Jozef Engerer interview: Moja Reč si letos zahraje s Prago Union

Vydáno 27.02.2012 | autor: Daniel Maršalík

Jozef Engerer je vedle Mariána Čekovského nejvýraznějším producentem, autorem a instrumentalistou, který doprovází rapery a zpěváky věnující se černému stylu muziky na Slovensku. Jeho služby využili například Rytmus, Čistychov, Dara Rolins, Robo Papp nebo Tina. Nejvíce je ale Jozef "Jojo" Engerer spojován s nejvýraznější slovenskou hiphopovou formací Moja Reč.

Jozef Engerer interview: Moja Reč si letos zahraje s Prago Union Jozef Engerer interview: Moja Reč si letos zahraje s Prago Union

jozef_engerer1Kromě tebe mě v rámci Česka a Slovenska nenapadá žádný jiný kytarista, který by se tolik věnoval hip-hopu a RnB. Co posloucháš ve volném čase? 
V minulosti jsem poslouchal všechno možné a prošel jsem si téměř každým hudebním stylem. Teď mám rád hlavně RnB a Hip Hop. Momentálně si nejvíce pouštím desky The Roots, Yelawolfa a Lil Waynea.

Hodně jsi na sebe upozornil v roce 2002 na turné Dary Rolins k desce What´s My Name. Vedl jsi kapelu složenou ze světových muzikantů, kteří spolupracovali s Britney Spears a dalšími popovými hvězdami. Jak na to turné vzpomínáš?
Bylo to asi nejlepší turné, kterého jsem se kdy účastnil. Byli jsme jako rodina, Dara byla skvělá a všechno fungovalo jako švýcarské hodinky. Dokonale profesionální.

Poté jsi pracoval na desce R´n´P Roba Pappa, která asi neměla očekávaný komerční úspěch. Myslíš, že tehdy ještě Slovensko nebylo připravené na domácí RnB?
Tu desku mám rád a nedávno jsem někde zaslechl skladbu z ní a pořád se mi to líbilo. Máš pravdu, tehdy tady ještě na takovou muziku nebyli připravení. Skoro nikdo tu desku nechápal.

Robo Papp ft. Dara Rolins - Nič nie je mi milšie



Další kapitola v tvém životě je Moja Reč. Jak ses dostal k Delikovi a Supovi?
Znali jsme se z Handlové. Teda Vladka (Supu) jsem znal, Michala (Delika) jen od vidění. Kluci se jednou přišli podívat na můj koncert. Věděli, že jsem před tím spolupracoval s Čistychovem, Zverinou a Rytmusem. Dali jsme víno a od té doby jsme jako bratři.

jozef_foto_uprava15Deska Dual Shock byla poměrně revoluční v tom, že polovinu dvojcédéčka nahrála živá kapela. To byl tvůj nápad?
Dual Shock mám velmi rád. Nahrát půlku tracků s kapelou byl nápad kluků. Už demo bylo nahrané z půli živě a z půlky s beaty, hodně mě inspirovalo.

Jak na tom vlastně teď Moja Reč je? Jste známí tím, že jste poměrně umělecky plodní. Kdy se můžeme těšit na nové skladby případně celou desku?
Máme už něco nahrané, ale stále makáme na nových skladbách, takže myslím, že ještě letos se naši fanoušci něčeho nového od Moji Reči dočkají. Už brzy ale odehrajeme několik koncertů s Prago Union. Nebude to klasické turné, jen pár koncertů, ale o to to bude pro fanoušky obou kapel zajímavější a exkluzivnější. Také už brzy vydáme singl se Zdenkou Prednou.

Také jsi produkoval tracky pro francouzského rapera Tribumana. Jak k té kooperaci došlo?
S Tribumanem jsem se seznámil na koncertě v Čadci. Později si poslechl album Dobrí Chlapci 3 a zavolal mi, že by chtěl nějakou hudbu. Poslal jsem mu nějaké skladby na výběr. Vybral si tři a ty jsme společně i nahráli. Přiznám se, že mi to udělalo radost.

Máš za sebou spolupráci s řadou interpretů. Není na čase nahrát čistě své producentské album?
Na svou producentskou desku se už nějaký ten rok chystám a určitě ho nahraju. Pozvu si na něj lidi, který mám rád. Určitě na něm bude hodně živých muzikantů, ale i zpěváků a raperů. Natáčení sólové desky je ale trochu upozaděné koncertováním. Jak jsem už řekl, letos plánujeme hodně hraní s Mojou Rečí a občas doprovázím Tinu.

Máš nějaký muzikantský sen?
Hudební sny se mi splnily. Živím se muzikou a mám okolo sebe lidí, které mám rád.


text: Daniel Maršalík, foto: archiv

zavřít