LIVE: Po Paulu Banksovi pátral v Roxy Interpol

Vydáno 06.02.2013 | autor: redakce

Naposledy byl spatřen 5.2. ve večerních hodinách v pražském klubu Roxy. Skrývá se pod různými jmény, jeho identita je nejasná. Přesto jej několik stovek lidí dokázalo identifikovat a zhodnotit jeho hudební nadání. Jak se Paul Banks popral se svým sólovým projektem?

LIVE: Po Paulu Banksovi pátral v Roxy Interpol LIVE: Po Paulu Banksovi pátral v Roxy Interpol


banks1_topPAUL BANKS, VOODOOYOUDO
Roxy, Praha
5.2.2013


Interpol má na pár měsíců volno. Nyní tedy obšťastňuje fanoušky leader skupiny za doprovodu několika zdatných hudebníků. Není třeba si nic nalhávat, právě díky domovskému uskupení se těší Paul takové oblibě a možná by tedy bylo přesnější říci, že fanoušci hledají Interpol. A částečně jej i našli.

Přečtěte si recenzi alba Banks

Ale pěkně popořadě. Interpol se naší zemi do roku 2011 vyhýbali a i ta jedna návštěva skončila v řadách natěšených posluchačů rozporuplným dojmem. Byť u nás Banksovo jméno nemá takovou váhu, mohli vzít fanoušci jeho návštěvu jako určitou satisfakci. I tak ale zůstal sál naplněn zhruba do dvou třetin, navíc s uzavřeným balkónem.

banks3































Paul Banks nastoupil na setmělé pódium za doprovodu kytaristy, bubeníka a basáka/klávesisty. Zvuk, podobně jako u předskokakujících indie-rockových Voodooyoudo, se podařilo vytvořit opravdu skvělý. Už od úvodní Unwind postrádající žestě a modifikovaný hlas bylo jasné, že půjde více o hlasitou rockovou party. Jedinou přidanou hodnotu k hudbě dodávala světla, někdy však zbytečně agresivní. Během celé show představila kapela většinu z obou nahrávek Julian Plenti is... Skyscraper a Banks. Písně, jakkoliv mají společné prvky, jsou velmi rozmanité a přestože si odezvu získali všechny, právě v nepospolitosti tkvěl jeden z problémů, proč nedokázaly fungovat i naživo. Při I'll Sue You a pozdější zvolněné No Chance Survival došlo na klidné momenty, kde ukázalo publikum trpělivost a nadšení, přesto těmto skladbám chyběla "vyšší esence". Povedené chvíle si nedokázali posluchači užít ani při našláplých Only If You Run či Young Again. Většina přítomných kývávala hlavou do rytmu a nožičky cukaly, na hromadné skákání se však nikdo nezmohl. Zlaté časy post-punku/nové alternativní vlny (nazývejte to jak chcete) jsou nenávratně pryč a Paul to ani v aktuální dobré formě nedokázal zvrátit. Bohužel těch unikátních pocitů se nedočkáme asi ani s příchodem Interpol, který mimochodem dokázal zpěvák několikrát skvěle připomenout. Zejména při přídavku složeného čistě z raných tvůrčích věcí, včetně Skyscraper, písně složené právě v Praze.

banks2


























Je škoda, že k nám tento zdatný umělec nedorazil dříve, jeho Pražané by mu jistě rozuměli. I tak to byl příjemný večer, při němž vytanula na mysli nejedna vzpomínka.

SETLIST: Unwind, Fun That We Have, I'll Sue You,Only If You Run, Arise, Awake,Goodbye Toronto, Fly As You Might, No Chance Survival, Young Again, Lisbon, Over My Shoulder, No Mistakes, The Base, Paid For That, Summertime Is Coming // Skyscraper, On The Esplanade, Games For Days {vypnoutlink:Sue}

text: Ondřej Bambas, foto: PetrKlapper.com

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít