Projekt Conference přiveze tento týden The Orb

Vydáno 20.01.2013 | autor: redakce

Britští The Orb, kteří vystoupí 23. ledna v Lucerna Music Baru v Praze v rámci projektu Conference, jsou živoucí kronikou elektronické taneční hudby. Do Prahy přivezou i nové album The Orbserver in the Star House.

Projekt Conference přiveze tento týden The Orb Projekt Conference přiveze tento týden The Orb

the_orb_live

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kořeny The Orb sahají až do roku 1988, kdy projekt založil Alex Paterson a člen acid housových KLF Jimmy Cauty. Jejich první vystoupení byla inspirovaná ambient a elektronickými hudebníky 70. a 80. let, nejvíce pak Brianem Enem a Kraftwerk. První vrchol jejich hudební práce nastal koncem roku 1990, kdy nahráli session pro Johna Peela na BBC Radiu. Skladba, později známá jako Loving You, byla do značné míry improvizační a zahrnovala bohatství zvukových efektů a samplů z vědecko-fantastických rozhlasových her a přírodních zvuků.

Kritický i komerční úspěch The Orb ve Spojeném království vyvrcholil na počátku 90. let alby The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld a U.F.Orb, přičemž druhé z nich dosáhlo první pozice na britském žebříčku alb v roce 1992.

Téměř o dvacet let později, v říjnu 2010, ale Paterson vyrazil všem dech, když natočil Metallic Spheres, na němž se podílel i David Gilmour z Pink Floyd. Vše dovršil loni v létě, kdy se spojil s cenami ověnčeným dub muzikantem Lee "Scratchem" Perrym a pustili se do alba v rytmu reggae jménem The Observer In The Star House. Tato deska bude pravděpodobně hlavním tématem i na koncertě v Praze. {vypnoutlink:Pink}



TZ, ape

zavřít