Stars interview: Předpoklad dlouhověkosti? Dobrý refrén!

Vydáno 11.12.2012 | autor: redakce

"Jediné, co přežije, je skvělá hudba a krásné umění. To odolá všemu," reaguje Evan Cranley, člen indie-popové sestavy Stars, na otázku konce hudebního průmyslu. Už 19. prosince se kapela premiérově představí domácímu publiku v pražské Roxy.

Stars interview: Předpoklad dlouhověkosti? Dobrý refrén! Stars interview: Předpoklad dlouhověkosti? Dobrý refrén!

stars2






























The North je vaše šestá studiová deska. Kapely dnes obvykle nevydrží na scéně déle než po období dvou tří desek. Pak se vypaří a svět na ně zapomene. Jak jste to zvládli, že jste vydrželi déle a stále máte dostatek energie?
Odpuštění. To je nejdůležitější předpoklad dlouhověkosti. A dobrý refrén!

Máte ještě vůbec nějaké cíle a ambice po všech těch letech nebo už jste dosáhli všeho, čeho jste chtěli? Mluvíme o muzice, samozřejmě.
Rádi bychom se jednou dostali do filmu. Myslím, že naše muzika se hodí k filmu. Třeba český artový film? To by bylo cool!

Když kapela vydá 6 alb a další EPčka, musí být velice těžké připravovat koncertní setlist. Máte nějaký vzorec, podle kterého vybíráte, které písně na koncertech zahrajete? Co jsou podle vás hity, které nesmí chybět?
Je to vlastně jednodušší, protože je velké penzum materiálu, ze kterého se dá vybírat. Vždy se snažíme zakomponovat do programu co nejvíce písní z nové desky. Jsem zastáncem přístupu "nechte obecenstvo chtít víc". Když nezahrajeme Elevator (píseň Elevator Love Letter, pozn. red.), tak prostě přijďte příště, až tu budeme hrát.

Na obalu nové desky The North je zobrazen známý montrealský bytový komplex Habitat 67. Má tento komplex co dočinění s nahrávkou? Je sociální prostředí sídliště pozadím příběhů vašich písniček?
Když se podíváš blíž do každého okna, bytu, je v každém jiný příběh. A za tím příběhem jiný život. Design samotný se hodí pro každou píseň. Miluju umělecká díla v této budově. Jsou plná naděje a dobrodružství.

stars1






























Vaše texty jsou plné neskrývaných emocí. Mluvíte o lásce naprosto beze studu a otevřeně. Myslíte si, že dnešní kapely se více stydí otevřít se? Pokračujete v této tradici osobních výpovědí i na The North?

Láska je vždycky velké téma. Stejně jako sex a smrt. Tma a světlo. Je mnoho druhů lásky. A ano, kapely jsou mnohem stydlivější a opatrnější ve vyjadřování svých emocí. Na nás je zvláštní to, že lásku naskrýváme a dáváme ji ještě na odiv. Hudebně i textově.

Hudební průmysl umírá. Pociťujete to na sobě? Chodí na vaše koncerty méně lidí?
Ano. Tenhle průmysl už je mrtvej. Je tu příliš mnoho kapel, ze kterých si můžeš vybrat. Příliš mnoho koncertů, webových stránek a názorů. Fuj! Nikdo si nekupuje nahrávky. Je to skličující. Myslím, že klíčem k úspěchu je dotáhnout do dokonalosti koncertní projev kapely. Být kreativní, jak jen to jde. A prezentovat celou svojí nabídku, katalog, zkušenosti na koncertech. To je to, co nás odlišuje od ostatních. Naše historie.

Je nějaká cesta, jak tenhle průmysl uzdravit?
Ne. Je hotovo. Jediné, co přežije je skvělá hudba a krásné umění. To odolá všemu.

19. prosince hrajete v pražské Roxy. Byli jste předtím někdy v Praze?
V Praze budeme poprvé. Tak moc se těšíme! Nepůjdu vůbec spát, celou noc budu chodit ulicemi vašeho města.

Vozíte s sebou na koncerty tohoto turné něco speciálního, na co se můžeme těšit?
Hmmmmm. Přijď na koncert a uvidíš!



text: Martyn Starý


stars_top
zavřít