A DO TŘETICE: IVA BITTOVÁ A BANG ON A CAN

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

26.3. se v Paláci Akropolis natáčelo DVD. A ne jen tak ledajaké. Iva Bittová nechala zaznamenat svůj projekt Elida, který minulý rok nahrála s newyorskými Bang On a Can All-Stars. Výjimečný večer dokumentoval krom týmu Jakuba Koháka i fotograf Vítek Hofer.

A DO TŘETICE: IVA BITTOVÁ A BANG ON A CAN A DO TŘETICE: IVA BITTOVÁ A BANG ON A CAN

V první části večera nejdříve vystoupila Iva v několika sólových skladbách (za průběžné sistence nevšedních monster, potulujících se ve stylizovaných převlecích po pódiu, či dvojice jakýchsi "divných slečinek"). Poté pozvala na scénu "všechny hvězdy" z Bang On a Can All-Stars, následně se prolétla nad hlavami diváků zavěšena na speciální konstrukci a nakonec došlo k hlavnímu bodu programu - živým verzím kompozic ze stylově rozmáchlého alba Elida.

Přes nemilosrdně se blížící policejní hodinu si obecenstvo Ivu i její kolegy po skončení vystoupení několikrát mocně vytleskalo. Jednou z odměn jim byl i kratičký, napůl improvizovaný kánon o Bedřichu Smetanovi ("the most famous composer of the Czech Republic...") nebo vzpomínka na nesmrtelné Bílé Inferno (Zelený víneček).

Nutno si oddechnout a kvitovat, že náladu a soustředění umělců nezkazili ani smutně nedisciplinovaní jedinci, díky kterým se po sále během i těch nejtišších pasáží vesele kutálely lahve a sklenice, bylo krásně slyšet rozlité pivo a v jednu chvíli si s Bang On a Can kdosi z publika dokonce střihl ostudný mobilní duet. Darmo mluvit.

Pokud se vše povede, kompletní večer (bez akusticky rušivých elementů, samozřejmě) budeme moci prožít znovu díky DVD, které režisér Jakub Kohák (s výpomocí Alice Nellis) chystá na podzim. Prozatím si kraťte dlouhou chvíli bez Ivy - tento koncert byl nejméně na 18 měsíců poslední společnou prací s "Bangem" - poklikem na výtečné fotografie Vítka Hofera.

Vystaveny jsou ZDE.

Filip Tomášek

zavřít