RECENZE: Michael Jackson je pro Cirque du Soleil příliš velké sousto

Vydáno 20.02.2012 | autor: Daniel Maršalík

Jen největší umělci inspirují své kolegy i po své smrti. Děje se tomu tak i u Michaela Jacksona, který se po Elvisovi a Beatles stal další předlohou pro show Cirque du Soleil. Taneční představení má svůj soundtrack jednoduše nazvaný Michael Jackson – Immortal.

RECENZE: Michael Jackson je pro Cirque du Soleil příliš velké sousto RECENZE: Michael Jackson je pro Cirque du Soleil příliš velké sousto

michael_jackson-i___n_deluxe-2e5d7ddMICHAEL JACKSON
IMMORTAL
Epic / Sony Music 
2CD / 106:09 min

I když Jacksonova nejslavnější tvorba vznikla v 80. letech, byla tak propracovaná a progresivní, že ani dnes nezní zastarale. Král popu byl známým perfekcionistou a na každé skladbě dlouho pracoval. Vždy vytvořil mnoho verzí a do světa vypustil jen tu, o níž byl přesvědčený nejvíc. Je zřejmé, že vylepšovat Michaelovy originály je přinejmenším velmi troufalé. A tak není divu, že ani slavný Cirque du Soleil nepozvedl hity Billie Jean, Thriller, Beat It či další výš.

Chvályhodné je, že až na malé výjimky cirkus zůstal věrný žánru. Bylo by ubohé vzít zpěvákovy vokály a zasadit je do nějakého laciného tuc rytmu. Paradoxně takto dopadla část, která byla vybrána na propagaci alba. Immortal Megamix se vydal přesně tou cestou, která hodnotný originál sráží ke dnu hudebného průmyslu.

The Immortal je jako dětské puzzle, jehož dílky nejsou dobře sestaveny. Taková „hra“ může být poutavou pro největší fanoušky, kteří už mají od Michaela všechno a mohou porovnávat a hledat jednotlivé rozdíly. Ovšem těm, kteří se v jeho tvorbě zas tolik neorientují, bych kolekci nedoporučoval.

Cirque du Soleil získal slušné ohlasy na show s hudbou Elvise Presleyho a The Beatles. Elvis a slavní brouci jsou klasiky v pravém slova smyslu, takže i po padesáti letech je možné podřídit jejich evergreeny potřebám taneční show. U Jacksona ale došlo jen ke kosmetickým úpravám, které jsou často velmi zbytečné.

Immortal je postavené na největších sólových hitech a poměrně dost prostoru je věnováno též seskupením Jacksons 5 a The Jacksons. Díky duetu Scream je tu slyšet i zpěvákova sestra Janet. Naopak velmi málo zní na desce tóny z Jacksonova posledního opusu Invincible. Vložit tyto tracky mezi staré hity by bylo o něco přínosnější, než si opět a stále dokola přehrávat ty úplně největší pecky.

Immortal není vysloveně průšvihem, protože vaří z nejlepších ingrediencí světového popu. Jen nepřináší nic nového. Poslech ale jistě umocní, probíhá-li během samotného cirkusového představení .


BEST TRAX:
Is It Scary/ Threatened, Scream/Little Susie, Beat It/State of Shock
ZKUS TAKY řadová alba: Off The Wall, Thriller, Bad, Dangerous, HIStory, Invincible

Daniel Maršalík
4/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít