Lady Gaga: Mluvčí dekadence

Vydáno 21.10.2011 | autor: redakce

Lady Gaga je vděčné téma, které jen tak neomrzí. Momentální ikona světové pop music vtrhla před třema roky na scénu a od té doby jsou jí plná média. Co stojí za jejím úspěchem? Vybrali jsme tři klíčové body, bez kterých by po Lady Gaga nemňoukla ani kočka.

Lady Gaga: Mluvčí dekadence Lady Gaga: Mluvčí dekadence

lady-gaga-6
MUZIKA

Pro pop nebývá kvalita tím určujícím prvkem, který rozhodne o úspěchu či pohřbení kariéry. Pitomé odrhovačky donekonečna střídající osvědčené postupy už mnohokrát dokázaly, že jsou vděčným kolovrátkem na obsazování čelných příček hitparád. U Lady Gaga (vl. jménem Stefani Germanotta) je situace trochu jiná. Než se její alba stala světovými bestselery, nádeničila skládáním hitů pro Britney Spears, Fergie nebo Pussycat Dolls. A kdoví jak by na tom byla, kdyby její talent neobjevil Akon, jehož cukrkandlová zvrácenost Mr. Lonely svého času pobláznila snad půlku Mléčné dráhy.

Černošského zpěváka s roztomilým kukučem osvítil duch svatý a upsal Stefani na vlastní label Kon Live. Následovalo vydání debutu The Fame (2008) a od té doby se v populární hudbě rozlišují jen dvě období – před Gaga a po Gaga. Peroxidová zpěvačka nezapře oblibu v muzice, která frčela v době, kdy ještě byla na houbách. Zakoukala se do Queen a Freddie Mercuryho, uhranul ji David Bowie.

GAGA A HOMO
Zatímco v Čechách bojuje za práva homosexuálů obtloustlý aktivista Jiří Hromada, v USA jsou na tom o chlup lépe. Není tajemstvím, že velkou část fanoušků Lady Gaga tvoří právě gayové a lesby. Zpěvačka za jejich práva lobbuje, jak to jen jde. Důkazem jsou její děkovné řeči, ve kterých se ton čtyřprocentními narážkami jen hemží. Inspiraci nezapřou ani divoké videoklipy s bisexuální tematikou. Zatím nejviditelnějším gestem byl příchod Lady Gaga na loňské ceny MTV, kde ji doprovodili čtyři bývalí vojáci U.S. Army, kteří museli opustit službu kvůli přiznání své sexuální orientace.

lady-gaga-1129-4„Freddie byl jedinečný, největší osobnost celé pop music.“ A nesmíme zapomenout na Madonnu. „Myslím, že s Madonnou nás spojuje odvaha. Obě jsme Italo-Američanky, obě jsme začínaly v newyorském undergroundu a obě jsme se staly slavné, až když jsme si odbarvily vlasy na blond.“

MÓDA
S královnou popu ji spojuje ještě jedna záliba – móda. Zatímco některé zpěvačky na koncertech odhalují bradavky nebo se líbají právě s Madonnou, aby na sebe upoutaly pozornost, Lady Gaga si obleče jednu ze svých ztřeštěných rób, projde se po červeném koberci a hned jsou jí plná média. Je vlastníkem návrhářské agentury Hause of Gaga, která její šílené nápady realizuje. V minulosti oslnila výstředními šaty, v nichž vypadala jako Satan, humr, cukrová vata nebo Dracula. Vrcholem jejích konfekčních výstřelků byly loňské ceny MTV. Na slavnostní ceremoniál přišla oblečená v cárech hovězího masa, v ruce držela flaksu připomínající kabelku a místo korunky měla na hlavě steak. Po skončení večera nikdo neřešil vítěze (Lady Gaga beztak většinu vyhrála), ale právě její environmentální róbu. „Je úplně jedno, jak krásně je to prezentováno, maso z mučených zvířat je maso z mučených zvířat,“ řekla za všechny ochránce zvířat prezidentka organizace PETA Ingrid Newkirk a dodala, že „maso reprezentuje krvavé násilí a utrpení páchané na zvířatech.“ Paradoxně stejná instituce dříve usilovala, aby se Lady Gaga stala reklamní tváří kampaně v boji proti nošení kožichů.

Řada umělců ale zpěvačku podpořila anebo si z ní udělala aspoň srandu. Bruce Willis například přišel do jedné talk show s mletým hovězím na hlavě místo příčesku a nutno dodat, že omládl nejmíň o deset let.

lady_gaga1KONTROVERZE
Když viděl Bill Donohue videoklip Alejandro, musela mu úžasem vyschnout všechna svěcená voda. Zpěvačka je v klipu oblečená jako jeptiška, okázale pojídá růženec a obcuje se svým sado/maso přítelem. Prezident americké Katolické ligy si tedy nenechal ujít příležitost vyjádřit opovržení nad současným dekadentním světem, jehož je Gaga společně s Madonnou hlavním mluvčím. „Obě byly vychovávány jako katoličky, ale pak se z nich stalo cosi nerozpoznatelného,“ řekl Donohue. „Můžu říct, že jsem nábožensky založená žena, která je ve svém náboženství trochu zmatená,“ ironizovala následně zpěvačka prohlášení katolíků.

Sex a Lady Gaga k sobě pasují jako Ježíš Kristus a kříž. Před rokem koncertovala s idolem všech náctiletých dívek – britským kvartetem Take That. Hned po vystoupení se nechala slyšet, že by si s nimi dala nejraději pětku. Kluci se ani nečervenali, spíš zbledli. Vidět nahou Stefani bez make-upu musí být nezapomenutelný zážitek i bez sexu. Lejdy G ale dokáže být i hodná holka. Rok se s rokem sešel a zpěvačka žije čistým životem, za který by se nestyděli ani katoličtí kněží. „Nemám čas se s nikým seznamovat. A je docela fajn nemít sex, celibát mi nevadí,“ nechala se slyšet. Dřív si to rozdala snad s každým v kapele, bedňáky nepočítaje.

Před rokem začala asi dospívat. „Nemusíte s někým spát, abyste si připadali v pohodě. Když na to nejste připravení, tak to nedělejte.“ Snad proto na svých koncertech rozdává kondomy a aktivně spolupracuje na světové kampani bojující proti AIDS.

text: Marek Pros  foto: archiv, Universal


kopie 2 - lady-gaga-6

 

zavřít