LIVE: Lenka Dusilová a hlučná Lucerna Music Baromantika

Vydáno 10.04.2013 | autor: redakce

Trpělivé a pozorné publikum - přesně to chybělo koncertu Lenky Dusilové s Baromantikou v pražském Lucerna Music Baru. Kapela to brala statečně a za zvuků cinkajícího skla odehrála skvělý koncert.

LIVE: Lenka Dusilová a hlučná Lucerna Music Baromantika LIVE: Lenka Dusilová a hlučná Lucerna Music Baromantika

DusilovaBaromantika 070a
LENKA DUSILOVÁ, PRAGUE MODERN YOUNG
Lucerna Music Bar, Praha

9. 4. 2013

Pódium je plně pokryto ležícími nástroji, efekty, mikrofony, stojany, kabely. Sotva tak, aby se tam vešel dvanáctičlenný soubor Prague Modern Young. Jako první ukázku ze své tvorby předvedli zkrácenou verzi kompozice doprovázející film amerického experimentátora Philla Niblocka. Místo záběrů asijského přístavu by se k švitořivé hudbě více hodilo prostředí rušného trhu. I vzhledem k neustále se bavícím přítomným. Tento fakt se bohužel nezměnil ani během následujících, dramatičtěji laděných kompozicích. Instrumentální skladby byly sice posluchačsky náročnější, to ale návštěvníky neopravňovalo rušit vystoupení hlasitými dialogy.

Nešvar postihující nejedno předskakující uskupení však neustal ani během krátké desetiminutové přestávky a pokračoval i během koncertu Lenky Dusilové. Ta začala na samý úvod novým materiálem, jako první "pohovořila" s Baromantikou o Baromantice až písněmi Mrazy a Ptáci. Během večera došlo postupně na všechny skladby posledního alba, včetně anglicky zpívané Brother s přizvaným Justinem Lavashem. Proloženy byly jak starými hity (Pro tebe, Vlčí oči), tak úplnými novinkami. Některé z nich byly na první poslech komplikovanější, což potvrzuje nastavenou posouvající se linii Baromantiky. S odkrytými střípky přichází příslib, že i nastávající tvorba bude povedená. Na pódiu působila kapela i pět měsíců po posledním hraní sehraně a společné vystupování si užívala. Písně jako Smiluje nebo Valerie navíc živým provedením umocnila naléhavější a hlasitější produkcí.

DusilovaBaromantika 050aDusilovaBaromantika 100a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krásný pocit z dobře odvedené práce však ničilo prostředí. Prostory malé Lucerny sváděly k zábavě, a tak se lidé bavili. Nejen vystoupením, ale i mezi sebou. Ještěže byly ty bary zavřeny a nikdo tak nemohl roztříštit svou sklenici o zem (asi čtyřikrát) a personál nemusel z plochy snášet sklo, čímž by řinčel a rušil muzikanty (neustále!). Samotná Lenka se snažila neukázněné diváky několikrát ztišit a bylo vidět, jak ji to štve. Je to škoda, možná by toho zahráli i více (jak naznačoval setlist). Přitom reakce byly báječné, u novinkových kousků i u těch baromantických.

Fanoušci, kteří se vydají na jeden z koncertů nastávajícího turné, čeká kvalitní hudební zážitek. Nyní stačí už jen převychovat publikum. A jelikož střepy přinášejí štěstí, vše snad půjde jen a pouze lépe.

text: Ondřej Bambas, foto: Vojtěch Kubec

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít