Nejvlivnější muzikanti současnosti? Jay-Z, Bon Jovi a U2

Vydáno 31.01.2012 | autor: redakce

Billboard sestavil seznam nejvlivnějších lidí hudebního průmyslu. Kdo určuje, co se bude poslouchat, a jací interpreti jsou zrovna v kurzu?

Nejvlivnější muzikanti současnosti? Jay-Z, Bon Jovi a U2 Nejvlivnější muzikanti současnosti? Jay-Z, Bon Jovi a U2

u2_vidNa prvním místě se umístil Irving Azoff. Že vám to jméno nic neříká? Jde o šéfa Live Nation, největšího promotéra a firmu zajišťující světovým hvězdám management a promo. Live Nation zastupuje umělce jako Van Halen, 30 Seconds to Mars, Christina Aguilera nebo Jewel. Přední příčky okupují další manažeři a výkonní ředitelé, ale tím vás zatěžovat nabudeme, protože na seznam 100 nejvlivnějších lidí hudebního průmyslu se dostali i muzikanti.

Nejvýše bodují Jay-Z a Beyoncé. Překvapivé? Ani ne. Jay-Z drží obdivuhodný rekord – jeho 12 desek (včetně těch, na kterých se podílel) vyhrálo Billboard 200, tedy hitparádu prodejnosti a v současnosti neexistuje žádný jiný umělec, kterému by se podařilo pokořit Billboard 200 se stejným počtem alb.

Seznam ale nebyl sestaven podle prodejnosti desek a počtu světových turné. Velký vliv hrají i mimohudební aktivity, například Beyoncé podepsala milionové kontrakty na spolupráci s firmami jako L'Oreal, Coty nebo Target. Jay-Z byl hlavounem nahrávacího labelu Def Jam Records, pod jehož hlavičkou stoupaly hvězdy jako Rihanna, J. Cole, Willow Smith a Kanye West.

Abychom nezůstali jenom u hip hopu a RnB, tak 27. místo připadá U2 a jejich manažerovi Paulu McGuinnessovi, především za veleúspěšné turné 360°, jehož výdělek 736 421 586 USD asi jen tak někdo nepřekoná.

Na 50. příčce se umístili Bon Jovi, jakožto nejvýdělečnější hudební projekt bez profesionálního managementu. Jon Bon Jovi zkrátka zabral a kromě koncertování se stará o všechno možné, co s kapelou a práce okolo ní souvisí.

V žebříčku bodovali i Lady Gaga (84.), Taylor Swift (78.) nebo duchovní otec American Idol (předloha české SuperStar) a X-Factoru Simon Cowell (100.).



mp
u2_vid
zavřít