SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Denis "Piggy" D'Amour (69.)

Vydáno 12.01.2013 | autor: redakce

26. srpna roku 2005 podlehl v Montrealu rakovině v pouhých 45 letech Denis D'Amour alias Piggy (1959-2005), kytarista a zakladatel Voivod. Možná nejoriginálnější rocková kapela všech dob i díky němu dodala příměru "avantgardní" definitivní význam.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Denis SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Denis "Piggy" D'Amour (69.)

piggy6Denis D'Amour alias Piggy (druhý zleva) zemřel v nedožitých 46 letech
Slyšel jsem je živě jedinkrát a nikdy nezapomenu. Přijely k nám tehdy poprvé, dokonce jako nestandardní trio s basistou Erikem Forrestem v roli frontmana – a ohromili. Nic jiného jim ostatně nezbývalo, protože je předcházela monstrózní pověst. Když jsem pak zažil ten ničemu jinému podobný sound, který jsem do té doby hltal z desek, polilo mě horko vzrušením, které zažívám v souvislosti jen se svými nejoblíbenějšími instrumentalisty. Dlouhovlasý Piggy hrál jako dva, někdy i jako tři kytaristi najednou, jeho nástroj zněl prazvláštně – chladně ponuře i ostře ohnivě, krájel vzduch chvíli těžkotonážními riffy, pak se zase uzlil v signálním echu, tepal do noci krvavými krůpějemi cizorodých barev, vlnil se a vystřeloval, plazil se a dýchal jako nějaká nestvůrná bestie, obývají temnou jeskyni. Která je mu malá.

Temné proudy
Žonglovat s termíny jako svébytnost, originalita, nadčasovost, nezávislost či avantgarda může jednoho bavit jen do té doby, než kápne na Voivod. Přitom tahle sebranka z quebecké frankofonní části Kanady začínala počátkem 80. let jako klonovací covermlejnek Venom, Judas Priest nebo Mötorhead, více se o ní začalo mluvit až díky účasti kompilaci Metal Massacre. Oč později dospěli ke svému typickému, vysoce nekonvenčnímu stylu, kterým obohatili klasický rock a metal do té doby neslýchanými výboji, o to dříve si kolem sebe vytvořili dráždivou uměleckou auru, počínaje temnými pseudonymy a grafickým hororově sci-fózním backroundem. Říkali si tajemně – zpěvák byl Had (Denis Belanger) bubeník Vzdálený (Michel Langevin), basák Temnouš (Jean-Yves Theriault) a kytarista Prasák. On, s tváří věčného klučiny a prsty umnějšími než pavučiny snovačů. Nad vším bděl jejich fiktivní mimozemský mistr, velký Voivod Exterminátor, bezcitně plenící jako Saberhagenovi berserkři humanoidní planety. Šlehačkou na skelném dortu byly i klipy, v nichž se ponurot břitce srážela v artistních kolizích s výtvarně scénickým hledačstvím. Progrese, cyberpunk, punk i freejazz, cokoli chcete...

Minimalistický, brutální black/trash prvních alb (War And Pain, Rööööaaarrr) dával jen malou tuchu o tom, co začalo krystalizovat na Killing Technology (1987) a poté již skvostně žhnulo z opusů Dimension Hatröss (1988) či Nothing Face (1989), jedné z nejúchvatnějších desek, co kdy byly v rockovém teritoriu natočeny. Jak samozřejmě a organicky zapadlo do albového komplexu třeba parádní uchopení pinkfloydovského Astronomy Domine z Barrettovy éry, to byl jen jeden z důkazů o bezbřehém akčním rádiu tohoto dobrodružného kvarteta. Dynamická a kreativní rytmika, nepřeslechnutelný francouzský akcent v anglických textech Snakea a hlavně Piggyho plamenně ledové struny dokázaly uvést v život mnohdy šílené kompozice, v nichž byly rytmické metrum i obligátní skladatelské konvence s úspěchem stavěny na hlavu.

voivod-620x320Piggy (první zleva) se svoji kapelou Voivid.Na konec vesmíru
V 90. letech Voivod (přes některé personální obměny, kdy hlavně odchod Snakea byl oříškem k rozlousknutí) jen potvrzovali nadstandard své produkce – ať už hardrockovým překvapením v podobě Angel Rat (1991), výletem ke krajním mezím The Outer Limits (1993) či dalšími vesmírnými, industriálně technorockovými "operami" typu Negatron (1995) nebo Phobos (1997). Away a Piggy byli kreativním dynamem, které pohánělo Vojvodův stroj do neuvěřitelných obrátek, až se nechal ztracený syn Snake zlákat k návratu a soubor posílil dokonce Jason Newsted (vulgo Jasonic, to aby se stylově zařadil mezi voivodácké přezdívky), exbasák Metalliky a dlouholetý fanoušek kreativních kanaďanů.

Piggymu, který už v 90. letech šokoval fanoušky zprávou o přemožení rakoviny, se přitížilo v polovině roku 2005. Diagnóza byla opět karcinogenní – nádor tlustého střeva. Hospitalizace ovšem dosud nebyla nutná a tak se kytarista a skladatel horečně pustil do práce. Pro 14. album rodné kapely natočil na 30 demosnímků (kdy a s kým Jason, Away a Snake natočí definitivní verzi není dosud známo, říjnový termín není kvůli tragédii reálný) a dokonce oprášil a připravil reunion ansámblu Aut'Chose (deska se objeví během roku 2006), ve kterém před Voivod působil. Nedožil se ani prvního oficiálního DVD Voivod, jež vyšlo na podzim téhož roku. Zemřel nečekaně a navíc ve věku, pro který by měla být smrt jen nekonkrétní chimérou. Nemohu nevzpomenout: můj úplně první článek pro Rock Report vyšel v srpnu 1992 a jmenoval se Voivod – Expedice Chaos. Od té doby mi zvuk Piggyho kytary nikdy nezmizel pod práh slyšitelnosti.

Jan Petričko

zavřít