RECENZE: Roger Glover představuje sólovku, Deep Purple na ní nehledejte

Vydáno 07.10.2011 | autor: redakce

Jméno Roger Glover asociuje v první řadě hard rockové dunění, avšak nositelova sólová tvorba je rapidně odlišná.

RECENZE: Roger Glover představuje sólovku, Deep Purple na ní nehledejte RECENZE: Roger Glover představuje sólovku, Deep Purple na ní nehledejte

glover
ROGER GLOVER AND THE GUILTY PARTY
IF LIFE WAS EASY
Edel / Mystic Production
16 trax / 54:45 min

Na svém pátém řadovém albu pětašedesátiletý Glover vychází z rockového písničkářství, navíc se citelně dotýká blues a opatrně též country, reggae či orientální muziky. Stopy domovského souboru se otiskly pouze v závěrečné Feel Like A King, s trochou fantazie je lze díky hammondkovému sólu odkrýt v Moonlight.

A když už sólové album, zanechal na něm Glover narozdíl od mnohých „pouhých interpretů“ skutečně výrazný vklad. Nejenže je výhradním autorem hudební složky a rovněž naprostá většina textů pochází z jeho prošedivělé hlavy, nýbrž kromě baskytary, na níž hraje v Deep Purple, obsluhuje i kytary, piano, perkuse, foukací harmoniku či klávesy. A především zpívá. Stejně jako v instrumentální oblasti i tady nechává výrazný prostor hostům, ale ať pánové Bramblett (ex- Sea Level, Traffic), Galley (Cafe Bertrand), Soule (ex- Elf, Rainbow), McCafferty a Agnew (Nazareth), Ticotin (Ra) nebo Gloverova dcera Gillian podávají sebelepší výkony,  působivé texty reflektující dle jeho vlastních slov kladné i záporné póly svých životních osudů, nejpřesvědčivěji přirozeně přece jen přednáší autor. Již z důvodu síly emocí a osobních prožitků. Civilní projev v tomto případě vůbec není na škodu. Slyšte kontrast výrazů jeho hlasu v po sobě jdoucích Box Of Tricks a titulní If Life Was Easy.

Výsledkem vleklých příprav je skutečně rozmanitý a přitom kompaktní materiál, který nepřipouští pochyb o upřímnosti a poctivosti svého vzniku. A to je obrovská deviza.

text: Daniel Folprecht
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít