Us3 interview: Přijďte na náš koncert a křičte!

Vydáno 18.10.2011 | autor: Daniel Maršalík

Us3 se opět vrací do Prahy, tentokrát s novým albem nesoucím název Lie, Cheat & Steal. Hlava, srdce i duše projektu v jednom Geoff Wilkinson povyprávěl o novinkách v kapele, i o tom, co čeká české fanoušky již zítra 20. října v pražském Lucerna Music Baru.

Us3 interview: Přijďte na náš koncert a křičte! Us3 interview: Přijďte na náš koncert a křičte!

 
image-6Hit Cantaloop z vás navždy udělal nesmrtelnou kapelu. Jaký je tvůj vztah k této písni dnes?
Jsme jako nejlepší přátelé! Slyšel jsem ten song asi nejvíc krát na světě a musel jsem si projít obdobím, kdy jsem ji nemohl slyšet vůbec, ale jsem nadšený, že i po tak dlouhé době zní tak dobře.

Která z písní z nové desky Lie, Cheat & Steal má podle tebe šanci stát se hitem?

Myslím, že je nepravděpodobné, že ještě někdy napíšu takový hit jako je Cantaloop. Posledních 5 alb jsem si vydal nezávisle na svém labelu, a nemám peníze na zaplacení celosvětové kampaně v rádiích. Nemyslím si, že projekt Us3 měl být za každou cenu mašina na hity, a Cantaloop byl příjemným překvapením. Vždycky mě víc bavilo dělat album, které pro mě bylo větší výzvou.

V čem je jiná Lie, Cheat & Steal od předchozí Stop. Think. Run.?
Nové album je víc politické. Obě alba jsou jedinečná svou vlastní cestou. Raději bych nechal posluchače rozhodnout.

V bookletu k desce Stop. Think. Run. našli ti, kdo si desku koupili citát "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams." od Eleanor Roosvelt. Proč jsi vybral právě tento citát? A bude novinka nést také nějaké poselství?
V roce 2008 jsem si vzal roční pauzu, abych popřemýšlel, co dělám, a došlo mi, že mám ještě hodně co říct. Cítil jsem, že Stop. Think. Run. byl návrat k čistým myšlenkám, že jsem na začátku. Myslím, že jsem si v té době potřeboval dobít baterky. Název alba představoval, že jsem se musel zastavit a popřemýšlet, než jsem mohl znovu běžet dál. Citace Eleanor Roosevelt v té době souvisela s mými pocity. Ke každému albu jsem si vždycky dával citaci, ve které shrnuju zkušenosti při jeho tvorbě. Citace na Lie, Cheat & Steal je od Martina Luthera Kinga Jr. a říká: Bezpráví kdekoliv je hrozbou pro spravedlnost všude.



us3-2009-5-540x451Na album Lie, Cheat & Steal jsi angažoval rappery Oveuse Maximuse a Akalu Můžeš vysvětlit jejich výběr?
Oveous má v Americe velké zázemí v mluveném slově a jeho práce je hodně politicky nabitá. O Akalovi jsem věděl několik let a viděl jsem pár jeho vystoupení. Myslím, že je to momentálně nejlepší rapper v Americe. Já už jsem měl hotový název pro album i koncept, než jsem oba potkal, a hledal jsem stejně smýšlející lidi. Myslím, že oba odvedli skvělou práci.

Poměrně často měníš hlasy zpěváků a rapperů na deskách. Proč?
Rád zpívám s různými zpěváky na každém albu, protože je to pro mě závan čerstvého vzduchu. Stejně tak dlouho, jak jsem nadšený já, bude doufám nadšený i posluchač. Navíc kdo by chtěl 18 let pracovat pořád se stejnými lidmi?

S kapelou se už poněkolikáté vracíš do Prahy. Vybavuješ si své předešlé koncerty zde, nebo je těch vystoupení tolik, že ti to splývá?
Vzpomínám si na všechny naše show v Praze. Poprvé jsme hráli v Roxy a od té doby pak v Lucerně. Naposledy jsme tam hráli v roce 2009 s Brook Yungem, což byl MC, který spolupracoval na desce Stop. Think. Run. Ten tehdy říkal, že to byl koncert jeho života! Myslím, že tvar pódia je ideální pro rappery, kteří se tak mohou dostat skutečně blízko k lidem.

us3Když přijedeš do nějaké země, kde se nemluví anglicky, zajímáš se o hudbu té země?
Samozřejmě! Pro mě je vždycky zajímavé dozvědět se, co se děje v zemích, které navštěvujeme.

S Us3 jsi procestoval celý svět, reagují někde na vás výrazně jinak? Máš z nějaké země extra výjimečnou odezvu?
Máme štěstí, že téměř všude, kde jsme doteď hráli, jsme měli docela velký ohlas. Vypadá to, že dokážeme přilákat opravdu smíšené publikum; někdo se přijde podívat na jazzové hudebníky, někdo na rappery. Asi proto, že hudba Us3 využívá tolik hudebních vlivů, mají naši fanoušci více otevřenou mysl, což je skvělé!

V jaké sestavě přijedete na koncert do Prahy?
Budeme hrát písně z celé historie Us3. Do Prahy s námi přijedou rappeři Oveous Maximus a Akil Dasan (hostoval na albech Schizophonic a Say What). Vystoupení v Lucerně bývají vždycky hlasitá, takže přijďte a křičte!



text: Daniel Maršalík, Marta Pušová, foto: archiv kapely
 

kopie - us3-2009-5-540x451
zavřít