CO NABÍDNE SÁZAVA FEST

Vydáno 07.07.2009 | autor: redakce

Přípravy na letošní SÁZAVAFEST (3.-6. srpna v areálu Ostrov) jsou v plném proudu. Podívejme se, co a koho na nás jeho pořadatelé chystají.

CO NABÍDNE SÁZAVA FEST CO NABÍDNE SÁZAVA FEST

Pro ty nedočkavé máme dobrou zprávu: začíná se již 2.8. Warm Up dnem, který proběhne v klubu Shambala v městě Sázava. Tady vám zahraje Lucie Revival.

Účast na Sázavafestu potvrdil soubor Boban i Marko Marković Orkestar, který je v posledních deseti letech vůbec nejuznávanější srbskou dechovou kapelou. Součástí jejich repertoáru jsou samozřejmě největší hity z Kusturicových filmů Underground, Dům k zavěšení, Arizona Dream či Černá kočka, bílý kocour.



Mezi další taháky festivalu se zařadila zpěvačka Ari Up (ex The Slits) s kapelou DubbleStandart. Ari Up (vlastním jménem Ariana Foerster) se ve 14ti letech stala frontmankou skupiny The Slits, která byla v 70. letech dívčí odpovědí na britský punk. O významnosti kapely svědčí například to, že jela turné s The Clash a také fakt, že si je pozval J. Peel pro nahrávání do legendární rádiové John Peel´s Session. Později přesídlila na Jamaiku, kde podlehla kouzlu roots reggae a všechny tyto prožitky jí dovedly až k aktuální sólové desce Dread more dan dead.

Dalo by se říci, že událostí letního Sázavafestu bude také král elektronické ethno music Banco de Gaia. I po deseti letech tvorby zůstává Toby Marks (Banco de Gaia) odvážný, kreativní a hlavně svéhlavý. Tesklivé vokály, uptempo, downtempo, nadčasovost, ale také úcta k minulosti – to všechno shrnuje ve své tvorbě.

Zůstaneme-li u world music a máte-li obzvlášť rádi zajímavou a „cizokrajně či exoticky znějící“ world music, neměla by vaší pozornosti uniknou ruská skupina Ethnica. A co takhle keltský rap? Zní to bláznivě? V tom případě by vás mohl nalákat jeden z nejzajímavějších francouzských projektů poslední doby – Manau. Jejich koncerty jsou nabité takovou energií, která vás nenechá „jen“ poslouchat a dívat se. Jejich hudba se vám bude zdát strašlivě povědomá, přátelská a přívětivá. Německou úderovku v podání německého tria Transmitter si určitě užijete naplno. Jejich hudba je špatně „škatulkovatelná“, protože je směsicí hip-hopu, funky, dubu, elektroniky a triphopu. Zjednodušeně řečeno: elektronický crossover. Máte se na co těšit! Tento výčet zahraničních kapel není v žádném případě úplný.



Mimo výše zmíněných přijali pozvání také Pannonia Allstars Ska Orchestra (HU) nebo Yellow Umbrella (nejlepší ska z Německa - jejich vtipnou předělávku The Magnificent Seven / Sedmi statečných uslyšíte na CD Festivals, které je přílohou REPORTU 7-8/06).

Dále vystoupí Tapia Eta Leturia (BEL), Taxi to the Ocean (ND) či slovenští Anawi, Polemic, Svobodná Európa, Rytmus, Kontrafakt a Peter Lipa. A abychom nezapomněli na naše hudebníky: Čechomor, Monkey Business, Tata Bojs (s akustickým setem, který nebude možno jinde uvidět), Support Lesbiens, Buty, Ilona Csáková se swingovým orchestrem, B.S.P., Wohnout, Mňága a Žďorp, Jiří Schmitzer, Bratři Ebenové, Gaia Mesiah, Švihadlo, Ohm Square, Skyline, PSH, Gipsy a další.

Na festivalu, jak je dobrým zvykem, nebude chybět divadlo, autorská čtení v čele s Michalem Vieweghem či filmový stan.

A v neposlední řadě se můžete těšit i na osvědčený Olmeca & REPORT stan s koncerty, djs, autogramiádami, music shopem, tequila barem.

zavřít