DIY interview s Wohnout: Posíláme na sebe nájemný vrahy

Vydáno 14.07.2011 | autor: redakce

Udělat s kapelou Wohnout seriózní rozhovor je téměř oxymoron. Udělat s kapelou Wohnout nějaký rozhovor, je běh na dlouhou trať pro vytrvalce. Trpělivost se však v tomto případě vyplácí, i když Zemánek občas odpovídá na otázky určené pro Matěje, Honza přibarvuje realitu a Fenek raději neodpovídá vůbec, neb se toho času rekreuje kdesi mimo dosah internetu.

DIY interview s Wohnout: Posíláme na sebe nájemný vrahy DIY interview s Wohnout: Posíláme na sebe nájemný vrahy

wohnout nasim klientum 04_oleg_homola
Wohnouti na začátku června vydali novinku s názvem Našim klientům a nyní obrážejí letní festivaly, kde svoji placku křtí – jak jinak, než pivem. Velký křest chystají až na podzim, a vzhledem ke kladným ohlasům ze strany recenzentů i klientů je už nyní jasné, že to bude velká věc.

Kdo vám vymyslel image k nové desce? Budete nosit kvádro častěji?
Verča F.
Matěj: Vymysleli jsme si ho na valný hromadě vlastními mozky, čert ví, odkud ten nápad vlastně přilít. Nutno říct, že kvádro jsme si na sebe navlíkli jen s největším sebezapřením. Obecně pro nás platí ta pravda, že oblek je nejnepohodlnější a nejzbytečnější kus látky a kravata největší nesmysl.
Honza: Kvádro nosíme, jen když jsme v civilu. Na pódia si bereme jen to nejnutnější. Image k nové desce přišla sama s písní Našim klientům.
Zemánek: Image k nové desce vmyslel módní návrhář Josef Klír a myslíme si, že to Pepik vymyslel moc hezky. Ano, v kvádrech teď chodíme i pro děti do školky.

Kdy pokřtíte novou desku a jak?
Hynek P.
Matěj: Desku křtíme od 13.června na každém festivale, jeden ji vždy drží a druhej provede křest politím pivem. To jsou ale takový lokální mini křty, velký křest bude v půlce listopadu v Praze ve sportovní hale Folimanka, kam by se měla dostavit plejáda hostů. Zároveň tímto koncertem oslavíme 15 let trvání kapely.

Kdo dělal ten super obal na desku Našim klientům?
Patrik L.
Matěj: Obal vymyslel a udělal brácha Honza, náš dvorní designér, Zpracování nebylo jednoduchý, tiskárny do tohoto atypu nechtěly moc jít, ale nakonec se zadařilo.
Zemánek: Ten obal navrhoval Honza Homola ve spolupráci s kreativním oddělením budapešťské reklamní agentury Czéresviláň Feketepako.
Honza: Obal dělal Radek Obama, mladší bratr Baraka.

wohnout_02Bude ještě Duo Egon někdy vystupovat?
Mirek Z.
Matěj: Ano, kromě Rock for People, kdy kvůli času nevystoupili, zatím kluci tančí na každý naší akci. Je to náš nenahraditelný duo-promo-materiál.
Honza: To nevíme, protože Egoni jsou finančně náročná záležitost. Platit jim každej tejden letenky z Toskánska nás ruinuje.
Zemánek: Když budete Mirku, víc všímavější, tak zjistíte, že Duo Egon vystupuje stále.

Matěji a Honzo, oba máte dcery, kamarádí spolu
? Petra N.
Matěj: Ještě to možná neví, ale kamarádí spolu, jen sem tam proběhne boj o hračku s následným brekem poražené.
Honza: Holky mají dokonce kapelu. Hrajou na kyblíky a vařečky. Jejich žánr je nezařaditelnej.
Zemánek: Ale no jistě. Jsou to velmi dobré přítelkyně. Příští týden pořádají večírek na počest Jirky Zemánka. Bude to v hotelu Tichý na Žižkově. Stavte se.

Jak fungují vaše noviny a kdo do nich nejvíc píše? Co mám udělat, abych mohl přispívat taky?
Robert V.
Honza: Naše noviny vycházejí jen občas. Šéfredaktor je Matěj, neb ten jedinej z nás má dar psaní. Když nám pošleš nápad o čem psát, projde to radou a vyrozuměním.
Matěj: Naše noviny Wohnout Tribune fungujou tak, že jsme je na přelomu jara/zimy vymysleli, celej květen pekli a na začátku června ve velkým nákladu vydali. Jiné noviny by s tímto tempem práce dávno krachly, to je nutný si přiznat. S celým nápadem přišel Dan, blízký spolupracovník naší kapely, který se nám stará mimo jiné o Facebook. Máme tedy jedno číslo, který nás-vás bude provázet celý prázdniny. Materiály jsme si dodali z většiny vlastní, o zbytek se postarali kamarádi kolem nás.
Zemánek: Naše noviny fungují velice pěkně. No, a nejvíce přispívá Roman Kábrt z Čeladné a Bořek Vilímek z Rudné u Prahy. Přispět můžete jakoukoliv finanční částku ve prospěch účtu 145 874 362/0200

251565_wohnout2Matěji, jezdíš často do Indie, nechtěl bys tam naplánovat turné pro kapelu?
Matěj: Plánovali jsme to minulý rok. V Indii vznikla síť Hard Rock Cafe, jedná se asi o pět podniků ve velkých městech a jeden náš kamarád, který v této zemi podniká, se pokoušel na ně nakontaktovat. Bohužel z jednání bylo jasný, že bychom se tam nemohli spolehnout vůbec na nic, tak jsme to nedotáhli do konce. Takže tam nadále budem jezdit jen za poznáním.
Zemánek: Ano, velice rád. Dokonce jsem přemýšlel o tom, že si tam založím úplně novou skupinu Wohnout s indickými hudebníky a v indickém jazyce.

Máte písničku Festivalová. Jak si teď užíváte období fesťáků?
Matěj: Užíváme si ho strašně, jako každý léto. Máme je radši, než klubový koncerty, protože jsme letní typy.
Zemánek: Užíváme si toto období dosyta.
Honza: Fesťáky jsou nej, protože je to venku a venku je to dycinky lepší než vevnitř.

Matěji, nechtěl by sis někdy při koncertě sundat i to tílko? Potěšilo by to... :)
Šárka F.
Matěj: No, nevím, koho by to potěšilo...až někdy bude hromadný svlíkání svršků, zúčastním se, abych splynul s davem.
Honza: Odpovídám za Matěje. Chtěl, ale nemá na to čas, neb hraje a zpívá.
Zemánek: Ahoj Šárko. 28.4 jsem se rozhodl, že 14.8. budu hrát na festivalu v Jesenici zcela nahý.

Bude s váma ještě někdy vystupovat Jakub Kohák, když už jste mu napsali song?
Dan N.
Matěj: Jakub s námi vystupuje jen tehdy, když se mu chce. Ovšem kdy se mu bude chtít, to nikdo dopředu neví. Občas přijede neohlášen a v půlce vystoupení vleze na pódium, aby si třeba zahrál na zobcovou flétnu. Že zrovna hrajeme Gangu, kde žádná píšťala nehraje, není vůbec podstatný.
Zemánek: jakub kohák s námi vystupoval na rfp a o další spolupráci se budeme bavit z třetího na patnáctého října.
Honza: Jo, myslím, že ano. Kohák je všude tam kde je měkkoučko a heboučko.

wohnout2Hádáte se v kapele? Porvali jste se někdy?
Libor D.
Matěj: Někdy se pohádáme, to je jasný. Zalítají sprostý slova, sevře se obočí, ale většinou to netrvá dlouho a je zase pohoda. Myslím, že to, že hrajeme v nezměněné sestavě patnáct let, hovoří za vše.
Zemánek: My se v kapele nehádáme. My jsme již velmi moudří lidé a víme, že je to zbytečné.
Honza: Nerveme se, ale rovnou na sebe posíláme nájemný vrahy.

Jak zabíjíte čas při dlouhých cestách dodávkou?
Aneta H.
Matěj: Je to dost individuální. Někdo spí, někdo bdí, někdo si čte, jinej něco poslouchá, další to balí... Občas se svorně koukáme na nějakej film, rozhoduje se o něm ve spravedlivém hlasování. A všichni se svorně modlí, ať už tam jsme, protože dodávka je nepohodlná. Obecně se dá říct, že je v tom autě někdy pěkná nuda.
Zemánek: Trápením našich řidičů. Jak fyzickým, tak duševním. Je to velmi zábavné.
Honza: Čteme ze slabikáře, nebo řešíme eskymáckou módu šedesátých let.

Kdo z vás je nejpracovitější a kdo je největší lenoch?
Jana K.
Matěj: Protože teď odpovídám zrovna já, Matěj, tak ti řeknu, že ten zbytek se pěkně fláká. Tu samou odpověď by ale ze sebe vysypal každej jinej člen naší kapely. V tomto jsme prostě stejní.
Zemánek: My jsme všichni jak včely. Velmi pracovití lidé. Někdy ani nejdeme spát, jak moc jsme pracovití. Nejpracovitější je Jirka Zemánek.
Honza: Nejpracovitější je Matěj, pak Fenek, Zemánek a já sem lenoch lenochů. Jen spím a jím.

wohnoutJak v kapele trestáte neposlušnost?
Tamara R.
Matěj: To záleží na druhu té neposlušnosti. Nejčastější neposlušnost je ta, když se někdo zasekne po koncertě na baru a nechce se mu odtrhnout, i když zbytek tělesa již čeká v nastartovaný dodávce. To se pak udělujou trestný body a kdo jich má nejvíc, dostane na konci sezóny cenu "Háček roku". Jelikož ale tu cenu nedoprovázejí žádný hmatatelný sankce, háčkuje se u nás v kapele naprosto bez skrupulí.
Honza: Nejneposlušnější člen dostane rizoto z brouků a kančí sérum. Toho se u nás bojí každej.
Zemánek: Kastrováním, letlampou a kleštěma.

Vaše manažerka je holka. Nevadí vám, že vás diriguje ženská?
Tomáš L.
Matěj: Ani ne, jsme totiž tak nezdirigovatelní, že na to pohlaví manažera stejně nemůže mít vliv. Díky za otázky, užívejte léto..
Zemánek: Nevadí.
Honza: Ne. My dirigujeme jí (smích).

 
text: Marta Pušová, foto: archiv Wohnout 

wohnoutoleg
zavřít