RECENZE: Koncert Sade je nejlepší bonboniérou v nejhezčím balení

Vydáno 02.10.2012 | autor: Daniel Maršalík

Když v květnu loňského roku Sade se svou skupinou poprvé vystoupila v Praze, psalo se převážně o lásce. Nyní něžně hladí i její DVD Bring Me Home – Live 2011.

RECENZE: Koncert Sade je nejlepší bonboniérou v nejhezčím balení RECENZE: Koncert Sade je nejlepší bonboniérou v nejhezčím balení

sade_live_dvdSADE
Bring Me Home – Live 2011

Sony Music
CD / DVD


Koncertní záznam poměrně věrně přibližuje, jaké bylo loňské turné. Charisma šarmantní zpěvačky je přeneseno do té míry, do jaké to audiovizuální technologie umožňuje. To, co živě bylo patrné, že intimní hudbě Sade by slušely menší prostory, se na DVD minimalizovalo. Kamera si často všímá detailů a projekcí, díky nimž můžeme říct, že Sade jsou vkusní po všech směrech. Je to ta nejlepší bonboniéra zabalená v tom nejhezčím balicím papíru.

Koncertní setlist je vlastně přehlídka největších hitů s několika novinkami. Bosá zpěvačka a vlastně celá kapela na pódiu předvádějí téměř dokonalou kopii studiových nahrávek doplněnou o úsporné, ale k hudbě hodící se pohyby. Ty snad byly promyšleny i s výběrem kostýmů. Ve slovníku by u hesla elegance mohl být portrét už třiapadesátileté Sade.

Celá show je vystavěna tak, aby došla k uspokojivému vyvrcholení, které netrvá pouhý okamžik, ale rovnou několik minut. Triptych No Ordinary Love, By Your Sade a závěrečná Cherish the Day je svou atmosférou strhující. Jednotlivé skladby naplňují srdce láskou a citem a chybí jen málo, aby se rozervalo. Posluchač a divák zažívá příjemně drásavé pocity, které musí dojmout i nejchladnější citově oploštělé cyniky.

Skalní fanoušky potěší i bonusy, ve kterých se otevře skulina do backstage a my získáme možnost nahlédnout do zákulisí koncertního maratónu. Hlavně ve video sekvenci How Do You Say Thank You?.

Žádné koncertní DVD nedovede vyčarovat tu atmosféru, jaká vládne při samotném vystoupení, a ani záznam Bring Me Home – Live 2011 nenahradí zážitek spojený s návštěvou této soulové show. Přesto jde o velmi zdařilý záznam, který má největší význam pro ty, kteří na koncertě byli a pro které to je drahocenná připomínka nezapomenutelného večera.

Přečtěte si recenzi květnového koncertu Sade v Praze.



text: Daniel Maršalík
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít