Koncerty roku 2012 aneb co si nenechat ujít

Vydáno 11.01.2012 | autor: redakce

Rok 2012 se stejně jako ty předchozí ponese ve znamení hudby. Už nyní se napjatě očekávají koncerty velkých jmen, jako jsou Coldplay, Red Hot Chili Peppers, Black Sabbath nebo Sting. Jaké hvězdy tedy letos Českou republiku neminou?

Koncerty roku 2012 aneb co si nenechat ujít Koncerty roku 2012 aneb co si nenechat ujít


lambLamb
4.února – KC Vltavská, Praha
5. února – Fléda, Brno

Britští Lamb přivezou své páté album představit v únoru i do Prahy. "Když jsme se v roce 2004 rozcházeli, byla jsem přesvědčená, že už nikdy spolu nenatočíme žádnou desku," řekla Lou Rhodes, zpěvačka dnes již kultovního dua. Nyní je rok 2011 a Lou Rhodes a Andy Barlow natočili své páté studiové album s názvem 5.



Sting_kuzeSting
18. února – Kongresové centrum, Praha

Sting slaví 25 let sólové kariéry ve velkém. Šestnáctinásobný držitel Grammy přichystal turné Back To Bass po Evropě. Skladby z nedávno vydaného titulu Sting: 25 Years budou představeny i na turné – jedná se o zásadní písně Stingovy pětadvacetileté kariéry. Od debutu The Dream Of The Blue Turtles z roku 1985 až po poslední Live In Berlin plus výběr největších hitů The Police.



thesoundsThe Sounds

22. února - Lucerna Music Bar, Praha

Švédská indie-rocková parta The Sounds nadchla loni slovenské publikum na festivalu Grape, nyní přijíždí roztančit i to české. V čele s blonďatou zpěvačkou Majou Ivarsson, která byla označena za „Nejpřitažlivější ženu rocku", vystoupí v pražském Lucerna Music Baru jen pár dní před Examplem.




lmfao_1LMFAO
24. února - TipSport Arena, Praha

Dva zuřivě tančící týpci v šílených ohozech, s ujetým hárem a neuvěřitelně chytlavou muzikou říkající si LMFAO přijedou zapařit a samozřejmě zahrát do Prahy. LMFAO je elektro-party-tanečně-hopové duo, které tvoří dva američtí tanečníci, rappeři a hudebníci Redfoo a Skyblu.




exampleExample
26. února – Lucerna Music Bar, Praha

Example se katapultoval na přední příčky britských hitparád a se svojí třetí a zatím poslední deskou Palying In The Shadows a hlavně singlem Changed The Way You Kiss Me definitivně obsadil tu první. Chlápek, který sbírá inspiraci na ulicích a bojí se závazků, aby o ni nepřišel, rozjede svoji party v už nyní vyprodaném Lucerna Baru.




joe-bonamassa-carousel-460-100-460-7028. února
Joe Bonamassa - Tipsport Arena, Praha


Americký blues-rockový kytarista a zpěvák je považován i přes svůj relativně mladý věk za jednoho z nejlepších současných kytaristů a je řazen na úroveň Jeffa Becka či Stevie Ray Vaughana. V České republice hrál několikrát – naposledy na Lokti s projektem Black Country Communion. Na koncertě v Praze představí nejen své poslední sólové CD nazvané Dust Bowl, které vyšlo v březnu 2011.



straitsThe Straits
14. března - KC Vltavská, Praha


V návaznosti na jejich úchvatný debutový koncert v londýnské Royal Albert Hall in se vrací členové bývalých Dire Straits, Alan Clark, Chris White a Phil Palmer jako The Straits, kteří nám představí celý katalog těch největších hitů Dire Straits, jako například Money for Nothing a Sultans of Swing.




rise-against-35593Rise Against
16. března - Incheba Arena, Praha


Po zářijovém hostování na části amerického turné Foo Fighters skupina právě křižuje Kanadu a Velkou Británii se svojí vlastní šňůrou k albu Endgame. V Praze jim společnost budou dělat britští hard-rockeři Architects a americká postrocková skupina Touché Amoré.




marklanegansideMark Lanegan
20. března - Lucerna music Bar, Praha


Americký rockový hudebník a písničkář se hudbě začal věnovat v 80. letech, kdy dal dohromady grungeovou skupinu Screaming Trees, se kterou vydal dohromady 7 alb. 6.února 2012 vyjde jeho nové album s názvem Blues Funeral a pak se Mark Lanegan Band vydá na evropské turné, přičemž jednou z jejich sedmadvaceti zastávek bude také Praha.



nightwishNightwish
30. dubna - Tipsport Arena, Praha


Když v roce 2005 opustila kapelu zpěvačka Tarja Turunen, visel nad Nightwish černý mrak a budoucnost byla nejistá. V roce 2007 se ale s novou zpěvačkou Anette Olzon a albem Dark Passion Play vrátili na vrcholky hitparád a rozjela se na světové halové turné. Finský metalový fenomén zavítá do Prahy se zbrusu novým albem Imaginaerum, ke kterému právě natáčí film.



judasJudas Priest
8. května - ČEZ Arena, Pardubice

Rob Halford se svojí partou v rámci Epitaph Tour navštíví také Českou republiku. Koncert se tentokrát nebude konat v hlavním městě, ale v Pardubicích. Půjde pravděpodobně jejich poslední show u nás, protože jak Judas Priest avizovali, jedná se o jejich závěrečné turné.




epicaEpica
18. května - Zlín
19. května - KC Vltavská, Praha


Epica je vedle kapel Within Temptation a Delain oporou symfonického metalu země tulipánů. V břenu 2012 vydávají u Nuclear Blast nové, své již 5. studiové album, jehož nahrávání je nyní dokončeno. Evropské turné, představující tento jejich nový počin je naplánováno a zahrnuje i dva koncerty v České republice.



black-sabbath-vyrBlack Sabbath
6. června – O2 Arena, Praha

Black Sabbath společně s Ozzym na turné vyrážejí po dlouhých 33 letech! V seznamu koncertů mají 6. června i Česko. Koncert je však momentálně v ohrožení, protože před pár dny se v médiích objevily infomace o tom, že kytarista Tony Iommi je v péči lékařů, kteří mu diagnostikovali zhoubný nádor mízních uzlin. Kapela však fanoušky ujišťuje, že se na plánech nic nemění.



pearl-jamPearl Jam
2. července – O2 Arena, Praha

Čtvrtý koncert v naší zemi ohlásili Pearl Jam. Do Prahy přijedou po šesti letech. Sestava kolem Eddieho Veddera loni oslavila 20. výročí své existence: při této příležitosti vydala reedice starých alb, knihu a natočila dokument. K němu vznikl i povedený soundtrack.




bruce-vyrBruce Springsteen
12. července – SynotTip Arena, Praha

Bruce Springsteen zavítá do Prahy se svojí doprovodnou kapelou E Street Band. Springsteen u nás již jednou vystoupil - v rámci akustického vystoupení se v roce 1998 představil v pražském Kongresovém centru. Nyní ale poprvé přijede s kapelou v rámci světového turné. 




redhotiRed Hot Chili Peppers
27. srpna – SynotTip Arena, Praha

Red Hot Chili Peppers vydali v loňském roce album I'M With You, ke kterému zároveň na tento rok naplánovali celosvětové turné trvající až do roku 2013, jenž nemine ani Českou republiku. Do Prahy stejně jako Pearl Jam dorazí po dlouhých šesti letech a poprvé se českým fanouškům představí pod širým nebem.




coldplay3_0Coldplay
16. září – SynotTip Arena, Praha

Nejlepší koncertní kapela na světě – jak o sobě sami Coldplay tvrdí – podruhé vystoupí v naší metropoli. Před čtyřmi lety vyprodali O2 Arenu, nyní vyzkoušejí od „Redhotů" zahřátou SynotTip Arenu a vystoupí venku. Zároveň představí i desku Mylo Xyloto, která vyšla v loňském roce.




text: map, foto: archiv 


rhchp_clanek

 

{vypnoutslider}
zavřít