamRocku

Vydáno 26.05.2011 | autor: PR

Páteční den na festivalu JamRock v Žamberku bývá do značné míry punkový. Nejinak je tomu i letos, snad jen s tím rozdílem, že oproti minulým ročníkům pořadatelé přivezou skutečnou legendu tohoto žánru - britské The Adicts.

Britští klasici The Adicts a další punks na JamRocku Britští klasici The Adicts a další punks na JamRocku

Tahle kapela brázdí punkové vody spoustu let - konkrétně již od roku 1976 a co víc, hraje ve stále stejné sestavě! Skupina pocházející z anglického Ipswiche byla silně ovlivněna Kubrickovým filmem Mechanický pomeranč. Charakteristické jsou pro ně bílé džíny s bílými košilemi s krátkými rukávy a na hlavě nosí černé buřinky. Obuti jsou do černých kanad s výjimkou frontmanna a Keitha Monkey Warrena, který bývá oblečen v pestrobarevných oblecích s červeným nosem a bíle nalíčenou pletí.

adicts_2010 800x532

Debutové album Songs of Praise vydali v roce 1981. Neprezentují klasický punk-rock, ale zabíhají do řady dalších stylů, v některých skladbách mohou dokonce připomenout i takového Lou Reeda... The Adicts letos jedou s novým programem evropské turné Organized Confusion Tour, díky čemuž se představí právě na JamRocku 2011.

Z českých účastníků pátečního festivalového programu (10. června) jmenujme alespoň SPS. Legendární SPS hrají už od roku 1988 a mají za sebou vskutku pestrou historii, včetně turné po Francii, USA, Anglii, Německu, ale také téměř sedmiletý rozpad a následné znovupovstání z popela následované dlouhou řadou úspěšných koncertů. Kapela v únoru vydala nové CD pod názvem Útěk z reality.

Letošní JamRock, konaný 9.-11. června, nabídne zřejmě nejkvalitnější program ve své historii. Kromě The Adicts vystoupí další uznávaná britská formace Reef, švédští metalisté Therion a plejáda předních domácích kapel.

zdroj: TZ, dm

zavřít