LIVE: Neděli na Colours of Ostrava ovládla Janelle Monáe

Vydáno 16.07.2012 | autor: Daniel Maršalík

Ani neděle na Colours of Ostrava nebyla, co se týče počasí, zcela ideální. Nad Vítkovicemi se několikrát přehnal déšť a tentokrát nejen odpoledne jako předešlé dny, ale i večer při luxusním vystoupení americké hvězdy Janelle Monáe.

LIVE: Neděli na Colours of Ostrava ovládla Janelle Monáe LIVE: Neděli na Colours of Ostrava ovládla Janelle Monáe


DSC_8088Poslední den ostravského festivalu byl zahájen divadelním představením Hrdý Budžez, o které byla tradičně velká poptávka, a tak se jen malá hrstka zájemců dostala na Gong  Vítkovice Stage, aby spatřila Thalií oceněnou Báru Hrzánovou, pro kterou se osmiletá Helena Součková stala životní rolí.

Třetí výraznou domácí zpěvačkou (bereme-li Janu Kirschner trochu jako vlastní), která se v Ostravě objevila, byla Iva Bittová se svým doprovodem Čikori. Z domácích kapel velký zájem vzbudila především kapela Buty. Na tu se dostavilo hlavně starší publikum, pamatující si největší slávu bandu kolem Radka Pastrňáka. Milým spestřením koncertu se stali hosté: nejlepší český saxofonista Michal Žáček a kytarista Rudy Horváth. Skvělý výkon předvedla i mladá česká ale britsky znějící skupina A Banquet, která by si rozhodně zasloužila početnější publikum, než jaké si ji přišlo poslechnout.

Počasím zkřehlé diváky roztančil Parov Stelar Band z Rakouska, který Českou republiku navštěvuje pravidelně a vždy se setkává s velkým úspěchem. Bylo jasné, že kavárenský groove přitáhne davy milovníků muziky, proto jsem příliš nepochopil, z jakého důvodu oblíbení Rakušané nezískali prostor na hlavní stagi.

DSC_8337Než Colours of Ostrava 2012 vyvrcholil, na hlavním podiu promluvila organizátorka Zlata Holušová a slíbila, že Colours se uskuteční i příští rok a opět u Vítkovických vysokých pecí. Také bude upraven povrch areálu tak, aby to pro příchozí nebylo tak nepříjemné jako tomu bylo letos při prvním ročníku v nové lokalitě.

Před desátou hodinou večerní se rozezněl poslední koncert. Osmadvacetiletá Janelle Monáe byla uvedena speciálním konferenciérem, který ji nechal vyvolat, přesně jako se nechával vyvolávat kdysi legendární kmotr soulu James Brown. Na jeviště nastoupila kapela v černobílých kostýmech, přesně v té image, jakou známe ze zpěvaččiných extravagantních videoklipů. Organizátoři nemohli v případě Monáe vybrat lépe. Američanka září právě v této době, takže nikdo nemůže vyčítat, že sem byla dodatečně pozvána hvězda roků minulých. Navíc zpěvačka je přesně na hraně extravagantní show pro oči a absolutní muzikálnosti pro uši. Její kapela předvádí výkon, který neurazí alternativněji zaměřené publikum a potěší milovníky velkých popových megahvězd. Janelle navíc sestavila setlist tak, aby se bavil i ten, kdo o ní dosud neslyšel.

DSC_8426Nepřehlédnutelná Afroameričanka střídala skladby ze své desky The ArchAndroid (Suites II and III) s převzatými písněmi. Zazněly tak například skladby Smile od Charlie Chaplina, Take Me With You od Prince,  I Want You Back z repertoáru Jackson 5 nebo bondovka Goldfinger od Shirley Bassey. Kromě známých hitovek publikum nejvíce reagovalo na zpěvaččiny singly Cold War a Tightrope.

Vzrůstem malá rodačka z Kansasu si Ostravu brzy podmanila, i proto si mohla i v tom nepříliš letním počasí s posluchači hrát jako kočka s myší. Publikum nechala klesnout k zemi, což nebylo příliš pohodlné, ať už kvůli mokré zemi nebo ostrosti kamenů. Přesto téměř všichni vydrželi lehce trpět těsně nad zemí celých pět minut, než přišel povel opět vstát a skákat, co se dá. To, že osmadvacetiletá pěvkyně není žádná primadona dokázala, když na konci své show předvedla ukázkový stage diving. To, že se svou show byla spokojená i Janelle, dokázala tím, že na svůj facebook dnes přidala fotku s ostravským publikem. Dalším milým gestem bylo předání obrazu, který vznikl v průběhu jedné písně, oslavenkyni z hlediště, která občanským průkazem dokázala, že má narozeniny.

Konec dobrý, všechno dobré. Přesně takový byl rok 2012 na Colours of Ostrava.



text: Daniel Maršalík, foto: Leoš Horký 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít