AKROPOLE OKUSÍ PRAVÝ BRAZILSKÝ REJ

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

V rámci festivalu Respect v sobotu 4.2. prohřeje zkřehlou Prahu "nadnárodní" sdružení ZUCO 103, sbírající chválu po celém světě. Brazilskou sambu šikovně kloubí s elektronickou hudbou a kam přijedou, tam tančí celý sál. Přijďte se přesvědčit!

AKROPOLE OKUSÍ PRAVÝ BRAZILSKÝ REJ AKROPOLE OKUSÍ PRAVÝ BRAZILSKÝ REJ

Lze zkombinovat sambu se samplovanou taneční hudbou? Propojit karneval v Riu s evropskými tanečními kluby? Zuco 103 předčí všechny rutinní fúze i fráze a staví na energii živého bubeníka, klávesového kouzelníka a ohnivých vokálech zpěvačky Lilian Vieiry z Rio de Janeira. V koncertní podobě jsou navíc posíleni o kytaristu, basistu a perkusistu.

Jejich poslední album Whaa! je směsí acid jazzu, Brazílie a elektroniky okořeněnou navíc o dub a vlivy z Kuby a Etiopie. V nahrávce hostuje pionýr reggae Lee 'Scratch' Perry i enfant terrible barcelonské scény Dani Macaco. Loni byla skupina nominována na ceny BBC World v kategorii Club Global.

Musica Popular Brasileira!

I když laik si brazilskou hudbu spojuje s Rio de Janeirem a bossa novou, skutečnost je mnohem pestřejší. Čím hlouběji postupujete do vnitrozemí a čím víc se vzdalujete od Rio de Janeira, tím překvapivější styly objevujete: rytmické horalské forró, africké maracatú, anebo čarovnou hudbu amazonských Indiánů. Proměny brazilské hudby dokumentuje i vývoj předchozích dekád. Zatímco 60. letům dominovala bossa nova a jazzové fuze, následujícímu období bychom mohli říkat Velká Brazilská Syntéza; její historické etapy byste našli v encyklopediích pod jmény Tropicalia či MPB, tedy Musica Popular Brasileira.

Aktéry MPB byli muzikanti bílé i černé pleti, jazzmani i rockeři, zpěváci se subtilním projevem i zpěvačky s hlasem jak dynamit. V 90. letech nastoupil brazilský rap i ohlušující mangue beat soustředěný kolem zpěváka Chico Science z přístavu Recife. Dnes přicházejí ty nejzajímavější impulsy z elektronické taneční hudby, označované "brazilectro".
























Lilian Vieira přijela roku 1989 do Rotterdamu studovat zpěv. Nejprve vystupovala hlavně s doprovodem svých krajanů - ale brzy zjistila, že brazilskou identitu si dokáže uchovat i když zkusí něco jiného. "Nechtěla jsem se omezovat jediným stylem. Moje skupina Zuco 103 je vlastně čistě evropskou záležitostí. Samozřejmě, že čerpám inspiraci ze svých kořenů, a to hlavně v rytmické poloze. Co mě dnes zajímá nejvíc, je moderní evropská taneční hudba." Zbývající část sestavy Zuco 103 pochází z Holandska a Německa (klavír, DJ, perkuse, bicí).

Zuco 103 se představí v Paláci Akropolis v sobotu 4.2. v 19:30.

Ukázky jejich tvorby (hudbu i video) můžete okusit na www.respectmusic.cz.

zavřít